April 4

Indienfonder 2024 – De 10 bästa indienfonderna

Last Updated on 12 April, 2024 by Håkan Samuelsson

Indien är ett land med stark ekonomisk tillväxt, en växande medelklass och en ung och välutbildad befolkning. Tack vare ett gott utbud av Indienfonder är det lätt för svenska småsparare att investera i Indien. Här är en guide för att hjälpa dig välja rätt Indienfond som ett komplement till din portfölj med fonder.

Bästa Indienfonder – topp 10

Här listar vi de 10 Indienfonder som gått allra bäst de senaste 5 åren.

Aktieportföljer och fondportföljer med resultat sedan 2008!

Indienfond Utveckling 5 år
Amundi Fds SBI FM India Eq A USD C 37,70 %
Fidelity India Focus A-USD 34,14 %
Carnegie Indienfond A 30,85 %
DNB Fund – India retail A 29,07 %
Danske Invest India A 27,54 %
Pictet-Indian Equities R USD 26,89 %
BGF India A2 USD 25,74 %
Nordea Indienfond 25,72 %
AS SICAV I Indian Equity A Acc USD 25,46 %
Mirae Asset India Sector Leader Eq A USD 24,27 %

 

OBS! Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De Indienfonder med starkast utveckling hittills behöver nödvändigtvis inte vara de som går bäst de nästa fem åren.

Läs gärna mer om bästa fonderna enligt mig.

Varför investera i Indien?

Det finns många goda argument att investera i Indien men givetvis även risker. Här är de främsta anledningarna att köpa Indienfonder.

Fördelar

 • Demografi: Indien har en ung och välutbildad befolkning. Totalt bor det cirka 1,3 miljarder människor i detta enorma land. Demografin kommer att verka till Indiens fördel de närmsta decennierna.
 • Växande medelklass: En stor del av Indiens befolkning är på väg ut ur fattigdom. En ny konsumtionshungrig medelklass är på väg att bildas. Det är goda nyheter för landets ekonomi.
 • Stark ekonomisk tillväxt: BNP har vuxit med 5 – 8 procent per år de senaste åren.
 • Stabil politik: Indien har varit en parlamentarisk demokrati i cirka 50 år. Sedan 2014 har premiärminister Narendra Modi genomdrivit reformer för att få ekonomin att växa snabbare.
 • Låg inflation: Indiens inflation är endast runt 3 procent.
 • Lågt oljepris: Indiens ekonomi påverkas positivt när oljepriset är lågt eftersom landet är en av de största nettoimportörerna av olja.

Nackdelar

Riskerna handlar främst om geopolitisk instabilitet. Indien har en oavslutad konflikt i Kashmir med Kina och Pakistan. Dessutom har landet drabbats av ett antal terroristattacker de senaste åren. Dessa risker har troligtvis begränsad inverkan på ekonomin, men måste tas i beaktande.

En annan nackdel är valutarisken. De företag som ingår i Indienfonder är noterade i indiska rupier. Om den indiska valutan stärks mot kronan kommer värdet på din Indienfond att stiga mer än värdeökningen för de aktier som ingår. På motsvarande sätt blir avkastningen lidande ifall valutan försvagas mot SEK. Denna nackdel gäller förvisso inte bara Indienfonder utan alla fonder med innehav i utländsk valuta men det är något du bör tänka på.

Här hittar du bra artikel som är dedikerad enbart till Indienfonder.

Så kan du spara i Indienfonder

Om du vill köpa Indienfonder är det bra att göra det som ett komplement till övriga fonder. En Indienfond bör aldrig vara en grundbult i en fondportfölj. Denna typ av geografiskt nischade fonder lämpar sig istället som en krydda till övriga fonder. Förslagsvis kan du allokera upp 5 – 10 procent av portföljen i en Indienfond om du tror på denna marknad.

Precis som med andra fonder är det en fördel om du kan spara ett litet belopp varje månad. På så vis sprider du på riskerna och kan dra nytta av dippar i aktiemarknaden.

