April 4

Slippage, vad är det? – definition och förklaring av slippaget

Last Updated on 12 April, 2024 by Håkan Samuelsson

Slippage får du om du lägger en order och prisnivån där den köps inte är exakt på samma nivå där du lade ordern från början.
En synonym till slippage är prisförskjutning eller glidning.

Slippage kan förekomma överallt men oftast i värdepapper där det är snabbare marknadsrörelser. Det tar tid för mäklaren att bearbeta och behandla din order. Det pris som du angett kommer kanske inte längre finnas tillgängligt för dig. Kanske du tillsammans med 100 andra traders vill ha exakt samma pris och trade. Då kommer de som är snabbast att få de första ordrarna fyllda. Om det  inte finns tillräckligt många säljare när dessa vill köpa. Då kommer priset att krypa uppåt och de som är sist till traden kommer få ett sämre pris.

Hög volatilitet och mycket tradingaktivitet kombinerat med låg likviditet, vilket innebär att värdepappret inte handlas mycket, brukar med andra ord ge mest kostnad för detta fenomen. När en marknad upplever hög volatilitet innebär det i allmänhet att det finns låg likviditet och handel. Detta innebär oftast ökade prisrörelser.

Hur undviker man slippage?

Det är inte alltid lätt att undvika detta. Personligen så brukar jag ta reda på ungefär nivå på respektive marknad och sedan avgöra om det är värt att handla på den marknaden eller om man skall undvika den helt. Om den fortfarande är värd att handla på så brukar jag räkna in detta i den kostnad som jag har för min trade. Kostnaden för trading brukar normalt vara slippage och courtage. Vissa marknader har högre kostnader för detta än andra. Det bästa sättet att lära sig att hantera det är att vara medveten om det och planera därefter. Handla inte på en marknad utan att du fått en hyfsad uppfattning om vilken nivå du kan förvänta dig.

Stora kostnader med slippage

Hög slippage kan ofta innebära stora kostnader för en trader. Många gånger kan det vara så högt att det inte är värt att handla längre i värdepappret. Är det för högt på en marknad så står man inför valet att antingen sluta att handla där, handla mycket försiktigt med örnkoll på köp- och säljkurser för att minimera det eller att börja använda limitordrar istället. Med limitordrar så kan du bestämma vilka priser som du kan acceptera eller inte. Du kan då låta bli att handla på prisnivåer som ger dig en dålig edge eller där du ger upp för mycket vinst eller kanske till och med hamnar i en förlust.

Related Posts

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer – (Resultat Från 2008)

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer – (Resultat Från 2008)

Prova Trading Signaler (Dagligen + Live Resultat) – Endast 9 SEK

Prova Trading Signaler (Dagligen + Live Resultat) – Endast 9 SEK

Försäkringstagare, vad är det? – Förklaring och definition av försäkringstagaren

Försäkringstagare, vad är det? – Förklaring och definition av försäkringstagaren

Kapitalisera, vad är det? – Förklaring och definition av kapitalisering

Kapitalisera, vad är det? – Förklaring och definition av kapitalisering