April 4

20 Bästa cykliska aktier på börsen – Cyklisk aktie

Last Updated on 12 April, 2024 by Håkan Samuelsson

Cykliska aktier är känsliga för konjunkturläget. När det är högkonjunktur går cykliska aktier ofta bra. Försäljningen av deras produkter och tjänster gynnas av konjunkturläget.

När försäljningen mattas av i samband med lågkonjunktur minskar intresset för cykliska bolag. Aktiekurserna faller. Till dessa bolag hör många verkstadsaktier, råvaruaktier, skogsbolag och aktier i bolag med lyxvaror.

Populära cykliska aktier

Vi har här sammanställt en lista med exempel på några av de största cykliska aktierna. Tips – klicka på företagsnamnet för att läsa mer om bolaget på Avanzas analyssidor.

Aktie
ABB
Addtech
Alfa Laval
Assa Abloy
Atlas Copco
Autoliv
BillerudKorsnäs
Boliden
Dometic
Epiroc
Holmen
Indutrade
Sandvik
SCA
SKF
SSAB
Stora Enso
Thule
Traton
Volvo

Vad är cykliska aktier?

Cykliska aktier är aktier i cykliska bolag. Det är företag som påverkas av konjunktursvängningarna. Dessa aktierna har en relativt hög volatilitet.

När det är högkonjunktur köper privatpersoner mer av sådant som inte bara är absolut nödvändigt. Vi köper ny bil, renoverar köket, kostar på oss en dyrare semester och så vidare. Detta gynnar bolag med tjänster och produkter inom dessa sektorer. Deras underleverantörer påverkas också av konjunkturen.

Exempel på typiska cykliska sektorer:

  • Verkstad / industri
  • Fordonsindustri
  • Råvaror
  • Skogsindustri
  • Lyxvaror
  • Byggbolag

När konjunkturläget mattas av tappar marknaden intresset för denna typ av företag. Marknaden vet att dessa bolag troligtvis kommer att ha en sämre försäljning i sämre tider och minskade vinstmarginaler – kanske till och med gå med förlust – under lågkonjunkturen. Därför säljer många aktieägare sina innehav eller åtminstone minskar sin exponering. Resultatet blir fallande aktiepriser. Av den anledningen svänger dessa bolag likt cykler i takt med konjunkturcyklerna – därav namnet. När det blir sämre tider kan det få stor påverkan och de kan få en väldigt svag och dålig utveckling. Det gör att de till och med kan vara en indikator för konjukturen i stort.

Aktier i lågkonjunktur

Vad som är bra aktier för lågkonjunktur beror på hur du har tänkt investera. Vi kan tänka oss två scenarier:

  • Behålla aktierna genom en lågkonjunktur
  • Köpa fler under en lågkonjunktur

Om du vill köpa under en högkonjunktur för att sedan behålla under följande lågkonjunktur kan det vara bra att satsa på icke-cykliska bolag. Dessa kallas även för kontracykliska bolag. Dessa är motsatsen till de cykliska aktierna. De är relativt stabila och påverkas inte lika mycket av ett sämre ekonomiskt konjunkturläge. Dessa faller generellt sett mer vid börsnedgång jämfört med defensiva aktier och bolag.

Här hittar du bolag med produkter eller tjänster som vi mer eller mindre efterfrågar lika mycket oavsett konjunktur. Läkemedelsaktier, aktierna i livsmedelskedjor, livsmedelstillverkare, alkohol, tobak, telecom och gambling är några exempel.

Om du däremot är ute efter att köpa under lågkonjunktur kan det finnas en god chans att göra en bra affär genom att investera i aktier som marknaden för tillfället inte gillar. Då kan dessa vara de bästa aktierna att köpa.

När konjunkturen väl vänder tenderar denna typ av aktier att svänga upp och då kan det bli en mycket god utveckling. Väljer du den strategin är det bra att undersöka företagets balansräkning och avgöra om det har tillräckligt med likvida tillgångar för att klara sig ur lågkonjunkturen.

Det svåra är bara att bedöma konjunkturläget och att tajma köp och sälj av aktier. Det brukar inte råda några tvivel på när vi väl är inne i en lågkonjunktur respektive högkonjunktur.

Men både högkonjunktur och lågkonjunktur kan pågå mycket längre än vad man tror. Dessutom tenderar börsen att föregå konjunktursvängningarna. Värdet på de aktierna kan med andra ord komma att ändras långt innan konjunkturen vänder på riktigt.

Olika sektorer svänger också i olika skeenden av konjunkturen. Skogsbolag gynnas exempelvis tidigt i en konjunkturuppgång medan byggbolag är sencykliska.

Hur investerar man i cykliska aktier?

För de allra flesta sparare och investerare är det bäst att inte försöka tajma marknaden. Cykliska aktier är en naturlig del av en balanserad portfölj. Istället för att försöka gissa när konjunkturen är på väg att vända är det oftast klokare att behålla sina innehav och köpa fler aktier varje månad.

När konjunkturen vänder nedåt kommer värdet på aktierna att sjunka. Är det bra aktier finns ändå en chans att utdelningarna åtminstone ligger kvar på samma nivå. Återinvestera utdelningarna och köp fler aktier när priset är lågt. På sikt kommer det att ge en god avkastning.

Genom att blanda dessa aktier med kontracykliska bolag sänker du risken i din aktieportfölj. Genom att balansera om portföljen med jämna mellanrum ser du till att förhållandet mellan cykliska och icke cykliska aktier samtidigt ligger kvar på samma nivå och med de senaste impulserna.

Undantaget från denna investeringsstrategi är om du behöver dina pengar inom de närmsta åren. Bäst är då troligtvis att plocka bort dem från börsen. Vill du ändå ha pengarna på börsen kan det därför vara en idé att vikta om dina cykliska aktier till mer kontracykliska innehav vid första chansen.

Läs mer på vår webbsida om andra typer av aktier. Vi använder cookies på vår webbsida. Det innebär att vi spar kakor på ett sätt som är standard för de flesta webbsidor idag.

Related Posts

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer – (Resultat Från 2008)

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer – (Resultat Från 2008)

Prova Trading Signaler (Dagligen + Live Resultat) – Endast 9 SEK

Prova Trading Signaler (Dagligen + Live Resultat) – Endast 9 SEK

Diversifiera din aktieportfölj – 6 tips som sänker risken

Diversifiera din aktieportfölj – 6 tips som sänker risken

Likaviktad eller värdeviktad aktieportfölj? – Vad är bäst?

Likaviktad eller värdeviktad aktieportfölj? – Vad är bäst?