Billiga Indienfonder

När du ska köpa fonder är det generellt sett viktigt att se till att de kostar så lite som möjligt i förvaltningsavgift. En hög förvaltningsavgift äter nämligen upp en stor del av vinsten.

Tyvärr finns det inga riktigt billiga Indienfonder, men vissa är betydligt billigare än andra. Vi ska här gå igenom de fem billigaste Indienfonderna. Tips: Klicka på fondens namn så kan du läsa mer om den!

Indienfond Total avgift
Mirae Asset India Sector Leader Eq A USD 1,86 %
HSBC GIF Indian Equity AC 2,03 %
Jupiter India Select L USD A Inc 2,05 %
Danske Invest India A 2,18 %
DNB Fund – India retail A 2,20 %

Utvalda fonder

Vi ska titta lite närmare på några av de Indienfonder som gått allra bäst och som samtidigt är populära val bland svenska fondsparare.

Carnegie Indienfond

Carnegie Indienfond är en aktivt förvaltad fond med aktier i Indiska börsnoterade bolag. Den innehåller runt 30 väl valda företag. Gemensamt för alla innehav är att de beräknas gynnas av en växande medelklass. Dessa aktier kommer att tjäna på att den inhemska efterfrågan ökar, men även på tilltagande utländska direktinvesteringar i landet.

Detta är den i särklass populäraste Indienfonden med över 4000 ägare på Avanza. Det är också en av de fonder som gått allra bäst i denna kategori. Tyvärr är den inte särskilt billig utan kostar 2,56 procent i total avgift.

De främsta innehaven finns inom följande sektorer:

 • Finans
 • Råvaror
 • Cykliska konsumentprodukter
 • Stabila konsumentprodukter
 • Teknik
 • Energi

De tio största innehaven i Carnegie Indienfond är:

 1. Reliance Industries Ltd
 2. HDFC Bank Ltd
 3. Infosys Ltd
 4. Kansai Nerolac Paints Ltd
 5. Nestle India Ltd
 6. Dr Reddy’s Laboratories Ltd
 7. Housing Development Finance Corp Ltd
 8. Maruti Suzuki India Ltd
 9. Asian Paints Ltd
 10. UltraTech Cement Ltd
Indienfonder - Carnegies Indienfond är den som är populärast i Sverige
Carnegie Indienfond har gått mycket bra jämfört med världsindex.

Danske Invest India

Danske Invest India är en aktivt förvaltad aktiefond med målet att slå jämförelseindex. Det finns viss flexibilitet i fondens regler. Enligt dessa ska minst två tredjedelar av kapitalet finnas i indiska börsnoterade bolag. I praktiken är andelen ofta större – i skrivande stund 100 procent.

Det enda angivna kriteriet för vilka aktier fonden kan investera i är att de ska ha ”attraktiva avkastningsmöjligheter”. Det är en ganska så bred definition. I verkligheten har givetvis fondförvaltaren mer specifika kriterier för när det är läge att köpa och sälja olika bolag.

Denna fond är den näst mest köpta Indienfonden på Avanza där den finns i cirka 2500 personers fondportföljer. Det är också en fond som gått mycket bra de senaste åren. Fondavgiften på 2,18 procent är relativt låg jämfört med de flesta andra fonder i denna kategori.

Följande sektorer dominerar i fonden:

Dessa är de största innehaven i Danske Invest India:

 1. Housing Development Finance Corp Ltd
 2. Tata Consultancy Services Ltd
 3. Infosys Ltd
 4. Hindustan Unilever Ltd
 5. Kotak Mahindra Bank Ltd
 6. SBI Life Insurance Co Ltd
 7. UltraTech Cement Ltd
 8. Nestle India Ltd
 9. HDFC Bank Ltd
 10. Asian Paints Ltd

Nordea Indienfond

Nordea Indienfond är en populär fond bland svenska småsparare. Den placerar i indiska börsnoterade företag men kan även köpa aktier i utländska bolag med betydande verksamhet i Indien.

Nordea har anlitat ICICI Prudential AMC från Mumbai att sköta fondförvaltningen. Denna fondförvaltare använder en strategi som är anpassad efter hur den indiska marknaden fungerar. Fondförvaltaren gör ett aktivt urval av aktier och ägnar sig också åt marknadstajming vid sidan av riskhantering och diversifiering. Totalt innehåller Nordea Indienfond cirka 60 indiska bolag men antalet varierar över tid.

