Last Updated on 18 October, 2024 by Håkan Samuelsson
RSI är en av de mest kända och använda tekniska indikatorerna idag inom teknisk analys och introducerades i boken “New concepts in technical trading systems” av J.Welles Wilder från 1978. I den här artikeln kommer vi att titta närmare på hur RSI fungerar, för vad den kan användas och hur vi ska använda den!
Vad är RSI (Relative Strenght index)?
RSI-indikatorn är en momentumoscillator och en mean reversionindikator som används för att mäta hastigheten och förändring av prisrörelser. RSI rör sig mellan noll och 100, och genom att läsa dess värde kan traders eller investerare få en ledtråd om huruvida en säkerhet är överköpt eller översåld. Normalt anses en RSI-nivå på över 70 vara överköpt, och en RSI-nivå på mindre än 30 anses vara översåld. Relative Strenght Index kan också användas för att identifiera den allmänna trenden, eller hitta skillnader som kan förutsäga en överhängande prispunkt.
Hur beräknas det?
RSI-indikatorn fungerar genom att jämföra två olika mätningar.
- Den första mätningen är prisvinster på uppdagar. Upp dagar definieras som dagar som stänger högre än föregående dags slut.
- Den andra är prisförluster på neddagar. Dagar nedåt definieras som dagar som stänger lägre än föregående dags slut.
RSI jämför den relativa styrkan hos dessa två mätningar och beräknas enligt följande:
RSI = 100-
RS är genomsnittet av alla positiva förändringar inom återblicksperioden, dividerat med genomsnittet av alla negativa förändringar vid stägning.
Överköpta och översålda förhållanden
När traders använder RSI-indikatorn i sin trading använder de den vanligtvis på priset för att hitta översålda och överköpta förhållanden. När investerare hänvisar till överköpta och översålda värdepapper menar de att priset har rört sig överdrivet i en riktning, och troligen kommer det snart att återgå till sitt medelvärde. Denna typ av trading benämns ofta mean reversion.
I mean reversion använder vi tendensen för vissa marknader att producera överdrivna prisrörelser som korrigerar sig kort därefter. Värdepapper går aldrig direkt från punkt A till punkt B under längre perioder. Istället gör de flesta värdepapper som trendar uppåt en rörelse uppåt, dras tillbaka lite och fortsätter i riktning mot trenden. Med hjälp av RSI kan vi identifiera när priset har gått upp eller ner för mycket – med andra ord när det är översålt eller överköpt – och troligen kommer att dra tillbaka lite. I mean reversion trading är det denna återkallelse som vi tjänar på.
I bilden ovan kan du se RSI-indikatorn tillämpad på ett prisdiagram. Det lila området täcker alla RSI-avläsningar mellan 30-70. Som de kan se, när RSI passerar över 70, är det en indikation på att vi snart kommer att se en tillbakagång. Omvänt, om RSI passerar under 30, är det en indikation på att priset på säkerheten snart kommer att stiga!
Andra sätt att tillämpa Relative Strenght Index
Den mest kända tradingsmetoden för Relative Strenght Index är den genomsnittliga reverseringen (mean reversing). RSI kan emellertid användas på många olika sätt, beroende på egenskaperna hos marknaden vi arbetar med. Vissa marknader är av den typen som trendar mycket, och andra rör sig mer obeslutsamt, vilket gör det svårt att peka ut trendens riktning. Ibland måste vi swingtrejda i en björnmarknad. Beroende på vilken marknad vi arbetar med måste vi anpassa vår strategi. Till exempel kan en mean reversion-strategi fungera bra på index och aktier, men inte lika bra på energimarknader som tenderar att utvecklas mer. Följ här olika metoder för att tillämpa RSI-indikatorn:
- RSI Breakouts – Momentum
Medan den vanligaste tillämpningen av RSI-indikatorn är att identifiera aktier eller andra värdepapper håller på att vända, kan du också använda RSI för att inträda i en trade på ren styrka. På vissa marknader eller under särskilda omständigheter kan en hög RSI-avläsning vara ett tecken på total styrka i en prisrörelse. I så fall gäller inte begreppet överköp och översåld, eftersom den höga RSI-avläsningen blir en indikation på att prisrörelsen ännu inte är klar än med tanke på all fart.
Som du kan se i exemplet går RSI-indikatorn under 30 och priset fortsatte nedåt efter det. Denna typ av strategi fungerar bäst på marknader som tenderar att utvecklas, och inte så bra på mean reverting-marknader som aktier i allmänhet.
- Divergences (Avvikelser)
Det finns två huvudtype avr RSI-divergens; Bullish divergences och bearish divergences. En bullishartad divergens är när en överköpt RSI-avläsning följs av en lägre, medan säkerheten ökar.
En bearishartad divergens är när en översåld RSI-avläsning följs av en högre avläsning, medan priset samtidigt sjunker.
På bilden kan du se hur aktien håller på att bli lägre, medan RSI-indikatorn har börjat luta uppåt. Detta är en indikation på att rörelsens styrka minskar och att en vändning kan vara överhängande.
