Prova Våra Aktieportföljer


  • Vi har slagit index varje år utan 1 år sedan 2008!
  • Vi investerar i de största och mest lönsamma bolagen.
  • Bygg vidare på beprövade resultat för att maximera dina investeringsmöjligheter.
  • Enkla instruktioner & uppdateringar m epost varje månad.
  • Låg risk genom diversifierade portföljer.
  • Prova Helt Riskfritt. Avsluta när du vill – inga bindningstider.

Aktierekar – De bästa Aktierekarna och var du hittar dem

Last Updated on 18 October, 2024 by Håkan Samuelsson

Aktierekar är rekommendationer för aktier som analytiker på banker, finansinstitut och tidningar ger ut med jämna mellanrum. Men kan man verkligen lita på aktierekar? Vi reder du detta och ger dessutom några alternativ som vi anser är fördelaktiga och bra längre ner i artikeln.

I denna artikel utforskar jag begreppet aktierek, vem som ger ut rekommendationer och varför.

Vad är en aktierek?

Aktierek står för aktierekommendation. Aktierekar är pluralformen. Det är en typ av investeringsråd som finansiella analytiker ger ut.

Att reka kan även betyda rekognosera, men ordet har alltså aldrig den betydelsen när det handlar om aktier och finans, utan det är rena rekommendationer det handlar om.

img 618cf6c947044 Samuelssons Rapport

Var hittar jag de bästa och dagens aktierekar?

Finanstidningar som Dagens Industri, Privata Affärer, Placera, Veckans Affärer och Affärsvärlden brukar ofta publicera rekar. Ibland är det deras egna analytiker som ger råden, andra gånger kommer aktierekarna från banker eller finansinstitut.

Här är några av de banker och finansiella institut som ofta ger ut aktierekar:

  • Carnegie
  • Barclays
  • DNB Markets
  • Danske Bank
  • Handelsbanken
  • Deutsche Bank
  • Exane BNP Paribas
  • Kepler Cheuvreux
  • Pareto Securities
  • Nordea
  • Morgan Stanley
  • Goldman Sachs
  • SEB
  • Swedbank
  • UBS
  • Royal Bank of Canada (RBC)

Kan man lita på dessa? Vissa av dem är bättre än andra. Mitt tips är att tänka lite bredare och istället bygga upp en robust aktieportfölj på lång sikt.

Ofta publiceras rekommendationerna i dagstidningar och finansiella tidningar. Dessa älskar aktierekar eftersom det skapar rubriker och drar till sig läsare.

Här är några av de tidningar och nyhetssajter som ofta publicerar aktierekar:

  • Dagens Industri (Di)
  • Veckans Affärer
  • Affärsvärlden
  • Privata Affärer
  • Aktiespararna
  • Dagens PS
  • Avanza aktierekar på Placera
  • Omni
  • Börskollen

 

Ett bättre alternativ till bankernas aktierekar

Visst kan det vara kul att läsa bankernas och finanstidningarnas aktierekar. Men tyvärr har de fel ungefär lika ofta som de har rätt.

Min idé med Samuelssons Rapport är att du som småsparare eller investerare lättare ska kunna veta vilka aktier som är bra att köpa.

Ett långsiktigt sparande handlar inte om att köpa några enstaka ”rätt” aktier. Det handlar om att bygga en robust portfölj som växer starkt år efter år.

Mina portföljer har slagit börsen sedan start. Några exempel:

  • Småbolag – Small Cap: Upp nästan 24 procent per år sedan 2006
  • Stora bolag – Large Cap: Upp mer än 18 procent per år sedan 2006
  • PPM Balans: Har vuxit med mer än 200 procent sedan slutet av 2008
  • Gordon Gekko: Tillväxt på nästan 27 procent per år sedan slutet av 2010

Vilka aktier är bäst att köpa just nu?

Prenumerera på någon av mina portföljer så vet du alltid vilka aktier som är värda att satsa på.

Skapa en stark aktieportfölj idag!

Hur fungerar aktierekar?

Det finns mängder med banker och finanstidningar som ger ut aktierekar med jämna mellanrum. Vissa av dem ger nya rekommendationer varje dag.

Syftet med dessa rekommendationer är att tipsa allmänheten om vilka aktier som kan vara intressanta att köpa just nu.

