Last Updated on 3 April, 2025 by Håkan Samuelsson
Vad är ett Bollinger band?
Bollinger Bands är ett tekniskt analysverktyg som används för att studera priset och volatiliteten för ett visst finansiellt instrument eller råvara. Bollinger Bands består av 3 rader (Bands). Ett av dem är det enkla glidande medelvärdet, medan de andra två är standardavvikelserna i priset (vanligtvis två standardavvikelser från varandra).
Med enkla ord breddas de övre och nedre banden under tider med hög volatilitet och dras samman under tider med låg volatilitet. Den här informationen kan användas av traders för att följa trender och tajma tillfället för sitt inträde samt spåra deras stopp-loss.
Innan du förstår hur du använder Bollinger Bands är det viktigt att du förstår hur du beräknar dem. Låt oss ta en titt!
Hur man beräknar Bollinger band
Bollinger band beräknas vanligtvis utifrån de senaste 20 dagarna av trading. Detta är industristandarden som kan modifieras enligt din egen önskan. Eftersom Bollinger Bands består av 3 olika plottade linjer ser du här hur du kan beräkna vart och ett av dessa band.
- Mittersta Bollinger Bandet (Enkla glidande medelvärdet) = Genomsnittet av slutpriset under de senaste 20 dagarna
- Övre Bollinger Bandet = (Genomsnittet av slutpriset för de senaste 20 dagarna) + (2 standardavvikelser från 20-dagarspriset)
- Nedersta Bollinger Bandet = (Genomsnittet av slutpriset under de senaste 20 dagarna) – (2 standardavvikelser från 20-dagarspriset)
Kom ihåg att det kan finnas variationer av ovannämnda formler. Till exempel vill vissa människor först beräkna dagens genomsnittliga pris genom att beräkna medelvärdet av det höga, låga och stängnings priset före beräkningen av det 20-dagars glidande medelvärdet.
Andra beräknar ofta bara Bollinger Bands baserat på data från tio dagar eftersom de inte tror att uppgifterna innan det är lika relevanta som uppgifterna från de senaste dagarna. Om du är ny inför begreppet Bollinger Bands behöver du inte ge dig in i dessa variationer. Använd istället formlerna ovan för att beräkna band och sedan tolka dem för din analys.
Vem uppfann Bollinger bands?
Bollinger band uppfanns av John Bollinger.
Se när John Bollinger själv beskriver hur han uppfann sin nu så utbredda idé om Bollinger-band:
Hur kan traders och investerare använda Bollinger band?
Innan vi fördjupar oss i hur du kan använda Bollinger Bands, kom ihåg att detta inte är ett verktyg som du bör använda “på egen hand” för att fatta ett tradingbeslut. Istället bör Bollinger Bands användas tillsammans med andra tradingverktyg av liknande sort för att fastställa investeringsstrategin.
Som sagt finns det ett antal användbara indikatorer som Bollinger Bands tillhandahåller. Låt oss titta på några av dem för att se hur de kan vara till hjälp för dig. I slutet berättar vi också om några av Bollinger Bands begränsningar.
The Bollinger Band Squeeze

Detta är en av de vanligaste användningarna av Bollinger Bands. Ibland kan du se en nedgång i volatilitet för en råvara eller ett instrument. Detta kännetecknas av att både de övre och de nedre banden minskar i sin bredd till mittbandet. Efter att banden har minskat under en tid signalerar de att en period med ökad volatilitet ligger framför oss.
Ett perfekt exempel på detta kan ses i diagrammet ovan. Efter en hoppressning (squeeze) som varar till oktober 2018 ökar volatiliteten massivt vilket kan ses av de övre och nedre banden som utvidgas avsevärt. Detta är en ganska vanlig trend som kan användas av traders för att komma in i eller lämna positioner.
En sak att komma ihåg här är att priset vanligtvis utvecklar en trend som kommer ut ur en squeeze. Därför bör du vara mycket försiktig när du går in i en ny position under en Bollinger Squeeze. Först efter noggrann forskning bör du besluta om nästa rörelse i diagrammet.
Trendföljning

Traders som använder sig av Bollinger Bands använder förmodligen denna teknik mer än någon annan. Ta en titt på Bollinger-bandet ovan; det är ganska uppenbart genom att titta på Mittenbandet (SMA) att diagrammet rör sig i en uppåtgående trend. Vad du kanske inte vet är att du kan använda de övre och nedre banden för att bestämma när du ska gå in i positionen och göra pengar på trenden.
Eftersom standarden av Bollinger Bands är två standardavvikelser, betyder detta att ungefär 90% av alla prisrörelser ligger inom Bollinger Bands. Detta leder till att de flesta av prisrörelserna är under en upp- eller nedåtgående trend till de två banden. Så priset bör flytta mellan mitten- och övre bandet under en uppåtgående-trend (och mellan mitten- och nedre bandet under en nedåtgående-trend).
Traders kan använda sig av detta för att komma in i en lång position under en positiv trend när priset är nära det lägre bandet. Alternativt kan traders gå in i en kort position när priset ligger nära det övre bandet men trenden är negativ. Här är ett exempel på en lång trade som har gått in när priset passerar under det undre bandet och lämnat när det passerar över det mellersta bandet:

