April 4

Inledning till trading

Last Updated on 12 April, 2024 by Håkan Samuelsson

Om du har bestämt dig för att bli en trader är denna artikel för dig. Vi kommer att berätta dig om all nödvändig information för att du kan förstå vad är trading. Först och framst behöver man veta vad en trader menar. Trader är en person som handlar värdepapper såsom aktier, optioner eller terminer på en börs eller finansiell marknad.

Att vara trader inte är lätt. Trading är den typ av handel som du aktivt sköter om. Du behöver lägga ned mycket tid för att lära känna marknaderna och förstå vad trading egentligen innebär. Syftet med handeln är nämligen att spekulera på prissvängningarna för att kunna tjäna på dem.

Vidare behöver du en välarbetad strategi och plan för att kunna bli en duktig trader. Det finns dessvärre många risker som du kan råka ut för. Men om du är villig att göra jobbet och inte spendera mer än du har råd att förlora har du chans att lära dig konsten att trada.

Plattformar för trading

En av de viktigaste sakerna är att välja plattform för trading som kommer att användas av dig för att tjäna pengar. Nedan listar några populära plattformar. Att välja plattformen är något som att välja online. Det är viktigt att jämföra alla fördelar och nackdelar med sådana plattformar. I Sverige är populära foljande plattformarna:

 • eToro – Världens största sociala plattform med brett utbud för både nya och erfarna;
 • Capital – CFD-handel för traders som söker djupgående analysverktyg;
 • Libertex – En luttrad mäklare som erbjuder komplex derivathandel med hävstångseffekt;
 • Skilling – En skandinaviskt ägd CFD-plattform där du kan spekulera i prisrörelser på över 900 CFD-objek;
 • Revolut – Traditionella banktjänster och viss möjlighet till trading.

Om du kommer att välja någon av ovanstående plattformarna behöver du fundera noggrant kring din egen tradingsstrategi. Du behöver också fundera kring vilken budget ska användas eller se över de objekterna som du ska handla med.

Avgifter

Tjänster som tillhandahålls av tradingplattformarna är inte gratis. Många av dem tar ett antal avgifter per äffer eller månad/år. För att visa hur det fungerar kommer vi att lista avgifterna som tas av övanstående plattformarna.

 • eToro – 0 EUR om året;
 • Capital – 10 EUR om året;
 • Libertex – 6 EUR om året;
 • Skilling – 3 EUR om året.

Denna siffra är inte slutsliga. Ytterligare komissioner och avggifter kan tillägas.

Typer av trading

Det finns olika typer av trading som kan använda sig av. Den populäraste är daytrading men du kan hitta några alternativ. Vi kan nämna några huvudtyper:

 • Day trading är ett samlingsnamn för en lång rad olika tekniker som är utvecklade för att tjäna pengar på mycket små kursrörelser som sker under dagen. Aktier och andra finansiella instrument går hela tiden upp och ner i värde.
 • Swingtrading är ett populärt sätt att handla på börsen. Det går kort sagt ut på att man köper och säljer aktier eller andra värdepapper på en varierande tidshorisont – och vanligtvis behåller man sin investering några dagar upp till ett par veckor.
 • Scalping är en stil eller form av trading som en scalper håller på med. En scalper som håller på med detta handlar in och ut i ett värdepapper mycket och ofta. En trade kan vara några sekunder och upp till flera minuter.
 • Copy trading, ibland känt som social handel, är när en investerares handel kopieras av en annan. Inom ett copy trading-nätverk kan traders sända sina strategier för att slutföra samma affärer.
 • Automatiserad trading. Automatiserad trading är en metod för att handla på de finansiella marknaderna med hjälp av ett program som öppnar och stänger positioner baserat på fördefinierade regler. Som trader kombinerar du grundlig teknisk analys med att ange parametrar för dina positioner, som ordrar att öppna, dynamiska stopp eller garanterade stop.

Som du kan se finns det mycket information att läsa för att börja. Du kan hitta mycket bra information om trading eller, till exempel trading, på många infowebbsidor om du letar efter online trading eller vår hemsida om du letar efter info om trading.

Related Posts

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer – (Resultat Från 2008)

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer – (Resultat Från 2008)

Prova Trading Signaler (Dagligen + Live Resultat) – Endast 9 SEK

Prova Trading Signaler (Dagligen + Live Resultat) – Endast 9 SEK

"Death Cross" (dödskors) – Vad är det och bör vi oroa oss?

"Death Cross" (dödskors) – Vad är det och bör vi oroa oss?

10 fiender alla traders måste bekämpa

10 fiender alla traders måste bekämpa