Last Updated on 18 October, 2024 by Håkan Samuelsson
Välkommen till artikeln “Trading Indikator”. Trading indikatorer är användbara verktyg som hjälper dig att tolka prisdata och identifiera trender och mönster. Vi kommer att titta närmare på vad trading indikatorer är, deras användningsområden och några av de mest populära trading indikatorer. Vi kommer också att titta på hur man kan använda dem i en tradingstrategi. Efter att ha läst denna artikel kommer du att ha en bättre förståelse för tradingndikatorer och hur man använder dem för att få bättre resultat från din handel. Låt oss börja!
Tradingindikatorer är grafiska representationer av matematiska beräkningar av prisdata, som används för att analysera börsen och dess rörelser. Även om det finns många indikatorer att välja på, inriktar sig många traders på en eller några få tradingindikatorer som de lär sig väl.
De flesta tekniska tradingindikatorer används för att analysera priset, men vissa används istället för att analysera marknadens handelsvolym. Ytterligare en andel används för att mäta breddata, så som olika sentimentindex.
Missa inte: Tekniska indikatorer & Tradingindikatorer inom Teknisk Analys – Hur använder man dem?
Nedan kommer vi att gå igenom en hel del vanliga tekniska indikatorer!
Vilka är de vanligaste tradingindikatorerna?
De vanligaste tradingindikatorerna är:
1. Moving Average (MA): En linje som genomsnittar ett antal tidigare värden för att ange en trend.
2. Relative Strength Index (RSI): En oscillator som används för att mäta styrka och svaghet i ett aktivum.
3. Bollinger Bands: Används för att beräkna volatilitet och för att identifiera köp- och säljsignaler.
4. Stochastic Oscillator: Används för att identifiera överköpta och översålda områden.
5. MACD: Ett verktyg som används för att identifiera momentum och trendriktning.
6. Parabolic SAR: Används för att identifiera trendriktning och för att bestämma punkter för att öppna eller stänga positioner.
7. Average Directional Index (ADX): Används för att mäta trendstyrkan och bestämma om en trend är stark eller svag.
8. Fibonacci Retracement: Används för att identifiera områden för stöd och motstånd.
9. Heikin Ashi: Ett diagram som används för att identifiera trender.
10. Ichimoku Cloud: Ett diagram som används för att identifiera trender och för att bestämma punkter för att öppna eller stänga positioner.
Hur använder man tradingindikatorer för att förutsäga marknadens rörelser?
Traders använder tradingindikatorer för att förutsäga marknadens rörelser genom att identifiera trender och mönster som kan användas för att avgöra framtida prisrörelser. De analyserar historiska prisdata för att få insikter om marknadsaktiviteten. De använder olika typer av tradingindikatorer som trendlinjer, tekniska indikatorer, oscillatorer m.m. för att få en bättre förståelse för marknadens riktning. Trendlinjer hjälper till att identifiera trendriktningen och tekniska indikatorer hjälper till att identifiera styrka och prisrörelser. Oscillatorer hjälper till att identifiera momentum och överköpta och översålda marknader. Genom att använda dessa indikatorer kan traders få insikter om framtida marknadsrörelser och anpassa sin strategi för att passa in.
Hur kan tradingindikatorer användas för att begränsa risker och maximera vinster?
En trader kan använda tradingindikatorer för att begränsa risker och maximera vinster genom att definiera exakta in- och utgångspunkter för handel. Handelsindikatorer kan användas för att skapa tekniska handelsstrategier som syftar till att upptäcka trender eller utnyttja volatilitet. Handelsindikatorer kan också användas för att identifiera trendomvändningar och för att avgöra när man ska försöka öka eller minska en position. Det finns många typer av handelsindikatorer som kan användas för att begränsa risker och maximera vinst: trendindikatorer, momentumindikatorer, volatilitetsindikatorer och cykliske indikatorer. Varje indikator har sina egna styrkor och svagheter så det är viktigt för handlare att förstå hur de fungerar och välja de som bäst passar deras handelsstrategi.
Hur skiljer sig tradingindikatorer från teknisk analys?