- Swing rejections
Swing rejections är en tradingsteknik som väntar på att se vad som händer efter att RSI återkommer från översålda- eller överköptanivåer. Relaterad läsning:
Vad är skillnaden mellan medelvärdet och medianvärdet?
De tillagda kriterierna blir en slags bekräftelse som ser till att vi inte går in i en trading innan RSI-indikatorn har börjat återvända till medelvärdet. Högre noggrannhet kommer emellertid med kostnaden för lägre genomsnittlig trading, eftersom mycket av rörelsen redan har skett när du går in.
En bullishartat swing rejection skulle vara att RSI-indikatorn faller under 30%, korsar tillbaka över 30, gör ett nytt dopp utan att gå under 30% och sedan bryter det senaste höga.
I exemplet ovan ser vi en framgångsrik bullishartat swing rejection. RSI stänger under 30, gör en ny högre låg och bryter den senaste höga. Naturligtvis finns det en bearishartad version av detta mönster också, vilket helt enkelt är en omvänd bullish swing rejection.
- Stöd och motstånd
Med traditionell teknisk analys spelar stöd- och motståndsnivåer en viktig roll. Prisnivåer är dock som den tidigare höga eller lägsta låga inte de enda markörer som kan fungera som stöd- och motståndslinjer. Utgången från RSI-indikatorn kan också användas för att bestämma stöd- och motståndsnivåer. Titta på bilden nedan, där vi har planerat några stöd- och motståndsnivåer i RSI-indikatorn.
- Signal med dubbel botten
Dubbelbotten-signalen är en vanlig signal som du kan hitta i traditionell teknisk analys. Liksom med motstånds- och stödnivåerna kan den också appliceras på RSI-utgången.
På bilden ovan kan du se hur en dubbelbotten i RSI föregick ett kort skur av rörelse uppåt.
Det som kan vara svårt med dessa typer av signaler är att de är svåra att identifiera i ett tidigt skede. När du har upptäckt att den sista delen av uppställningen är på plats kan det mesta av prisrörelsen redan ha inträffat!
Vad är Connors RSI?
Connors RSI utvecklades av Larry Connors och är en teknisk indikator som baseras till stor del på basindikatorn Relative Strenght Index. Den har dock vissa skillnader. Connors RSI beräknas genom att ta medelvärdet av tre faktorer:
RSI-värdet
Detta värde hämtas från basindikatorn för RSI.
Längden på ned-/uppstreck
Längden på en uppsträcka definieras som hur många dagar i rad en aktie stänger till ett högre pris än dagen innan. Omvänt definieras längden på nedstrecket som hur många staplar i rad en aktie stänger lägre än stapeln tidigare.
Förändringsgraden
Förändringsgraden beräknas med den senaste prisförändringen och produceras som en percentil.
Vilka är de bästa RSI-inställningarna?
De vanligaste inställningarna för RSI-indikatorn är en 14-dagars återblicksperiod med översåldgränsen inställd på 30 och överköpsgränsen inställd på 70. RSI kan dock justeras och ingångarna kan ändras för att fungera bättre med den specifika marknaden du arbetar med. Ibland kan olika tradingsstilar kräva olika RSI-inställningar. Vi uppmuntrar alla att experimentera för att se vad som verkar fungera bäst. Om en 2-dagars återblicksperiod konsekvent verkar vara bättre än standarden 14-dagars, finns det inget behov att hålla sig till den!
Men det finns några mer allmänna riktlinjer som du bör tänka på:
- På en marknad som trender uppåt kan det vara användbart att justera RSI-gränsvärdena för att göra dem lite högre. Vad som generellt kan sägas om stigande marknader är att de tenderar att inte avta så mycket som plana eller fallande marknader innan de gör nästa stora sväng. I ett sådant scenario, med för låga RSI-gränsvärden, riskerar du att få mycket få tradingssignaler.
- Omvänt kan det vara fördelaktigt att justera dina gränsvärden när du befinner dig på en fallande marknad. Fallande marknader tenderar att falla under längre perioder innan det finns en återgång. Du bör se till att återspegla detta i dina parameterinställningar.
RSI2-strategin
Några av er kanske har hört talas om en vanlig och utbredd strategi som använder RSI-indikatorn med en 2-dagars återblick. RSI 2-strategin har fungerat bra under många år och är en strategi för mean rejection på kort sikt. Reglerna för denna strategi är följande, även om parameterinställningarna inte är huggna i sten:
- Om RSI korsar under 10, så köp.
- Om RSI går över 50 (eller mer), så sälj.
Vi rekommenderar inte att du tradar med denna strategi som den är, men det kan vara en bra start på ett RSI-tradingssystem! Detta är för övrigt en av mina favoritinställningar när det gäller RSI.
Slutliga tips om hur du använder RSI i din trading
Nybörjare inom trading är ofta mycket fokuserade på vilken indikator de ska använda och vilka parameterinställningar de ska använda. Sanningen är att tradingframgången är väldigt lite beroende av vilken indikator du använder. Relative Strenght Index bör, som alla andra indikatorer, ses som ett av många verktyg som står till ditt förfogande.
Ändå är RSI en utmärkt indikator som vi på Samuelssons Rapport använder mycket! Använd den klokt, och den kommer att vara av stort värde för dig också!