April 4

Svenska aktier 2024 – mängder med aktietips för Sverige

Last Updated on 12 April, 2024 by Håkan Samuelsson

Svenska aktier har blivit populära bland investerare som söker efter stabila avkastningar. I denna artikel kommer vi att undersöka fördelarna med att investera i svenska aktier, liksom några av de risker som kan uppstå vid investering i denna marknad. Vi kommer att ge en översikt över de olika typerna av svenska aktier som finns och diskutera de olika strategier som kan användas för att få ut det bästa av investeringar i denna marknad. Vi kommer även att undersöka några av de ledande svenska aktier som är värda att investera i.

Artikelns Innehåll

Vad är en svensk aktie?

En svensk aktie är en andel i ett svenskt företag. Genom att äga en aktie har man rätt att delta i företagets beslutsfattande och att få en andel av företagets vinst.

Hur fungerar handeln med aktier på den svenska marknaden?

Aktier handlas på en börs, till exempel Stockholmsbörsen, där köpare och säljare möts och sluter affärer. Priset på en aktie avgörs av efterfrågan och utbudet på marknaden.

Vilka faktorer påverkar värdet på en svensk aktie?

Faktorer som kan påverka värdet på en svensk aktie inkluderar företagets lönsamhet, tillväxt, framtidsutsikter och risker. Övergripande makroekonomiska faktorer, såsom räntor och inflation, kan också påverka aktiepriserna.

Hur kan man få utdelning på sin svenska aktieinvestering?

Man kan få utdelning på sin svenska aktieinvestering genom att företaget beslutar att dela ut en del av sin vinst till sina aktieägare. Utdelningen kan vara i form av kontant utdelning eller aktieåterköp.

Hur väljer man vilka svenska aktier man ska investera i?

Det finns olika strategier för att välja vilka svenska aktier man ska investera i. En strategi kan vara att fokusera på företag med starka ekonomiska fundamenta, tillväxtpotential och lönsamhet. Man kan också välja att diversifiera sin portfölj genom att investera i olika branscher och företag av olika storlek.

Hur kan man minimera risken i sin svenska aktieportfölj?

Risken i en aktieportfölj kan minimeras genom att diversifiera investeringarna över olika aktier och branscher, genom att investera över lång tid och genom att följa en långsiktig investeringsstrategi.

Vad är olika typer av svenska aktier och vad är skillnaden mellan dem?

Olika typer av svenska aktier inkluderar utdelningsaktier, tillväxtaktier och värdepapper. Utdelningsaktier är aktier som har en historik av att ge höga utdelningar till aktieägarna. Tillväxtaktier är aktier i företag med stark tillväxtpotential, medan värdepapper är finansiella instrument som inte är direkt kopplade till företagets verksamhet, men som kan ge avkastning på sikt.

Hur skiljer sig aktiehandel på den svenska marknaden från andra länders marknader?

Den svenska marknaden kan skilja sig från andra länders marknader på flera sätt. Till exempel har Sverige ett mer restriktivt regelverk för investeringar än andra länder, vilket kan påverka handelns kostnader, risker och tillgångar. Dessutom kan den svenska marknaden ha olika typer av investeringsprodukter, till exempel olika typer av ETFer, som inte är tillgängliga på andra marknader. I slutändan kan den svenska marknaden skilja sig från andra marknader beroende på de finansiella regler som tillämpas och den typ av tillgångar som är tillgängliga.

Vad är en indexfond och hur kan den användas i svenska aktieinvesteringar?

En indexfond är en typ av investeringsfond som är avsedd att följa ett bestämt index såsom S&P 500 eller Dow Jones Industrial Average. Fonden är avsedd att följa indexet så nära som möjligt, vilket betyder att den investerar i samma aktier som finns i indexet. Indexfonder kan användas i svenska aktieinvesteringar som ett sätt att diversifiera investeringarna och få tillgång till bredare marknader.

Vad är en svenska aktieanalys och hur kan den användas för att fatta investeringsbeslut?

En svensk aktieanalys är ett verktyg som används för att analysera finansiella data om en viss aktie. Analysen tar hänsyn till saker som vinst, försäljning, skuldsättning, risker och utdelningar för att hjälpa investerare att fatta välgrundade investeringsbeslut. Aktieanalys kan användas för att jämföra olika aktier och för att identifiera fördelar och nackdelar med att investera i en viss aktie.