Tradingindikatorer och teknisk analys är två olika metoder som traders använder för att förbättra sina handelsresultat. Den största skillnaden mellan de två ligger i deras syfte. Teknisk analys används för att förutsäga marknadsrörelser genom att identifiera mönster och trender på ett historiskt prisdiagram. Dessa trender analyseras sedan för att göra förutsägelser om den framtida prisutvecklingen. Tradingindikatorer, å andra sidan, är mätare som används för att mäta marknadsintresset, momentum och andra faktorer som kan påverka priser. De mäter också styrkan och svagheten hos marknaden. Tradingindikatorer är mer av ett verktyg för att identifiera vad som händer på marknaden, medan teknisk analys är ett verktyg för att förutsäga vad som ska hända.
Hur kan man använda tradingindikatorer för att bestämma entry och exit punkter?
Traders kan använda tradingindikatorer för att bestämma entry och exit punkter genom att analysera marknadens aktivitet. En tradingindikator är ett verktyg som används för att få en bild av marknadens rörelser och hjälpa traders att förutsäga marknadsförändringar. Indikatorer kan användas för att bestämma entry och exit punkter genom att identifiera trender, överköp och översåld situationer och även identifiera stöd och motståndsnivåer. Indikatorer kan också hjälpa till att identifiera reverseringar och ange nya trendriktningar. För att använda tradingindikatorer för att bestämma entry och exit punkter är det viktigt att traders överväger indikatorer som passar deras strategi och även förstå hur de kan användas för att maximera vinsten.
Hur påverkas tradingindikatorers prestanda av olika marknadsförhållanden?
Tradingindikatorer är matematiska formler som används för att analysera marknadsdata och identifiera mönster som kan användas för att fatta välinformerade tradingbeslut. Prestandan hos tradingindikatorer påverkas av olika marknadsförhållanden. Till exempel, om marknaden är volatil, kan ett trendindikator som RSI (Relative Strength Index) producera falska signaler som inte är nyttiga för traders. Om marknaden är seg, kan en oscillator som Stochastics inte producera några signaler alls. Därför måste traders anpassa sin tradingstrategi baserat på marknadsförhållanden, så att de kan få ut det bästa av deras tradingindikatorer.
Vilka faktorer bör man ta hänsyn till när man väljer tradingindikatorer?
1. Signaltyp: Det första man bör tänka på när man väljer tradingindikatorer är vilken typ av signal de ger. Det finns tre vanliga typer av signaler – trend, momentum och volatilitet. Trendindikatorer försöker fånga marknadens riktning, momentumindikatorer identifierar kraften bakom en trend och volatilitetsindikatorer är utformade för att identifiera förändringar i prisvolatilitet.
2. Tillgångsklass: Olika indikatorer fungerar bättre på olika tillgångsklasser. Du bör leta efter indikatorer som är specifika för den tillgångsklass som du handlar.
3. Tidshorisont: Indikatorer har olika tidsramar som de är designade för att fungera med. För långsiktiga handlare rekommenderas indikatorer som är designade för att fungera med längre tidsramar, medan dagshandlare bör leta efter indikatorer som är designade för att fungera med kortare tidsramar.
4. Riskprofil: Det är viktigt att välja indikatorer som passar din riskprofil. För handlare som är mer riskaverse rekommenderas att de använder indikatorer som är mindre volatila. För handlare som är mer villiga att ta risker är det bättre att använda mer volatila indikatorer.
5. Prisaktion: Prisaktion är viktig för alla hedershandlare, och det är viktigt att välja indikatorer som arbetar med prisaktion. Några av de vanligaste prisaktionsindikatorerna är support- och motståndsnivåer, trendlinjer och Fibonacci-nivåer.
6. Användarvänlighet: Det är viktigt att välja indikatorer som är lätta att använda och förstå. Det är bättre att välja enkla indikatorer som är lätta att tolka och som inte är för komplicerade.
Vilka är de bästa tradingindikatorerna för nybörjare?
För nybörjare traders, rekommenderas vanligtvis att använda ett antal grundläggande indikatorer för att hjälpa dem att hitta trendriktningar, identifiera support- och motståndsnivåer och förstå marknadsrörelser. Några av de vanliga tradingindikatorer som rekommenderas för nybörjare inkluderar:
1. Exponentiellt Glidande Medelvärde (EMA): EMA används för att identifiera trendriktningen och för att ange köp- och säljsignaler.
