Vinnaraktier

Last Updated on 20 februari, 2021 by Håkan Samuelsson

En vinnaraktie är en aktie som går mycket bättre än snittet på börsen. Att tidigt identifiera vilka som kommer att bli de bästa aktierna är lite av ett konststycke. Men lyckas du kan det bli en riktigt lönsam affär.

I denna artikel ska jag gå igenom olika sätt att hitta de bästa vinnaraktierna och olika aspekter att tänka på innan du investerar dina pengar.

Vinnaraktier – lista

Med facit i hand – vilka var de bästa aktierna förra året? Här listar jag de aktier som haft allra bäst kursutveckling i Sverige under föregående år.

AktieUtveckling  1 år
Parans Solar993.5%
Bayn Group767.0%
Bambuser671.0%
Scandinavian Enviro564.7%
Azelio490.9%
Enzymatica426.6%
Enad Global 7423.2%
Metacon421.1%
SynAct Pharma405.5%
Sinch295.1%
Sivers Semiconductors265.3%
Nordnet259.4%
Swedencare252.4%
Boozt247.4%
G5 Entertainment239.3%
Sdiptech237.9%
Kambi237.8%
Cantargia224.7%
EQL Pharma221.1%
Lyko210.5%
Plejd204.4%
Evolution Gaming181.3%
Biovica176.9%
Volati169.4%
Embracer166.4%
Zinzino166.0%
Q-Linea161.5%
BHG Group159.1%
Sedana Medical154.2%
Cellink153.9%

 

I listan finns de aktier med bäst kursutveckling under ett års tid och som har ett börsvärde på minst 1 miljard kronor. Letar vi bland de allra minsta bolagen finns givetvis ännu fler vinnaraktier, men samtidigt är förutsägbarheten bland dessa också sämre.

Ska jag köpa aktierna i listan? Inte nödvändigtvis. Många av dem är bra bolag som troligtvis kommer att fortsätta stiga i värde. Men för att hitta de riktiga vinnarna på sikt behöver vi vända på några fler stenar.

Vi ska nu titta närmare på vad en vinnaraktie är. Vi ska också titta på några olika sätt som du själv kan använda för att hitta de bästa aktierna att investera i.

Vad är en vinnaraktie?

Begreppet vinnaraktie nämns då och då i börsnyheter och finanstidningar. Det är en aktie som lyckats bättre än genomsnittet på aktiemarknaden.

Vill du tjäna pengar på börsen räcker det egentligen att köpa en indexfond. Det har historiskt sett gett mellan 8 och 12 procent per år beroende på vilken börs det handlar om.

Men vill du slå index och tjäna mer än snittet på börsen behöver du hitta de riktiga kursvinnarna – vinnaraktierna.

Det finns många sätt att hitta sådana aktier och det är inte alltid som börsanalytikerna har rätt.

Ofta är begreppet mer framåtblickande än bakåtblickande.

Att ta fram en lista på vilka aktier som gått bäst den senaste veckan, månaden eller det senaste året är lätt (och det kan faktiskt vara en vinnande strategi, vilket vi kommer till). Att bemästra konsten att hitta vilka aktier som kommer att gå bäst de kommande åren är svårare – men inte omöjligt.

Låt oss titta på hur du hittar framtidens kursvinnare.

Skaffa en strategi

Grunden i att hitta de riktiga vinnaraktierna är att skaffa sig en robust strategi att stå på. Med strategi menas ett antal regler som du själv ställer upp för att identifiera vinnarbolagen.

Syftet med att ha en strategi är att du undviker att fatta beslut baserat på känslor. Du riskerar inte att sälja i rädsla eller göra oförnuftigt stora investeringar genom att dras med i börsyran.

En annan anledning att använda sig av strategier är ifall de är beprövade och uppvisat positiva resultat historiskt sett. Det kan vara en god idé att följa en metod som bevisligen fungerar.

Det finns investerare och forskare som utvecklat och offentliggjort strategier för hur man hittar de vinnande aktierna. Vissa av dessa har blivit berömda då de lyckats uppvisa ett positivt track record år efter år.

Att följa en färdig strategi kan vara ett enkelt sätt att komma igång. Här är ett urval av några av de mest berömda strategierna:

Utdelningsstrategier

Bra utdelningsaktier slår ofta aktieindex år efter år. Dessa bolag går bevisligen med vinst. Annars hade de inte kunnat dela ut en del av vinsten varje år.

Men för att hitta vilka aktier som kommer att vinna i det långa loppet gäller det att titta efter mer information än enbart direktavkastningen.