Populära svenska aktier

Vilka svenska aktier ska man satsa på 2021? Om du frågar de svenska spararna är svaret tydligt. I topplistan finns många stora och stabila svenska bolag. Här är de 30 populäraste aktierna på Stockholmsbörsen bland Avanzas kunder:

Aktie Antal ägare hos Avanza
Investor B 168 792
Kinnevik B 99 473
Volvo B 97 921
Hennes & Mauritz B 90 477
Swedbank A 82 775
Embracer Group B 81 417
SAS 80 114
Latour B 71 045
Evolution Gaming Group 70 117
Castellum 64 735
Ericsson B 60 097
Telia Company 58 715
Investor A 58 139
AstraZeneca 57 865
Axfood 55 098
Industrivärden C 52 790
SolTech Energy Sweden 52 283
Scandic Hotels Group 50 642
Nordea Bank Abp 49 098
Samhällsbyggnadsbo. i Norden B 47 560
Millicom Int. Cellular SDB 46 985
Avanza Bank Holding 43 683
Tele2 B 43 535
Swedish Match 43 123
ICA Gruppen 42 458
SEB A 40 477
Kindred Group 38 978
Skanska B 37 165
NIBE Industrier B 36 860
Essity B 34 221

Ska man köpa en aktie bara för att den är populär? Inte nödvändigtvis. Det kan vara både intressant och inspirerande att se vilka aktier som har många ägare, men i slutändan bör du själv göra en egen analys.

I resten av denna artikel kommer jag att gå igenom olika aspekter av svenska aktier och hur du kan hitta bra bolag att investera i på Stockholmsbörsen.

Börsen och handelsplatser i Sverige

Låt oss börja med att titta ett ögonblick på Stockholmsbörsen och andra handelsplatser i Sverige. Vi har en mogen aktiemarknad i vårt land.

Egentligen spelar det ingen större roll om du köper aktier på Stockholmsbörsen eller någon av de mindre svenska handelsplatserna. Däremot skiljer sig den typ aktier som finns att handla sig åt ganska så mycket.

Stockholmsbörsen

Först och främst har vi Stockholmsbörsen, eller Nasdaq Stockholm som den egentligen heter. Detta är den största och äldsta marknadsplatsen i Sverige. Förutom aktier handlas det med bland annat terminer, optioner och obligationer här.

Stockholmsbörsens bolag finns samlade på den så kallade Nordiska listan vilken består av aktier i tre storlekskategorier:

 • Large Cap – börsvärde som överstiger 1 miljard euro
 • Mid Cap – börsvärde på 150 miljoner – 1 miljard euro
 • Small Cap – börsvärde som är under 150 miljoner euro

Totalt är det närmare 400 bolag. De flesta aktier på Stockholmsbörsen är ganska så mogna. Här finns till exempel bjässar som AstraZeneca, Atlas Copco, ABB och Investor på Large Cap-listan.

Det råder inte heller någon brist på kända bolag på Stockholmsbörsens Mid Cap-lista. SAS, Bilia, Vitec, Mips, Diös och SkiStar klingar kanske bekant.

Även bland Small Cap finns det en hel del företag som hängt med ett tag och som blivit populära svenska aktier. Bra exempel är Kabe, Softronic och FM Mattson.

Topp 10 aktier på Stockholmsbörsen – utveckling 3 år

  Kursutveckling 3 år Lista
Sinch 2418.3% Large Cap
Mips 1130.4% Mid Cap
Evolution Gaming 1048.9% Large Cap
Cellink 1029.1% Mid Cap
Bactiguard 750.0% Mid Cap
Stockwik 514.0% Small Cap
Eolus Vind 510.7% Mid Cap
Instalco 466.0% Mid Cap
Vitec Software 356.1% Mid Cap
Bonesupport 320.8% Mid Cap

Nasdaq First North

OMXS Nasdaq som driver Stockholmsbörsen har även en handelsplats eller handelsplattform som heter First North. Det är en så kallad MTF, multilateral trading facility. Som sådan är den inte fullt så reglerad som Stockholmbörsen och andra börser.

På First North hittar du bland alla nordiska aktier många svenska aktier som generellt sett är mindre än de som ligger på Stockholmsbörsen, med vissa undantag.