2. Relative Strength Index (RSI): RSI används för att upptäcka överköpta och översålda marknadsförhållanden.
3. Moving Average Convergence/Divergence (MACD): MACD används för att identifiera trendomvändningar och ange köp- och säljsignaler.
4. Bollinger Bands: Bollinger Bands används för att identifiera överköpta och översålda marknader och för att upptäcka förändringar i volatilitet.
5. Parabolic SAR: Parabolic SAR används för att identifiera trendriktningar och ange sälj- och köpsignaler.
Hur kan man kombinera olika tradingindikatorer för att skapa effektiva tradingstrategier?
En effektiv tradingstrategi kräver att man kombinerar olika tradingindikatorer för att ta fram en strategi som är både lönsam och säker. Det finns olika sätt att kombinera tradingindikatorer för att förstå marknaden och hitta lönsamma tradingmöjligheter.
En vanlig metod är att använda teknisk analys för att ta fram stöd- och motståndsnivåer och identifiera trendomvändningar. Man kan också använda indikatorer som exempelvis RSI och MACD för att hitta köp- och säljmöjligheter som är lämpliga för den aktuella marknadsmiljön.
Det finns även andra typer av indikatorer som är användbara för traders såsom volatilitetsindikatorer såsom Bollinger Bands och Average True Range. Genom att använda dessa indikatorer kombinerat med teknisk analys och andra typer av analys kan traders skapa strategier som kan maximera lönsamhet och minimera risker.
Hur påverkar tradingindikatorer tradingstrategier?
Tradingindikatorer är tekniska analysverktyg som används av traders för att förutsäga prisrörelser. Indikatorer kan användas för att identifiera trender, skapa köp- och säljsignaler, bestämma stöd- och motståndsnivåer, identifiera överköp- och översäljsituationer och mäta marknadsvolatilitet. Tradingindikatorer används också för att skapa tradingstrategier. För att hitta en tradingstrategi som passar traders behov, måste man först identifiera vilka tradingindikatorer som är mest lämpliga för de marknadsförhållanden man är intresserad av. Därefter kan traders använda indikatorerna för att konstruera en strategi som är anpassad för det aktuella marknadsläget. Genom att kombinera olika tradingindikatorer kan traders skapa en tradingstrategi som är mer effektiv och lönsam.
Prisbaserade indikatorer
Som namnet indikerar, beräknas prisbaserade indikatorer på prisdata, men kan också inkludera andra verktyg som används för att analysera prisnivåer och marknadens rörelser.
ADX
Average directional index (ADX) är en indikator som används av många traders för att mäta den rådande trendstyrkan. ADX mäter inte riktningen på trenden, utan bara dess styrka, vilket lett till att den ackompanjeras av två andra indikatorer, vilka är DMI-plus och DMI-minus. När ADX är över 25 är den traditionella uppfattningen att trenden är stark, medan värden under 20 indikerar en svag trend.
Här kan du läsa mer om ADX.
RSI
Relative Strength Index, också förkortat RSI, är en oscillerande indikator som mäter momentumet i marknaden genom att väga de senaste positiva utvecklingarna mot de negativa. RSI oscillerar mellan 0 och 100, och nivåer över 70 anses vara överköpta, medan nivåer under 30 anses vara översålda.
Här kan du läsa mer om RSI
Glidande medelvärden
Glidande medelvärden används för att för att jämna ut marknadens senaste rörelser,och hjälper till med att ta bort mycket av marknadens brus. I grunden är ett glidande medelvärde bara ett vanligt medelvärde av de senaste stängningspriserna.
Det finns olika sorters glidande medelvärden som beräknas på lite olika sätt. Vissa, såsom det exponentiellt glidande medelvärdet lägger mer vikt på senare prisrörelser för att uppnå ett smidigare medelvärde som anpassar sig snabbare till marknadens svängningar.
Ett vanligt sätt att använda glidande medelvärden på, är för att bedöma den rådande trendriktningen. Vanligtvis anses en trend vara positiv om det långsiktiga glidande medelvärdet är uppåtriktat och vice versa.
