April 4

Tyska utdelningsaktier

Last Updated on 12 April, 2024 by Håkan Samuelsson

Om du är utdelningsinvesterare kan det vara intressant att känna till att det finns ett stort antal tyska utdelningsaktier att välja bland. I denna artikel listar jag några av de bästa aktierna med utdelningar i Tyskland.

Här går jag också igenom några argument för varför jag tycker det kan vara bra att bredda portföljen och investera i ett antal köpvärda tyska aktier vid sidan av dina övriga innehav.

Tyska utdelningsaristokrater

I Tyskland finns så pass många bra utdelningsaktier att man nästan kan skapa en lista som den med de utdelningsaristokrater som finns i USA.

Tyska aktier med höjda utdelningar i minst 10 år

Precis som för svenska utdelningsakter får vi dock vara lite snällare med kriterierna jämfört med de i USA. Istället för 25 år med höjda utdelningar nöjer vi oss med 10 år med utdelningshöjningar.

Följande tyska bolag har höjt utdelningen varje år i minst 10 år i rad:

Tack till Rickrack som löpande skapar listor med tyska utdelningsaristokrater.

OBS – vissa av dessa aktier kan i likhet med svenska utdelningsaktier ha frusit utdelningen för 2020 på grund av Coronapandemin.

Tyska utdelningsaktier som inte sänkt utdelningen

Vi kan bredda denna lista något och även ta med bolag som inte sänkt sin utdelning de senaste 10 åren.

Dessa bolag är ändå stabila utdelare som det kan vara intressant att kasta ett öga på. I denna lista platsar givetvis även de tio bolagen här ovanför men jag har plockat bort dem för tydlighets skull.

Tyska högutdelare

Det finns även tyska utdelningsaktier med extra stor utdelning. Tänk bara på att det alltid finns en risk att köpa aktier i bolag med hög utdelning. Orsaken är att det ofta finns underliggande problem som dragit ner kursen vilket gjort att direktavkastningen stigit.

För att komma runt det problemet har jag valt ut tio aktier som finns med i MSCI Germany High Dividend Yield Index. Det är ett index som består av medelstora och stora tyska bolag med hög direktavkastning men som har stabila balansräkningar och relativt låg volatilitet.

Sett på en 15-årsperiod har detta index faktiskt också slagit jämförelseindex för Tyskland – MSCI Germany.

Aktie Sektor
Brenntag Industri
Siemens Industri
Münchener Rückversich Finans
Allianz Finans
Fuchs Petrolub Vorzug Material
Hannover Rück Finans
Aroundtown Fastigheter
Bayer Hälsovård
Hochtief Industri
Metro Stamm Dagligvaror

Varför är tyska utdelningsaktier intressanta?

Som svensk aktiesparare är det naturligt att fokusera på Stockholmsbörsen. Där finns gott om bra aktier att välja bland. Varför gå över ån efter vatten?

Det finns dock goda skäl till att åtminstone överväga att köpa tyska bolag med utdelning. Här är tre anledningar som jag tycker är bra:

En stor marknad

Det finns flera börser i Tyskland. Den största av dessa, Frankfurtbörsen, är världens tionde största aktiebörs sett till marknadsvärdet.

Det är också en av världens äldsta börser med anor från 1000-talet. Som formell marknadsplats har den funnits ända sedan 1585, nästan 300 år innan Stockholmsbörsen öppnade.

Här finns två handelsplatser – XETRA som står för 90 procent av all aktiehandel i Tyskland och Börse Frankfurt som är mer för privata investerare.

Bara på Frankfurtbörsen finns över 700 aktier. I Tyskland finns dessutom börserna Börse Stuttgart, Hamburger Börse och fyra andra liknande börser runt om i landet.

I Sverige kan du handla över 900 tyska aktier, varav cirka hälften har utdelningar.

Att köpa tyska aktier är ofta en stabil investering. Det är en mycket mogen marknad med lång tradition av företagande och ett stort know-how.

Hitta bolag i särskilda sektorer

Genom att leta bland utdelningsaktier i Tyskland kan du hitta typer av bolag som är underrepresenterade – eller inte alls finns – på Stockholmsbörsen.

Ett exempel är det stora försäkringsbolaget Allianz. I Sverige finns det inte några börshandlade försäkringsbolag. Utöver Allianz finns åtminstone 6 andra försäkringsbolag på de tyska börserna – samtliga utom ett med utdelningar.

Elförsörjning är ett annat exempel. I Sverige finns tre små aktier inom denna sektor. I Tyskland hittar du sju aktier inom elförsörjning, samtliga delar ut en del av vinsten.

Tyskarna är bra på kemikalier, bl.a. genom BASF, Wacker och Henkel – samtliga med utdelningar.

Inom bil och motor finns det mycket intressant att hämta i Tyskland, även om det är långt ifrån alla bolag som har utdelningar. Kända utdelningsaktier i denna kategori är Volkswagen, BMW, Audi, Daimler och Continental.

Vill du investera i industrimaskiner? Då är det större chans att hitta aktier med utdelningar i Tyskland än i Sverige, trots att även vi har en lång och fin tradition av industriaktier. Siemens, Knorr Bremse och MAN är exempel på aktier med utdelning i denna kategori.

Vill du köpa aktier i ett postbolag? Ja då finns Deutsche Post som faktiskt också har utdelningar!

Det finns många fler exempel.

Genom att vidga vyerna och även leta utdelningsaktier på de tyska börserna får du ett mycket större urval av aktier.