Totalt finns det över 350 svenska bolag på denna handelsplats. Den typiska First North-aktien har ett börsvärde på runt 300 miljoner kronor. Det finns förvisso en hel del riktigt små bolag här, men 85 procent av aktierna har ändå ett börsvärde som är över 100 miljoner kronor.

På First North finns flera välbekanta och populära svenska aktier som exempelvis Embracer, Stillfront, Paradox Interactive, Storytel och Sdiptech.

Topp 10 aktier på First North – utveckling 3 år

  Kursutveckling 3 år
Bambuser 2817.6%
Intervacc 2330.5%
Bayn Group 1469.0%
Swedencare 1097.1%
SeaTwirl 960.0%
Surgical Science 923.0%
Genovis 873.1%
Zinzino 871.7%
PowerCell 865.2%
Minesto 807.8%

NGM och Nordic SME

NGM står för Nordic Growth Market. Det är en nordisk börs som ägs av Börse Stuttgart Group. Här hittar vi många svenska tillväxtbolag vid sidan av danska, norska och finska. Själva listan där bolagen är noterade heter Nordic SME.

Det finns nästan 80 olika svenska aktier på NGM. De minsta bolagen har ett börsvärde på endast en eller några miljoner kronor.

Men det finns faktiskt även en del ganska stora och stabila tillväxtbolag på NGM. Det största, Fortnox, har ett börsvärde på över 24 miljarder kronor. Kopparbergs och Arbona är andra exempel på relativt stora bolag på denna börs.

Topp 10 aktier på NGM – utveckling 3 år

  Kursutveckling  3 år
Fortnox 729.1%
Star Vault 660.6%
Nischer 344.4%
Implementa Sol 335.0%
Glycorex Transplantation 276.5%
Obducat Pref 178.7%
Swemet 173.3%
Safe Lane Gaming 143.8%
Mediacle 125.9%
Attana 106.6%

Spotlight Stock Market

Spotlight Stock Market (som tidigare hette Aktietorget) är en marknadsplats för handel med svenska aktier och andra värdepapper. Rent tekniskt är det en så kallad multilateral handelsplattform snarare än en börs.

På Spotlight hittar du många svenska tillväxtbolag. Själva idén är att göra det lättare och tryggare för växande företag att vara noterade och därmed ta in nytt kapital till verksamheten.

Här hittar du alltså i huvudsak småbolag med ett börsvärde från någon miljon upp till några hundra miljoner kronor. De största aktierna på Spotlight har ett börsvärde på 1 – 4 miljarder. Bland dessa finns Bahnhof, Plejd, Angler Gaming och SyntheticMR som är några av de mest kända.

Topp 10 aktier på Spotlight Stock Market – utveckling 3 år

  Kursutveckling  3 år
Gullberg & Jansson 998.5%
24SevenOffice 469.1%
SynAct Pharma 399.1%
Plejd 349.8%
Touchtech 334.0%
Redsense Medical 313.1%
Nanologica 283.3%
Consensus 279.2%
Sustainion 278.3%
Sjöstrand Coffee 206.3%

Svenska aktier med utdelning

Det blir allt vanligare bland småsparare att investera i utdelningsaktier. Denna typ av sparande har länge varit populärt i USA, men nu för tiden finns det faktiskt även gott om svenska aktier med utdelning.

Med tanke på att det finns runt 1000 svenska aktier att välja bland är det ingen dålig idé att fokusera på just utdelningsaktier. Väljer vi att endast titta på utdelningsbolag så har vi ”bara” runt 300 aktier att välja bland.

Ställer vi sedan vissa krav på utdelningsstabilitet så minskar antalet aktier ytterligare. Kvar återstår bolag som kan vara extra intressanta att köpa aktier i.

Här är några av fördelarna:

 • Endast lönsamma bolag kan ha utdelningar år efter år
 • Det är lättare att hitta bra bolag bland utdelningsaktier
 • Utdelningarna kan ge en indikation om vilka aktier som är bra
 • Du kan återinvestera utdelningarna för att köpa ännu fler svenska utdelningsaktier
 • På sikt kan du bygga en pengamaskin med ett kapital som växer av sig självt

Svenska aktier med hög utdelning

Utdelningen i Svenska utdelningsaktier har i snitt legat på 3,2 procent i direktavkastning de senaste tre åren.