Stop-loss
Bollinger Bands kan vara ett bra sätt att spåra din stop-losses. Att följa din stop-losses innebär att det pris som din stop-loss träder i kraft vid anpassar sig till det aktuella priset. När du använder Bollinger Bands kan du ställa in din stop-loss till ett av banden så att du skyddar dig mot en squeeze eller en generell ökning av volatiliteten.
Du kan till exempelvis ställa in mitten eller det lägre Bollinger Bandet som stopp-loss-punkt när du går länge på en aktie baserat på dess trend. Omvänt kan du använda mellersta eller övre Bollinger-bandet som din stopp-loss när du kommer in kort på en aktie som för närvarande trender nedåt. På bilden nedan får vi en ingång när priset korsar under det mellersta bandet och använder det undre bandet som stop-loss:

Det viktiga med Bollinger Bands är att fastställa din risknivå och använda dem i enlighet därmed. Om du är den som har en stor aptit för risk och är säker på en viss trade, kan du använda antingen det lägre eller övre Bollinger Bandet som din stop-loss-punkt. Om du är en konservativ investerare som vill förhindra kapitalförlust är det mera troligt att mittenbandet placerar din stop-loss.
Nackdelar med Bollinger Bands
Som vi nämnde ovan bör Bollinger Bands vanligtvis användas med andra indikatorer eftersom de ofta inte tillhandahåller tillräckligt med information om prisrörelsen för att kunna användas som en ingångssignal. John Bollinger själv, skaparen av Bollinger Bands, rekommenderar att inte använda Bollinger Bands på egen hand.
Bollinger Bands har många inneboende begränsningar, och vi tar dig härnäst igenom några av de största.
Det enkla glidande medelvärdesproblemet
Bollinger Bands är baserade på ett enkelt rörligt medelvärde, som presenterar ett av de mest uppenbara problemen med diagrammen. En SMA ger lika viktning till priset på varan/instrumentet för 20 dagar sedan som det gjorde med dess pris igår.
I de flesta fall kommer data från nästan tre veckor sedan att ha en mycket mindre inverkan på priset än uppgifterna från den senaste veckan. Detta innebär att det inte finns något sätt att säkerställa att data från Bollinger Bands som är viktiga inte har ”spätts ut” med data som till stor del är obetydliga.
Dilemmat med Standardinställningar
Vi har nämnt hur standarden för Bollinger Bands använder 20-dagars SMA och 2 standardavvikelser. Men det kanske inte fungerar för alla. Till exempel kanske en mer aktiv trader vill använda ett Bollinger Bands som avviker mindre och/eller använder ett mindre antal perioder (vilket genererar fler signaler för en trader).
Tvärtom kanske en långsiktig trader letar efter en allmän trend i motsats till en kortvarig trend och kan sluta använda ett Bollinger Bands med fler perioder. Detta innebär att du måste justera Bollinger Bands för att de ska sammanfalla med den typ av instrument du handlar med. Vad detta också betyder är att många traders inte kommer att kalibrera sina Bollinger Bands ordentligt och därmed stöta på problem.
Vi rekommenderar att nybörjare använder standarden för Bollinger Band eftersom det kommer att fungera i de flesta situationer.
Bollinger Bands släpar
Alla som använder Bollinger Bands kan se att banden bara reagerar på prisrörelserna. De förutspår inte det framtida priset på något sätt. Som sådan finns det ingen fast formel som du kan basera dina förutsägelser på och du måste utforma din egen strategi för att reagera på förändringarna i Bollinger Bands.
När du kopplar ihop detta med det nämnda faktumet att alla perioder i en SMA är lika viktade är det ganska uppenbart att se att Bollinger Bands skulle ha en begränsad användning på extremt spekulativa marknader eftersom priset skulle bero mer på nyheter och extremt kortsiktiga trender i motsats till priset de senaste 20 dagarna. Omvänt fungerar Bollinger Bands bäst när marknaden är stabil och priserna rör sig gradvis.
Sammanfattning
Bollinger Bands är ett fantastiskt statistiskt verktyg som kan vara oerhört fördelaktigt för investerare eftersom det kan hjälpa till att fastställa inträdet på marknaden, de kortsiktiga höjderna och sänkningarna i en trend och stop-loss-priset. Det har emellertid sina nackdelar och bör användas tillsammans med andra indikatorer för att maximera dess effektivitet.