Bakom varje rek finns någon form av analys. Ofta är det en redaktion eller en hel bank som står bakom själva reken och inte en enskild individ. Vilken kompetensnivå analytikern eller analytikerna har varierar men vanligtvis är det personer med ekonomexamen och med anställning på en bank, finansiellt institut eller finanstidning.

I själva begreppet ”rek” finns en positiv laddning. Och ofta är aktierekar just rekommendationer för vilka aktier som man ska köpa. Då kan de också kallas för köprekar.

Men det kan lika gärna handla om att analytikern råder att sälja. Då kallas det för säljrekar.

Andra gånger är inställningen neutral. Då tycker aktieanalytikern varken att man ska köpa eller sälja aktien utan det är bäst att behålla den.

Mellan dessa lägen finns även råden att öka nuvarande positioner (men inte gå in i en ny) eller att minska på sina innehav (men inte sälja av dem helt).

Vad är riktkurs?

Själva analysen brukar mynna ut i en rekommendation om en riktkurs. Det kan exempelvis se ut så här:

”SEB höjer riktkursen för Investor till 677 kr, upp från tidigare 625 kr.”

Vad det innebär är att analytikern anser att aktien borde handlas till denna kurs någon gång i framtiden. Riktkursen kan antingen vara högre eller lägre än dagens aktiekurs.

Egentligen är en riktkurs helt värdelös om analytikern samtidigt inte anger ett tidsperspektiv och tyvärr sker det sällan. När förväntar hen att Investor som i exemplet kommer att stiga till 677 kronor? Om en månad eller ett år?

Det är vanligt att en aktiereks riktkurs presenteras helt utan tidsangivelse och då är det ett ganska flummigt begrepp. Likväl brukar rekommendationen resultera i att många köper eller säljer en viss aktie, vilket i sin tur påverkar aktiepriset.

Riktkurs innebär alltså inte att aktien är köpvärd till det priset. Det är bara resultatet av en analys som någon har gjort. Ibland är analysen bra och helt transparent, men ofta är det oklart exakt vad som ligger bakom köp- eller säljrekommendationen.

Om du följer en viss aktie kommer du att märka att riktkursen justeras av analytikerna allteftersom tiden går och förutsättningarna förändras för bolaget.

Aktierekarna visar inte alltid de bästa aktierna

Ibland blir det lite väl hysteriskt i media kring olika köprekar och säljrekar för aktier. Tidningarna är förtjusta i dem. Läsarna älskar att klicka på artiklarna. Men hur sunt är det egentligen?

Jag är som sagt skeptisk till alla dessa aktierekar och det finns goda skäl.

Banken bryr sig inte om dig

Det första och främsta argumentet för att inte följa varje aktierek är att banken eller tidningen som ger ut dem har egna vinstintressen. De tänker aldrig på vad som är bäst för dig.

Ännu mindre känner de till hur din situation och ditt sparande ser ut när de ger ut en rek. Rekommendationerna är allmänna och breda.

Vet du vad? Bankernas främsta syfte med att reka olika aktier är att öka omsättningen i aktiehandeln.

Varför i hela världen vill de att vi ska köpa och sälja mer aktier? Jo, det är nämligen endast då som banken tjänar några pengar på att vi har aktier hos dem.

Själva aktiedepån eller innehavet i sig brukar inte kosta ett öre. Men varje gång vi köper eller säljer en aktie betalar vi courtage till banken. Det blir åtskilliga miljoner i intäkter för banken varje år, ett direkt resultat av deras aktierekar.

Marknaden låter sig luras

Hur många gånger har vi inte sett hur exempelvis Ericsson stiger eller sjunker efter en aktie-rekommendation från en viss bank?

Varje gång det kommer en aktierek brukar marknaden vara snabb på köp- eller säljknappen. Vissa handlar med aktien i fråga i tron om att rekommendationen är värd att lyssna på.

Andra är snabba för att kunna tjäna på det momentum som byggs upp i kursrörelsen som en direkt konsekvens av reken. Ja – det finns faktiskt en hel del traders som tjänar pengar på rekarna också.

När yran har lagt sig har alla glömt bort vad den ena eller den andra analytikern sade om aktien. Nu blickar man framåt och det blir sällan några konsekvenser för felaktiga analyser.