Bland de drygt 370 svenska utdelningsaktierna som haft utdelning minst en gång de senaste tre åren såg statistiken ut så här:

 • Drygt 31 procent av aktierna hade högre utdelning än snittet
 • 14 procent av utdelningsaktierna hade en direktavkastning som var högre än 5 procent
 • 2,7 procent av utdelningsbolagen hade en direktavkastning som var över 10 procent

Här är topp 20 svenska aktier med högst utdelning sett till direktavkastningen:

  Direktavkastning snitt 3 år
Logistea 47.3%
Rolling Optics 46.9%
Binero Group 37.4%
Viking Supply 31.9%
Latvian Forest 22.5%
Preservia Pref 22.2%
Eniro pref B 13.3%
Concejo B 12.7%
Mälardalens Omsorgsfastigheter 11.0%
Pegroco Pref 10.2%
Oscar P. Pref 9.8%
Genova Property Pref 9.1%
Västsvensk Logistik 8.5%
Sdiptech Pref 7.9%
Footway Pref 7.5%
ALM Equity Pref 7.5%
Havsfrun Investment 7.4%
Tethys Oil 7.3%
Halmslätten 7.3%
Tele2 B 7.3%

Listan visar den genomsnittliga direktavkastningen de senaste tre åren.

OBS – Det är sällan en god idé att fokusera så mycket på hög utdelning. Många av bolagen som har högst direktavkastning har utdelningar som inte är hållbara i längden. Det gäller oavsett om det är svenska aktier eller utländska.

Stabila svenska utdelningsaktier

Jag är av åsikten att de bästa svenska utdelningsaktierna sällan är de som har högst direktavkastning. Orsaken är att hur stor utdelningen är vid en viss tidpunkt sällan är en bra indikation på hur mycket pengar du kommer att tjäna i längden.

Höga utdelningar kan komma surt efter genom att de blir ohållbara och kanske ställs in. Därför är det bättre att satsa på stabila svenska utdelningsaktier med regelbundna utdelningshöjningar.

Försök hitta bolag som har en utdelning som ligger på en rimlig nivå i förhållande till vinsten. En så kallad utdelningsandel (utdelningar / vinst) på maximalt 80 procent eller rent av 60 procent kan vara ett bra riktmärke.

Dessa svenska utdelningsaktier kan betraktas som extra stabila 2021:

Gemensamt för dessa aktier är att de har fin utdelningshistorik med regelbundna utdelningar som ofta höjs. Förutom en ständig ström med pengar in på kontot varje månad brukar aktieägarna även belönas med en aktiekurs som stiger i takt med att utdelningen höjs.

Hexagon - en svensk utdelningsaktie
Hexagon är en av flera svenska aktier som har en fin utdelningshistorik som reflekterat sig i ett ständigt stigande aktiepris.

Svenska aktier med kvartalsutdelning

I USA är det mer regel än undantag att aktier har utdelning en gång i kvartalet. Det finns tyvärr bara några få svenska aktier med kvartalsutdelning. Kanske kommer trenden att spara i utdelningsaktier att få fler bolag att satsa på utdelningar kvartalsvis, även i Sverige.

Följande svenska aktier har kvartalsutdelningar:

  Genomsnittlig direktavkastning 3 år
Lundin Energy 4.8%
Creades 4.3%
Ahlstrom-Munksjö 3.4%
Samhällsbyggnadsbolag B 3.3%
LeoVegas 2.9%
Lundin Mining 1.5%
Nyfosa 1.5%
Vitec Software 1.0%

Svenska aktier med utdelning varje månad

Finns det några månadsutdelare i Sverige? Nej, det finns faktiskt inte några svenska aktier med utdelning varje månad. Det är till och med ovanligt med sådana bolag i USA så det lär knappast vara något vi kan förvänta oss kommer att dyka upp på de svenska handelsplatserna.

Svenska preferensaktier

Om du vill ha utdelningar i dina svenska aktier ofta finns det en chans att du har sneglat åt preferensaktier. Dessa aktier har ofta utdelning en gång i kvartalet – det är faktiskt mer regel än undantag.

Preferensaktier, eller preffar som de också kallas, har förutom utdelningsfrekvensen fördelen att du som aktieägare har förtur till utdelningen framför dem som äger stamaktierna, ”de vanliga” aktierna i bolaget.