Här kan du läsa mer om glidande medelvärden.
Bollinger bands
Bollinger bands är en en indikator som består av ett övre och undre band som rör sig kring ett glidande medelvärde. De två banden är placerade två standardavvikelser från den glidande medelvärdet, vilket innebär att avståndet från medelvärdet beror på den rådande volatiliteten.
Ofta används bollinger bands för att mäta när marknaden har gått ned för mycket, och sannolikt kommer att gå upp snart igen. Ett vanligt kriterium är att köpa när stängningen går under det nedre bandet.
Här kan du läsa mer om bollinger bands
Stochastic
Stochastic försöker mäta prismomentum genom att jämföra den senaste stängningen mot tidigare prisnivåer. Stochastic oscillerar mellan 100 och 0 och används likt RSI för att visa överköpta och översålda prisnivåer. Vanligtvis anses värden över 80% vara överköpa, och värden under 20 översålda.
Här kan du läsa mer om stochastics
ADXR – Average Directional Movement Rating (ADXR)
ADXR mäter momentumförändringar i ADX-indikatorn, och används därför för att mäta trendstyrkan. Ett stigande ADXR där DMI-plus är över DMI-minus, visar på en alltmer stark positiv trend. På samma sätt visar ett stigande ADXR tillsammans med ett DMI-minus som är över DMI-plus att vi har en stark och tilltagande negativ trend.
Commodity Channel Index (CCI)
CCI är en momentumindikator som används av vissa traders för att finna cykliska trender. Den oscillerar mellan positiva och negativa extremer, och används ofta för att upptäcka översålda och överköpta nivåer. Värden över 100 anses överköpa, och värden under -100 anses översålt
Williams %R
Williams %R, också kallad Williams percent range, är en momentumindikator som oscillerar mellan 0 och -100. Liksom många av de tidigare indikatorerna vi har gått igenom, används den för att bedöma överköpta och översålda nivåer i marknaden. Värden över -20 anses visa på en överköpt marknad, och värden under -80 en översåld marknad.
MACD
MACD, eller Moving Averager Convergence är en momentumindikator som mäter skillnaden mellan två exponentiella glidande medelvärden, vilket formar MACD-linjen. Genom att ta ett glidande medelvärde av MACD-linjen fås signallinjen. En stigande MACD-linje visar att momentumet i marknaden är starkt positivt, medan en fallande MACD-linje visar det omvända.
Vanligtvis anses den positivt när MACD-linjen penetrerar signallinjen underifrån. På samma sätt anses det negativt när MACD-linjen penetrerar signallinjen överifrån.
Här kan du läsa mer om MACD
Coppock Curve
Coppock curve mäter det långsiktiga momentumet i en marknad, och används för att identifiera bottnar i marknaden. Kort beskrivet, är det ett 10-månaders viktat glidande medelvärde av summan av 11 och 14-månaders förändringshastighet av ett marknadsindex. Det används ofta för att analysera och finna bottnar i ETF:er.
Trix
Trix är ett trippelt exponentiellt glidande medelvärde. Det mäter momentumet och styrkan i en trend, och är i grunden en oscillator som rör sig runt en nollinje. Ett vanligt användningsområde är att bevaka divergenser mellan trix och priset i marknaden.
Ichimoku cloud
Ichimoku cloud består av flera delar som visar marknadens momentum, trendriktning, och motstånds- och stödnivåer.
Indikatorn består av fem linjer och är mestadels baserad på glidande medelvärden. Två av linjerna skapar ett “moln”som visar trendens riktning. När priset är över molnet är trenden uppåtriktad, och när molnet också rör sig uppåt visar det att upptrenden är väldigt stark.
Parabolic SAR
Parabolic SAR, eller parabolic stop and reverse som den också kallas, används för att bestämma den kortsiktiga trendens riktning. Den består av punkter eller prickar, som ritas under priset om börsen är i en upptrend, och över priset om den är i en nedtrend.
Fibonaccilinjer
Fibonaccinivåer är linjer som agerar som motstånd och stöd. De baseras på de kända fibonaccitalen, likt 23,6%, 38.2% och 61.8%. Ofta mäts avstånet från en topp till en botten, varefter man multiplicerar avståndet med fibonaccimultiplarna och då får fram relevanta stöd- och motståndsnivåer.
