June 24

Aktiestinsen – 15 bästa aktietipsen av Lennart Israelsson

Last Updated on 15 August, 2023 by Håkan Samuelsson

Aktiestinsen, som egentligen heter Lennart Israelsson,och hans placeringsfilosofi handlar främst om långsiktighet. Enligt Aktiestinsen finns det också en skillnad mellan priset och värdet på en aktie. Priset säger aktiestinsen är det du betalar och värdet säger är det du får. En annan viktig ingrediens för att lyckas är ränta-på-räntaprincipen och att återinvestera utdelningarna. Aktiestinsens riktiga namn är Lennart Israelsson.

När en ”vanlig människa” lyckas följa robusta och sunda principer om och om igen, ja då är det värt att titta lite extra på. Jag tycker detta stämmer klockrent på Aktiestinsen. Med en långsiktighet och sina insikter gjorde Aktiestinsen aktiemarknaden till sin egen och och byggde upp en mycket en stor förmögenhet under sin livstid.

Aktiestinsens aktieportfölj

Nedan lista är aktier som hans stiftelse “Stiftelse Individ och samhälle – för forskning till utbildningssystemets fromma” innehar idag. Aktieportföljen består av aktier i investmentbolag och fastigheter. Aktier och en strategi som normalt är bra långsiktigt och ger bra utdelning.

Aktiestinsens aktieportfölj Värde, Mkr Andel, %
Latour B 12 16,43%
Industrivärden C 9,9 13,48%
Lundbergforetagen B 6,9 9,41%
Fabege 5,3 7,20%
Investor B 5 6,80%
Avanza Bank Holding 4,2 5,75%
Creades 3,5 4,80%
Svolder 3,2 4,35%
Öresund 2,9 4,01%
Fast Partner 2,8 3,88%
Wihlborgs 2,2 2,98%
Addtech 2,1 2,89%
Assa Abloy 1,4 1,92%
Xano Industri 1,2 1,59%
Ratos B 1,1 1,56%
Fagerhul 1 1,38%
Castellum 1 1,38%
Kungsleden 0,9 1,21%
Securitas 0,7 0,96%

 

15 aktieråd och aktiestrategi för att lyckas som Aktiestinsen

Lennart Israelsson
Lennart Israelsson
  1. Direktavkastningen ska vara på mellan 4 och 6 %
  2. P/e-talet ska vara mellan 5-15
  3. Och han lånar inte till att köpa aktier
  4. Ett allmänt råd han ger är att köpa när ingen vågar äga aktier och sälja när alla tror att det är riskfritt
  5. Köp aktier i företag där det går att förstå affärsidén
  6. Kassaflödet, det vill säga ett företags in- och utbetalningar, ska vara stabilt
  7. Aktien ska gärna ha substansrabatt på 50 procent. Om substansvärdet (företagets tillgångar minus skulder delat per aktie) är 60 kronor, så ska kursen vara 30 kronor eller lägre
  8. När börsen faller – sälj inte! Ta det lugnt. Efter sju magra år kommer det sju feta
  9. Aktiestinsen varnar för lågt substansvärde
  10. Aktiestinsen varnar för låg avkastning
  11. Aktiestinsen varnar för alltför högt P/E-tal
  12. Placera inte alltför många ägg i samma korg
  13. Låna inte pengar. Man ska aldrig leva över sina tillgångar
  14. Alltför snabbväxande bolag är inte bra, dom brukar oftast krascha förr eller senare.
  15. Hans grundtips och aktietips är att köpa för att behålla under en längre tid
  16. Bolagen skall dela ut hälften av sin vinst

Uppdatering. Aktiestinsen Lennart Israelsson har tyvärr gått bort. Han blev 101 år gammal, mycket välbärgad och en stor välgörare som donerade många miljoner till forskning och utbildning. Han blev inte minst en förespråkare för aktiesparande och visade i handling att vem som helst kan bli förmögen. Givetvis krävdes det stor kunskap för att lyckas med han föddes inte rik och lyckades ta sig fram själv. En imponerade man. Vila i frid Lennart!

Aktiestinsens och hans aktiesparande

Aktiestinsen började spara i aktier på 1940-talet. Första investeringen 1946 var aktier i Sandvik Jernverks AB, för 600 kronor. Det tog 33 år för Lennart Israelsson att få ihop sin första miljon. Hans investeringsfilosofi handlade mycket om att köpa billigt och behålla aktierna och framförallt vara långsiktig.