Vad är då haken? Preferensaktier har nästan aldrig någon utdelningstillväxt och dessutom är uppsidan i aktiekursen mycket begränsad. Därför bör de mest vara som ett komplement till stamaktier och i syfte att stärka kassaflödet i aktieportföljen.

Här är en lista med svenska preferensaktier:

Svenska tillväxtbolag

Om du har en sparhorisont som är ganska lång kan det löna sig att spara i aktier i svenska tillväxtbolag. Dessa har ofta en mycket bättre kurspotential än vad det är i de större och mer etablerade bolagen.

Tänk efter. De riktigt stora bolagen på Stockholmsbörsen var även de en gång i tiden tillväxtbolag. Den som var med från början har kunnat tjäna en bra slant under resans gång.

Problemet med tillväxtaktier är att det kan vara lite svårt att veta vilka bolag som kommer att bli en stabil investering i slutändan.

För att skilja kvalitetsbolagen från de mer osäkra korten behöver vi vara ganska så kritiska. Det är givetvis ingen vits att köpa på sig en massa förhoppningsbolag.

Här är några av de saker du kan titta på för att hitta bra svenska tillväxtbolag:

 • Omsättningstillväxt – ökar omsättningen år efter år?
 • Vinsttillväxt – går bolaget redan med vinst och ökar den?
 • Bruttomarginal – finns det gott om utrymme för att effektivisera verksamheten?
 • Skuldsättningsgrad – har bolaget rimligt med skulder i förhållande till det egna kapitalet?

Svenska tillväxtbolag – topp 20

Här är en topp 20-lista med svenska tillväxtbolag som matchar de kriterier som jag nämnde ovan:

  Omsättningstillv./ år Vinsttillv. /år Bruttomarg. Skuldsättn.
Samhällsbyggnadsbolag B 241.7% 60.2% 66.9% 1.5
Stillfront 137.5% 68.9% 59.3% 1.1
Karo Pharma 110.9% 17.4% 52.0% 1.2
Plejd 106.9% 118.2% 62.8% 0.3
Embracer 93.6% 9.7% 59.0% 0.5
Ecoclime 83.1% 60.2% 52.3% 0.3
Raketech 69.7% 159.3% 70.9% 0.9
FastOut Int. 68.5% 14.9% 71.7% 0.2
Bayn Group 65.7% 10.7% 50.9% 0.8
Oasmia Pharmaceutical 57.0% 13.7% 77.1% 0.5
IMINT 55.8% 17.0% 54.9% 0.2
Dignitana 55.4% 2.2% 74.6% 0.5
Swedencare 54.6% 45.2% 73.2% 0.3
Better Collective 53.5% 46.4% 86.2% 0.9
Evolution Gaming 53.2% 73.5% 63.1% 0.5
Catena Media 51.8% 7.1% 86.8% 1.3
Brinova 51.4% 33.3% 69.0% 1.8
Mips 49.1% 46.2% 73.2% 0.2
Recyctec 47.3% 14.6% 57.3% 1.4
EQL Pharma 41.2% 31.3% 50.6% 0.4

Tillväxtbolagen i urvalet har samtliga en bruttomarginal på minst 50 procent i snitt de senaste fem åren. De har alla en positiv vinsttillväxt och inget av dem har en skuldsättningsgrad som är mer än dubbelt så stor som det egna kapitalet.

Fonder med svenska aktier i

Om du inte vill behöva välja aktivt vilka aktier du ska köpa kan det vara smart att köpa fonder istället. Det finns mängder med bra fonder som helt eller i huvudsak består av svenska aktier. Dessa kallas ofta kort och gott för Sverigefonder.

Här är de 10 svenska aktiefonder som är populärast enligt Avanza:

Antal ägare hos Avanza
Spiltan Aktiefond Investmentbolag 463 580 st
Avanza Zero 428 305 st
Avanza Småbolag by Skoglund 76 197 st
SEB Hållbar Sverige Indexnära 53 331 st
Handelsbanken Sverige Tema (A1 SEK) 44 620 st
AMF Aktiefond Småbolag 40 617 st
Didner & Gerge Aktiefond 33 717 st
Enter Småbolagsfond A 27 851 st
SPP Aktiefond Sverige A 25 756 st
Simplicity Sverige 24 684 st

Svenska aktier i USA

Svenska aktier är populära bland sparare och investerare i Sverige, men även utomlands. Flera av de stora svenska bolagen är även noterade i Nordamerika.