Fel fokus i aktieportföljen

Jag anser att en av de viktigaste aspekterna i ett långsiktigt sparande är att ha en väldiversifierad och robust aktieportfölj.

Att investera i aktier handlar inte om att ”pricka rätt” med ett fåtal aktier och hoppas på att de kommer att stiga mot skyarna. Aktieraketer finns, men de är svåra att upptäcka i tid. Och när du väl gör det är det allt för stor risk att lägga alla pengarna på en eller ett par aktier.

Istället bör du bygga en bred portfölj där du inte riskerar ditt sparkapital bara för att en eller två aktier råkar gå dåligt.

Om du följer aktierekar blir det väldigt svårt att förvalta en sådan portfölj. Fokus flyttas från den breda strategin och riskspridningen och fästs istället på enskilda bolag.

Låt oss säga att du har som strategi att ha en aktie från varje sektor i din portfölj. Kanske har du Swedbank som finansaktie, Kinnevik som investmentbolag, Clas Ohlson för detaljhandel och så vidare. Totalt minst 12 – 15 aktier.

Plötsligt ger en bank ut en köprek på till exempel Nordea. En annan rekar Investor och en tredje Byggmax.

img 618cf6c947044 Samuelssons Rapport

Hur gör du då? Ska du sälja de innehav du har och köpa de rekommenderade aktierna? Eller ska du utöka portföljen så att du har dubbla innehav i vissa sektorer?

Du förstår. Mitt förslag är att du håller dig till din allokering och fattar egna beslut för vad som ska ligga till grund för vilka aktier som ska få vara med och inte basera det på aktierekar.

Det blir dyrt

Om du investerar på börsen är tålamod en av de främsta dygderna. Köp bra aktier och behåll dem i många år. Det brukar vara framgångsreceptet.

Ifall du lyssnar för mycket på olika köprekar och säljrekar för aktier är det stor risk att du blir allt för aktiv på börsen.

Förutom att du riskerar att köpa och sälja vid helt fel tillfällen och gå miste om värdefull avkastning kommer du att få betala onödigt mycket pengar i courtage. Åter igen – det är detta som banken vill åt när de ger ut en rekommendation kring en aktie.

Tidshorisonten är fel

Ännu ett argument för att strunta i bankernas aktierekar är att de sällan tar hänsyn till någon form av tidshorisont.

Som jag nämnde tidigare bör varje rek presenteras med en tidsaspekt, exempelvis att riktkursen gäller på 6 månaders sikt, eller på 2 års sikt. Tyvärr är det sällan det händer.

Du som småsparare har rimligtvis en sparhorisont på minst fem år för dina aktier på börsen. I varje fall om du lyssnar på de råd som privatekonomer brukar ge. Undertecknad håller också med om det resonemanget.

Har du en sådan lång sparhorisont är det värdelöst att följa råd som gäller för de närmsta månadena. Istället bör du blicka framåt och bedöma om dina aktier har den framtidspotential på sikt som du hoppas på.

Aktieråd är destruktiva för dina strategier

Om du vill tjäna pengar på börsen är det bra att ha en strategi. Det behöver inte alls vara komplicerat utan handlar om att sätta upp vissa regler för ditt sparande.

Tyvärr finns det en stor risk att aktierekar rubbar dig som investerare i din tro på din egen strategi.

Låt oss säga att du har en strategi som bygger på att köpa lönsamma tillväxtaktier med rimlig skuldsättning. Till din hjälp har du en aktiescreener. Efter ett tag kommer exempelvis Nordea ut med en aktie-rekommendation som säger ”sälj” på en av de aktier som du valt ut genom din strategi.

Vad gör du? Ska du lyssna på ”proffsen” på storbanken eller ska du följa din strategi? Det är inte lätt att veta.

Jag skulle säga – följ din strategi. Utvärdera den ibland, men låt dig inte luras av kortsiktiga aktierekar som dyker upp i media.

Alternativ till att följa aktierekar

Självklart är det inte som så att alla aktierekar som banker och rådgivare ger är felaktiga eller vilseledande. Det är bara det att det är så svårt att skilja agnarna från vetet. Hur vet man vilken analytiker man kan lita på?

Gemene man har inte en chans att bedöma. Tyvärr är det allt för sällan som finanstidningarna gör en egen genomgång kring vilka finansanalytiker som verkligen träffat rätt.