Trendlinjer
Som namnet antyder, är en trendlinje en linje som används för att se trendens riktning. Den dras genom att förbinda bottnar i en nedtrend, eller toppar i en upptrend. När börsen bryter ut under eller över linjen, är det en indikation att trenden håller på att vända.
Kanaler
När man kan dra en linje på motsatt sida om en trendlinje som förbinder toppar eller bottnar i marknaden, och de är parallella, har man en priskanal. Marknaden är ofta benägen att stanna innanför kanalen, och om en av linjerna bryts, kan det innebära att börsen fortsätter i utbrottets riktning.
Pivotpunkter
Pivotpunkter beräknas från föregående dags, veckas, eller månads range. De visar olika nivåer där efterfrågan och utbud möts, vilket innebär att de ses som eventuella stöd-eller motståndsnivåer.
Volymbaserade indikatorer
Den här indikatorgruppen använder sig av volymdata för sina beräkningar. Här följer några vanliga volymindikatorer.
On Balance Volume
On balance volume är en oscillator som nyttjar volymdata för att räkna ut potentiella förändringar i prisets riktning framöver. Den beräknas genom att lägga till eller ta bort volymen av den föregående stapeln, beroende på om den stänger positivt eller negativt. Divergenser mellan indikatorn och priset tolkas oftast som att börsen eventuellt snart kommer att ändra trendriktning.
Positive volume index
Positive volume index, som också kallas för PVI, försöker förutsäga framtida priser genom att beräkna positiva förändringar i tradingvolymen, i syfte att upptäcka när småsparare flockas kring en aktie. PVI är mycket användbar för att bedöma styrkan i en trend och identifiera potentiella trendomslag.
Negative Volume Index (NVI)
NVI används ofta tillsammans med PVI, och fokuserar på dagar när volymen är lägre än föregående dags volym, i syfte att upptäcka vart de större spelarnas pengar går för tillfället.
Williams Accumulation/Distribution
Också känd som Acculumation/Distribution Index, försöker den här indikatorn använda volym och prisförändringar för att bedöma huruvida en aktie för närvarande är i en ackumulations-eller distributionsfas, med hänsyn tagen till de institutionella spelarnas aktioner.
Eftersom indikatorn är kumulativ, faller och stiger den med priset på marknaden, vilket innebär att en divergens mellan indikatorn och priset siar om en potentiell trendvändning.
Money Flow Index
Money flow index är en momentumindikator som använder volym och prisdata för att avgöra hur pengarna flödar in och ut ur ett värdepapper. Indikatorn är en volymversion av RSI, och kan därför användas för att identifiera överköpta och översålda nivåer i en marknad. Nivåer under 20 betraktas som översålda, och nivåer över 80 ses som överköpta.
Sentiment – och marknadsbreddindikatorer
Till skillnad från de andra tradingindikatorer vi har gått igenom som analyserar priset för ett enskilt värdepapper, använder sig den här kategorin av tradingindikatorer av hela marknader för sin beräkning. På så sätt ger de en helhetsbild av vad som sker.
Advance Decline Line
Advance Decline line används för att mäta hur aktiemarknaden presterar. Det är en kumulativ indikator som mäter skillnaden mellan antalet aktier som stänger positivt, och antalet aktier som stänger negativt. Med andra ord stiger indikatorn när antalet stigande aktier är större än antalet fallande aktier.
Arms Index
Arms index kallas ibland också för Trading Index (TRIN) och är en oscillator som mäter styrkan i börsen genom att jämföra förhållandet mellan antalet stigande och fallande aktier mot förhållandet mellan volymen på de aktier som stiger och faller. Ett stigande TRIN-värde indikerar en svag marknad, och ett fallande värde indikerar en stark marknad.
McClellan Oscillator
Den här indikatorn beräknas genom att subtrahera ett 39-dagars exponentiellt glidande medelvärde av antalet fallande aktier från ett 19-dagars exponentiellt glidande medelvärde av samma värde. Divergenser mellan indikatorn och ett större index, likt OMXS30, indikerar att marknaden kan vara på väg att ändra riktning.