Fondavgiften på 2,25 procent (total avgift) är OK för kategorin även om det inte är direkt billigt. Fonden är en av de tio Indienfonder som gått bäst de senaste fem åren.

De viktigaste branscherna är:

 • Finans
 • Teknik
 • Allmännyttiga bolag
 • Kommunikation
 • Råvaror
 • Sjukvård
 • Cykliska konsumentbolag

De fem största innehaven i Nordea Indienfond är:

 1. Bharti Airtel Ltd
 2. Infosys Ltd
 3. NTPC Ltd
 4. ICICI Bank Ltd
 5. HDFC Bank Ltd

DNB Fund – India retail

DNB Fund – India retail är en populär Indienfond som också är en av de fonder i denna kategori som haft bäst utveckling historiskt sett. Fonden investerar i indiska bolag som är noterade i Indien eller på en annan reglerad marknad. Fondförvaltaren kan köpa aktier i både små och stora bolag beroende på vad hen bedömer är bästa val för tillfället.

De största sektorerna som fonden investerar i är:

 • Finans
 • Cykliska konsumentbolag
 • Energi
 • Teknik
 • Sjukvård

DNB Fund – India retail har följande tio största innehav:

 1. Reliance Industries Ltd
 2. ICICI Bank Ltd
 3. Bharti Airtel Ltd
 4. Jubilant Foodworks Ltd
 5. Escorts Ltd
 6. HDFC Bank Ltd
 7. Bajaj Finance Ltd
 8. Infosys Ltd
 9. Hero MotoCorp Ltd
 10. Bandhan Bank Ltd

Fidelity India Focus

Fidelity India Focus är en av de Indienfonder som uppvisat starkast utveckling jämfört med index. En av anledningarna kan vara att fonden fokuserar ganska mycket på små och medelstora bolag jämfört med jämförelseindex. Dessutom har fonden en strategi som bygger på att köpa bolag med attraktiva värderingar. Fondförvaltaren söker hela tiden nya aktier att investera i och byter ut existerande innehav om det dyker upp nya investeringsmöjligheter.

Fondavgiften på 2,36 procent (total avgift) är något hög men ungefär i linje med snittet i kategorin Indienfonder.

Största sektorer:

 • Finans
 • Teknik
 • Energi
 • Stabila konsumentaktier

Tio största innehav i Fidelity India Focus:

 1. Infosys Ltd
 2. Reliance Industries Ltd
 3. Housing Development Finance Corp Ltd
 4. HDFC Bank Ltd
 5. Tata Consultancy Services Ltd
 6. Axis Bank Ltd
 7. ICICI Bank Ltd
 8. Bharti Airtel Ltd
 9. Larsen & Toubro Ltd
 10. ITC Ltd

FAQ – Vanliga frågor och svar om Indienfonder

Hur köper man Indienfonder?

Det finns ett stort urval av Indienfonder hos nätmäklare som Avanza och Nordnet. Enklast är att månadsspara.

Hur mycket Indienfonder i portföljen?

Det kan vara klokt att endast ha en liten andel av kapitalet i en Indienfond, maximalt 5 – 10 procent. Se det som en krydda vid sidan av andra, bredare fonder.

Hur många Indienfonder ska jag köpa?

Det räcker att köpa en enda Indienfond.

Här kan du läsa mer om våra fondguider och artiklar samlade i vårt arkiv på ett ställe. 

Related Posts

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer – (Resultat Från 2008)

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer – (Resultat Från 2008)

Prova Trading Signaler (Dagligen + Live Resultat) – Endast 9 SEK

Prova Trading Signaler (Dagligen + Live Resultat) – Endast 9 SEK

Vad är fonder?

Vad är fonder?

Fondavgifter: Allt du behöver veta om fondernas avgifter

Fondavgifter: Allt du behöver veta om fondernas avgifter

Aktie- och Fondportföljer

Resultat Sedan 2008