En utdelningsstrategi kan bestå av en kombination av kriterier. Här är några förslag:

 • Utdelningstillväxt: Aktierna ökar utdelningen år efter år.
 • Utdelningshistorik: Bolaget har många år med utdelningar bakom sig.
 • Utdelningspolicy: Företaget har en uttalad strategi för hur mycket pengar som ska delas ut.
 • Utdelningsandel: Utdelningen i förhållande till vinsten är inte allt för stor – det finns pengar över för att investera i verksamheten.

Dessa är grunderna. Sedan går det att ställa ytterligare krav på utdelningsaktierna. Till exempel kanske du vill att de ska ha ett visst minsta börsvärde, ha en god fri kassaflödesmarginal, låg värdering och en rimligt hög direktavkastning.

Läs mer om utdelningsaktier.

Magiska formeln

Den magiska formeln är en kvantitativ strategi för att hitta lågt värderade aktier med en hög lönsamhet. Det var hedgefondförvaltaren Joel Greenblatt som ”kom på” denna formel.

Missa inte vår artikel om värdeaktier.

Trots ordet ”magisk” i namnet är det inget hokus pokus bakom formeln. Istället är det ett sätt att snabbt screena fram bolag som har en god chans att bli morgondagens vinnaraktier.

Magiska formeln bygger på två nyckeltal:

 • Earnings Yield = EBIT/EV
 • ROIC = EBIT / investerat kapital

Earnings Yield visar hur stort resultatet är i förhållande till aktiekursen. Ju högre tal desto bättre.

Det andra nyckeltalet, ROIC, visar lönsamheten i företaget. Även här är det bättre ju högre talet är.

Förenklat går strategin ut på att ta en samling aktier och rangordna dem efter Earnings Yield och ge den aktie som har högst resultat 1 poäng, den med näst högst resultat 2 poäng o.s.v.

Därefter gör du samma sak med ROIC.

I steg tre summerar du resultatet från steg 1 med det i steg 2 för varje aktie. Sortera listan och köp de 15, 20 eller 30 aktierna med minst antal poäng.

Piotroski F-Score

F-Score är en investeringsstrategi som bygger på att identifiera fundamentalt starka aktier. Tanken är att dessa har goda chanser att bli riktiga vinnaraktier.

Strategins fader heter Joseph Piotroski. Han är amerikansk professor i bokföring.

År 2000 publicerade han sin strategi som snabbt blev berömd. Den bygger på att ranka företag efter nio olika kriterier inom tre kategorier: Lönsamhet, soliditet och effektivitet.

Det som gör F-Score så kraftfullt är att du kan analysera ett stort antal aktier samtidigt. Det enda du behöver är tillgång till data genom en aktiescreener.

Här är de kriterier som ingår i F-Score:

Lönsamhet

 • Avkastning (ROA): 1 poäng vid positivt, 0 vid negativt
 • Operativt kassaflöde: 1 poäng vid positivt, 0 vid negativt
 • Avkastningens utveckling: 1 poäng om ROA är högre innevarande år jämfört med förra, annars 0
 • Vinstkvalitet: 1 poäng om operativt kassaflöde/totala tillgångar > ROA, annars 0

Soliditet

 • Skuldsättningsgrad: 1 poäng om skuldsättningsgraden är lägre än förra året, annars 0
 • Likviditet: 1 poäng om likviditeten är högre än förra året, annars 0
 • Antal aktier: 1 poäng om företaget inte gett ut nya aktier under året, annars 0

Effektivitet

 • Rörelsemarginal: 1 poäng om rörelsemarginalen är högre i år jämfört med föregående år, annars 0
 • Omsättningshastighet: 1 poäng om den är högre än föregående år, annars 0

Om din aktiescreener inte har data för F-Score inlagt kan du själv lätt räkna ut nyckeltalen i Excel.

När du hämtat siffror för alla bolag du vill jämföra summerar du poängen för samtliga nio nyckeltal. Därefter sorterar du listan så att de bolag som fått mest poäng hamnar överst. Bygg en portfölj med de 15 – 20 bästa bolagen enligt F-Score så finns stor chans att det blir en vinnarportfölj.

För att strategin ska fungera behöver du se över dina innehav med jämna mellanrum. Gör därför samma övning igen efter ett år och byt ut de bolag som inte längre finns med i den lista som du screenar fram.

Graham

Vi har den legendariske värdeinvesteraren Benjamin Graham att tacka för att ha inspirerat många investerare världen över från mitten av 1900-talet och framåt. Än idag citeras Graham ofta och hans grundprinciper är fortfarande ett kraftfullt sätt att hitta vinnaraktier.