Bok om Aktiestinsen

Här nedan kommer ett utdrag från boken som är skriven av Frilansjournalist Ulla Sundin Beck. Hon har skrivit en rak berättelse om Israelssons aktieliv. Om sådant som om Lennart verkligen varit stins? Du får svaret i boken. Här är ett utdrag ur boken.  Tack till sidan aktiestinsen.se.
Miljoner på spåret: om Aktiestinsen, tiden och pengarna

Det började med några aktier värda 600 kronor strax efter andra världskriget. Ett halvsekel senare var de 140 miljoner kronor i aktier. Lennart “Aktiestinsen” Israelssons väg till aktiemiljonerna är fascinerande.
Det är så himla lätt att bli miljonär, brukar han säga, men det är nog inte riktigt lika enkelt som Lennart påstår.
Aktier har vi visserligen alla nu för tiden, även om de oftare finns i pensionssystemets fonder än i en aktieportfölj. Men vi är inte alla miljonärer. 
Lennart Israelsson är nu 95 år. Hans intresse för aktier har tagit honom från det lilla småbrukarhemmet i Småland till Nobelfesten. Hur gick det till? Det är en resa genom tiden och ett förändrat Sverige, från 1916 till idag.
Nu ger Lennart “Aktiestinsen” Israelsson bort sina pengar. Läs mer om hans liv och få några goda råd om hans aktiefilosofi på köpet!

Ännu en bok

Det finns ytterligare en bok som handlar om Aktiestinsen och den är skriven av Jonas Bernhardsson.
Investera som mästarna: från Aktiestinsen till Soros

Lär dig vad de stora mästarna har gemensamt. Hur de arbetar, lever, tänker och investerar. Välkommen att stifta bekantskap med några av de största placerarna genom tiderna: Warren Buffett, Benjamin Graham, Lennart “Aktiestinsen” Israelsson, George Soros, Kristoffer Stensrud, Peter Lynch för att nämna några. Jonas Bernhardsson guidar dig bland sjutton utvalda, starka personligheter och deras investeringsstilar.

Du får i boken träffa kända och okända börsprofiler som under en lång tid utmärkt sig på börsen ? antingen genom att de har lyckats exceptionellt bra ? eller också misslyckats kapitalt. Finns det några gemensamma drag mellan dessa så olika investerare? Vad skiljer deras placeringsstrategier åt? Vi har alla mycket att lära av dem som har lyckats före oss ? och misslyckats. Boken är en unik sammanfattning av de tankar, värderingar och principer som vägleder världens bästa investerare.

Warren Buffett brukar säga att han är »85 procent Graham och 15 procent Fisher«. Ta reda på vem som är din förebild!Jonas Bernhardsson är civilekonom och arbetar med chefsutbildningar i affärsekonomi, både i Sverige och internationellt. Han är en mycket populär och uppskattad föreläsare. Han skriver regelbundet i tidningen Aktiespararen och har gett ut ett flertal böcker om ekonomi och aktieinvesteringar.

Aktiestinsens Lennart Israelssons stiftelse för främjande av äldres aktivitet och hälsa

Stiftelsen utlyser, som flest, åtta stipendier om sammanlagt, som högst, 500 000 kr till yrkesverksamma, entreprenörer, forskare och studenter för att främja entreprenöriellt utvecklingsarbete och/eller forskning om hälsofrämjande arbete för äldres aktivitet och hälsa inom arbetsterapiområdet.
Projekten skall drivas i samverkan mellan forskare och/eller studenter vid Hälsohögskolan i Jönköping samt en eller flera externa entreprenörer/ yrkesverksamma med inriktning hälsofrämjande arbete för äldres aktivitet och hälsa inom arbetsterapiområdet.
Vill man ansöka om detta så kan man göra det här.

Aktiestinsens familj

Lennart Israelsson var gift sedan 1956 med damfrisören Aina Amalia Hellqvist (1912–1993). Dom fick en son tillsammans som heter Christer och som föddes 1955.

Aktiestinsen och hans politiska intresse

Under 2014 års kommunalval ställde han upp som åttonde namn på Centerpartiets lista i Nässjö kommun men han blev inte invald.

Aktiestinsens medel bidrar fortfarande till forskningen efter sin död

Årets anslag från Aktiestinsen går till en studie om brus-behandling mot ADHD.

Hedersdoktorn Lennart Israelsson

Han lyckades även bli hedersdoktor vid högskolan i Jönköping. Aktiestinsen har vid olika tillfällen donerat pengar i form av aktieportföljer till Högskolan i Jönköping och framförallt Internationella Handelshögskolan. En utav donationerna förvaltas långsiktigt av stiftelsen ”Aktiestinsens stiftelse för främjande av studenters entreprenörskap”. Bland annat har tävlingen JIBS Entrepreneurship Challenge startats där man premierar duktiga entreprenörer bland studenterna med startkapital.
Artikeln innehåller affiliatelänkar till Avanza.

Related Posts

Prova Trading Signaler (Dagligen med Live Resultat) – 9 SEK

Prova Trading Signaler (Dagligen med Live Resultat) – 9 SEK

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer (Resultat från 2008)

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer (Resultat från 2008)

Aktier under 1800-talet i Sverige

Aktier under 1800-talet i Sverige

Stockholm som finansstad – En undersökning av stadens framtid som en ledande finansiell hub

Stockholm som finansstad – En undersökning av stadens framtid som en ledande finansiell hub