Och även när det sker är det inte helt vattentätt. Bland en stor mängd analytiker är det alltid någon eller några som träffat rätt 8 av 10 gånger. Men finns det inte historiska data som sträcker sig över decennier kan det lika gärna vara slumpen.

Ändå – vill du följa aktierekar så är mina tips följande:

  • Välj dina analytiker noga. Är det någon som skiljer sig från övriga på ett positivt och trovärdigt sätt? Bra – då kanske hans eller hennes råd är värda att lyssna på.
  • Kontrollera deras track record. Det är en sak att ge ut aktierekar. Det är en annan sak att själv kunna förvalta en hel portfölj med gott resultat under många år.
  • Köper eller säljer analytikern själv de aktier som hen rekar? Om inte tycker jag du ska bortse från rådet.

Att hitta sådana analytiker är inte helt lätt. Jag väljer att inte försöka. Som tur är finns det flera bra alternativ till att läsa rekar. Här är tre tips:

1. Aktieportfölj från Samuelssons Rapport

Som jag nämnde tidigare är det bättre att tänka utifrån hela portföljens perspektiv än lyssna på alla aktierekar och ständigt jaga nya aktier till portföljen.

Här på Samuelssons Rapport finns det flera färdiga aktieportföljer att välja bland. Var och en har ett särskilt fokus, exempelvis småbolag, stora bolag, utdelningsaktier och så vidare.

Gemensamt för dem alla är att de bygger på beprövade strategier som har uppvisat starka historiska resultat under en mycket lång tid.

Du får ett mail en söndag i månaden. Där står vilka aktier som jag föreslår att du behåller under nästa månad och vilka du kan byta ut.

Läs mer om Samuelssons Rapports aktieportföljer

2. Skaffa en egen strategi

Ett annat alternativ till att följa aktierekar är att du själv bygger upp en strategi för ditt aktiesparande.

Det kan låta komplicerat, men en strategi kan vara ganska så enkel men ändå vara effektiv. En enkel utdelningsstrategi till exempel kan handla om att köpa de 15 aktierna på Stockholmsbörsen som haft höjda utdelningar flest antal år i rad. Det kommer troligtvis att ge en god avkastning på sikt.

Eller så köper du aktier i vinstdrivande tillväxtbolag med stabila finanser och en förtroendeingivande ledning. Bara som exempel.

Att bygga en bred och stabil aktieportfölj bör vara del av varje aktiestrategi. Diversifiera genom att ha minst 12 – 15 aktier från olika branscher i portföljen. Sedan ser du över den en gång om året och balanserar om den så att vissa innehav inte blir för stora.

Svårare än så är det egentligen inte. Tänker du i sådana termer bör du kunna få en avkastning som är åtminstone som snittet på Stockholmsbörsen.

3. Spara i en fond eller ETF

Det är som du vet faktiskt inte ens nödvändigt att själv köpa olika aktier för att investera på börsen. Med hjälp av fonder eller ETF:er kan du få en bred exponering mot många bolag och branscher genom ett eller några få innehav.

Att köpa ett antal breda fonder, gärna indexfonder, är ett enligt mig mycket bättre alternativ till att ständigt läsa alla aktierekar och försöka ta rygg på analytiker som sätter sina egna intressen först.

img 618f017480df2 Samuelssons Rapport

FAQ – Vanliga frågor och svar om aktierekar

Hur fungerar aktierekar?

Aktierekar är rekommendationer som analytiker på banker och finanstidningar ger ut. Det kan vara köprekar, säljrekar eller en uppmaning att behålla aktierna. Vanligtvis publiceras reken tillsammans med en riktkurs, vilket är den kurs om analytikern förväntar att aktien bör få inom en given tidsrymd.

Är aktierekar bra?

Det är sällan bra att följa aktierekar. Istället föreslår jag att du tänker på att skapa en bred portfölj som bygger på en beprövad strategi.

Hur fungerar riktkurs?

Riktkursen i aktierekar är den kurs som analytikern tror att aktien kommer att ha någon gång i framtiden. Det kan vara om någon månad eller några år. Ofta anger dock inte analytikern exakt när denna kurs förväntas uppnås.

Get in touch

Name*
Email*
Message
0 of 350