Här är några av de främsta:

Några få är noterade som ADR vilket innebär att de kan handlas ”normalt” på börsen. Större delen är dock OTC – Over The Counter – vilket betyder att de handlas utanför de reglerade marknaderna.

Du kan lätt köpa svenska aktier i USA via Nordnet eller Avanza. Där kan du även se slutkurser och aktuell kurs idag. Läs mer om Svenska aktier i USA

Aktiekurser

Om du är intresserad av de aktuella kurserna för alla svenska aktier på börsen hittar du dem här i denna lista från Avanza. Klicka på listan så får du se de senaste aktiekurserna.

Aktiekurser i svenska aktier

Visa alla aktiekurser

Hur hittar man bra aktier att köpa i Sverige?

När jag grundade Samuelssons Rapport gjorde jag det med tanken att det ska vara lätt för småsparare och investerare att hitta bra aktier att köpa, inte minst svenska aktier.

Därför skapade jag flera aktieportföljer som du kan följa. Här finns bland annat:

Varje månad får du ett mail med information om vilka innehav du kan byta ut och vilka som kan få vara kvar i portföljen. Sedan genomför du själv själva aktiehandeln. Svårare än så är det inte!

Skapa en aktieportfölj nu!

Använd en screener för svenska aktier

Om du själv vill leta efter bra svenska aktier att köpa kan jag tipsa om att använda någon av de aktiescreeners som finns. Det finns faktiskt flera användbara stock screeners för svenska aktier:

 • Avanza – i aktielistan kan du lätt filtrera fram aktier efter storlek, antal ägare och värdering
 • Börsdata – en av de mest populära aktiescreenerserna i Sverige
 • Tradingview – en uppstickare i Sverige, men redan en favorit bland många traders utomlands
 • IG – denna tradingplattform har också en market screener

Aktieråd och rekar för aktier i Sverige?

Kan man inte bara följa något av alla de aktieråd som finns? Tja, du kan göra det men risken är att du blir lurad. Det är inte alla analytiker som ger tips som verkligen är värda att följa. Läs mer om hur jag tänker i min artikel om aktierekar.

FAQ – Vanliga frågor och svar om svenska aktier

Hur köper jag svenska aktier?

Det enklaste sättet att köpa aktier i Svenska bolag på är genom att använda en nätmäklare som Avanza eller Nordnet. Om du vill kan du även köpa aktier via någon av storbankerna.

Vad kostar det att köpa svenska aktier?

Exakt hur mycket det kostar att köpa svenska aktier beror på vilken courtageklass du har valt. Du kan handla aktier i Sverige från 1 krona eller 0,069% – 0,25% beroende på courtageklass.

Räcker det att köpa svenska aktier?

Du kommer långt genom att bara äga aktier i svenska bolag. Det finns gott om välutvecklade, stabila och välfungerande svenska bolag. Ändå kan det vara en god idé att sprida på riskerna lite och låta en del av aktieportföljen bestå av exempelvis amerikanska eller europeiska aktier.

Hur många äger aktier i Sverige?

I december 2020 var det 1 223 000 privatpersoner som ägde aktier i Sverige.

Var finns det en utdelningskalender för svenska aktier?

Avanza har en lista med aktier som snart ger utdelning. Du hittar listan här.

Hur många svenska aktier finns det?

Det finns totalt nästan 1000 svenska aktier om vi räknar med alla aktieslag (t.ex. A-aktier, B-aktier och preferensaktier).

Related Posts

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer – (Resultat Från 2008)

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer – (Resultat Från 2008)

Prova Trading Signaler (Dagligen + Live Resultat) – Endast 9 SEK

Prova Trading Signaler (Dagligen + Live Resultat) – Endast 9 SEK

Diversifiera din aktieportfölj – 6 tips som sänker risken

Diversifiera din aktieportfölj – 6 tips som sänker risken

Likaviktad eller värdeviktad aktieportfölj? – Vad är bäst?

Likaviktad eller värdeviktad aktieportfölj? – Vad är bäst?