Det finns många aktier med utdelning i Tyskland som är en stor ekonomi
Genom att köpa aktier med utdelningar i Tyskland kan du diversifiera portföljen mot många intressanta sektorer.

Diversifiering

Mitt tredje argument att köpa utdelningsaktier i Tyskland handlar om ren riskspridning.

Handlar du bara aktier i Sverige har du en tydlig marknadsrisk mot just den svenska marknaden.

Även om utvecklingen på världens börser ofta hänger ihop kan det inträffa saker som påverkar enskilda marknader mer än andra. Skulle Sverige någon gång i framtiden drabbas av en finanskris, lånebubbla eller någon annan typ av händelse kan det slå hårt mot besparingarna.

Genom att äga aktier i andra valutor är du inte heller lika utsatt för fluktuationer i den svenska kronan. Det kan vara intressant för dig som ofta handlar i utländsk valuta eller som tillbringar mycket tid utomlands.

Det är en god vana att diversifiera aktieportföljen mot andra marknader. Många svenskar väljer att köpa ett antal amerikanska utdelningsaktier. Jag skulle säga att det kan vara minst lika intressant att komplettera med några väl valda tyska utdelningsaktier.

Hur köper man tyska aktier?

Du kan handla tyska utdelningsaktier hos de svenska nätmäklarna Avanza och Nordnet.

Hos Avanza hittar du runt 130 olika tyska bolag. Cirka två tredjedelar av dessa har utdelningar.

På Nordnet är utbudet betydligt större. Här finns över 900 tyska aktier! Drygt hälften av dessa har utdelning.

Källskatt i tyska aktier

När du äger utländska aktier får du betala en så kallad källskatt på utdelningen. Det är den del av skatten som tillfaller det land där aktien har sin skatterättsliga hemvist.

Källskatten för aktier i Tyskland ligger som regel på 25 procent. Utöver detta kan 1,375 procent i s.k. återföreningsskatt tillkomma.

Du betalar alltså drygt 25 procent av dina utdelningar till den tyska staten. Denna summa dras automatiskt och du behöver aldrig fundera på att behöva deklarera eller betala någon tysk skatt senare.

Däremot kan du överväga vilken typ av konto du ska ha dina tyska aktier på eftersom det avgör hur mycket pengar du får behålla i slutändan. Jag rekommenderar att du spar dina tyska utdelningsaktier i en kapitalförsäkring (KF).

Så här fungerar källskatten i tyska aktier på olika kontotyper:

  • Aktie- och fondkonto: Du får betala 30 procent skatt på utdelningen. Drygt 25 procentenheter går till Tyskland. Resten går till Sverige. Det är 30 procent som dras direkt i samband med utdelningen.
  • ISK: Drygt 25 procent dras direkt i samband med utdelningen. Du kan få automatisk avräkning, d.v.s. få tillbaks källskatten av din nätmäklare. Dock inte mer än 500 kronor ifall du har ett underskott av kapital, vilket de flesta med bolån har.
  • KF: Drygt 25 procent dras i samband med utdelningen. Ofta kan din nätmäklare få tillbaks hela källskatten genom avräkning inom ett par år. Då sätts pengarna in på din kapitalförsäkring.

Det bästa valet för utdelningsaktier i tyska bolag är alltså en kapitalförsäkring.

Även här finns risk att du inte får tillbaks hela skatten eftersom det finns ett spärrbelopp som avgör hur mycket banken (eller formellt sett försäkringsbolaget) kan betala tillbaks. Ofta brukar det dock gå att få tillbaks hela källskatten på en KF.

FAQ – Vanliga frågor och svar om tyska utdelningsaktier

Finns det några tyska investmentbolag med utdelningar?

Allerthal Werke är det enda tyska investmentbolaget som har utdelningar.

När kommer utdelningen i tyska bolag?

De flesta tyska aktier som delar ut en del av vinsten har utdelning en gång om året, ofta i maj.

Vilka tyska utdelningsaktier är köpvärda?

Vad som är köpvärt bland det stora utbudet av utdelningsaktier i Tyskland beror på din utdelningsstrategi. Mitt förslag är att du köper aktier med stabil utdelningshistorik (se ovan) men med en utdelningsandel som inte är allt för hög. Maximalt 80 procent kan vara ett riktmärke.

Varför ska jag köpa tyska aktier med utdelningar?

Det finns ett stort utbud av bra aktier på den tyska marknaden och många bolag som saknar riktig motsvarighet på den svenska börsen. Dessutom är det bra att diversifiera aktieportföljen med några utländska innehav.

Ska jag köpa tyska högutdelare?

Det behöver inte vara fel att köpa tyska högutdelare, men glöm inte att vissa av dessa aktier har en hög risk. Undersök bolaget noga så att det inte finns underliggande problem. Det kan också löna sig att köpa aktier med hög utdelningstillväxt snarare än hög direktavkastning.

Här kan du läsa mer i våra artiklar om utdelningar och utdelningsaktier.

Related Posts

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer – (Resultat Från 2008)

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer – (Resultat Från 2008)

Prova Trading Signaler (Dagligen + Live Resultat) – Endast 9 SEK

Prova Trading Signaler (Dagligen + Live Resultat) – Endast 9 SEK

Betalar Alla Aktier aktieutdelning? (Orsaker Till Att Aktier Inte Betalar utdelning)

Betalar Alla Aktier aktieutdelning? (Orsaker Till Att Aktier Inte Betalar utdelning)

Aktieutdelning + Utdelningsaktier – Utdelningsaristokrater

Aktieutdelning + Utdelningsaktier – Utdelningsaristokrater