Graham var en värdeinvesterare, en defensiv investerare som letade efter stabila bolag med god finansiell styrka.

I kapitel 14 i hans berömda bok The Intelligent Investor från 1948 beskriver han hur han tycker att defensiva investerare kan tänka för att hitta de bästa aktierna.

Graham satte upp 7 kriterier:

 1. Storlek
 • Årlig omsättning på minst 100 miljoner USD (industribolag).
 • Minst 50 miljoner i tillgångar (allmännyttiga företag).
 1. Tillräckligt starka finanser
 • Industribolag ska omsättningstillgångar i förhållande till kortfristiga skulder på minst 2 (current ratio).
 • Förhållandet mellan rörelsekapitalet och de långsiktiga skulderna ska vara minst 1.
 • För allmännyttiga bolag gäller att skulden inte får vara mer än dubbelt så stor som bolagets bokförda värde.
 1. Oavbrutna utdelningar
 • Minst 20 år i rad
 1. Intjäningsstabilitet
 • Bolaget ska ha gått med vinst i minst tio år i rad.
 1. Vinsttillväxt
 • Vinsten per aktie ska ha stigit med minst 33 procent totalt sett de senaste 10 åren.
 1. Rimligt pris för eget kapital
 • Aktien får inte kosta mer än 1,5 gånger det egna kapitalet
 1. Låg värdering
 • P/E-tal på maximalt 15 de senaste 3 åren

Dessa är grunderna. Ett sätt att använda strategin på är genom att försöka bocka av så många av de sju kriterierna som möjligt. I den bästa av världar hittar du bolag som uppfyller samtliga, men det kan vara en utmaning.

Sedan kan du även behöva anpassa Grahams strategi efter svenska förhållande om det är aktier på Stockholmsbörsen du vill investera i.

Exempelvis ger kravet på 20 år med oavbrutna utdelningar ett allt för litet urval i Sverige. Du kan sänka kravet till 10 år och kanske acceptera ett år utan utdelningar.

Det är också generellt sett svårare att hitta lågt värderade bolag idag än för 50 – 70 år sedan. Därför kan du fundera på om du vill vara lite frikostigare på punkt 6 och 7 som handlar om värderingar.

Net Nets

Net Nets är en investeringsstrategi som även den har sitt ursprung hos Benjamin Graham.

Ett Net Nets-bolag är en aktie som handlas till ett pris som är lägre än omsättningstillgångarna minus alla skulder. Du köper bolag under deras likvidationsvärde.

Med andra ord: Köper du en sådan aktie och bolaget går i konkurs och likvideras nästa dag kommer du som aktieägare, i varje fall i teorin, att få tillbaks mer än vad du betalade för aktien.

Köper du aktier som är mycket billigare än omsättningsvärdet minus skulderna får du en god säkerhetsmarginal. Förutom Graham har hans lärjunge Warren Buffet många gånger påpekat hur bra det är att leta efter en fin säkerhetsmarginal i sina investeringar.

Tanken är att plocka upp aktier som nästan ingen annan vill äga. Det är därför de är så billiga. När marknaden så småningom inser sitt misstag värderas aktierna upp till mer normala nivåer, en prisförändring som då gör dem till vinnaraktier.

Även om strategin är intressant och uppenbarligen kan lyckas är den inte utan viss risk. Det finns nämligen ofta mycket goda skäl till att marknaden nedvärderat bolag till extremt låga nivåer.

Du hittar Net Nets genom att lägga ihop omsättnings- och anläggningstillgångar och sedan dra bort alla skulder. Detta värde kallas för NCAV. Därefter tar du detta värde och dividerar med totala antalet aktier i bolaget.

Om det värde som du får fram är lägre än aktiekursen är det en Net Nets. Avgör själv hur mycket säkerhetsmarginal du vill ha. Vill du exempelvis ha 20 procent säkerhetsmarginal får NCAV/aktie vara högst 80 procent av aktiepriset.

Samuelssons Rapports aktiestrategier slår index

Varför inte spara lite tid och ta rygg på en aktiestrategi som fungerar? Mina aktieportföljer har slagit index sedan starten 2008.

Du får ett mail varje månad med tips på vilka aktier som du kan köpa och sälja. Svårare än så är det inte!

Läs mer

Strunta i förhoppningsbolagen

Det kan vara lockande att försöka hitta morgondagens kursvinnare bland förhoppningsbolagen.

Ett förhoppningsbolag är ett företag som ofta har en ganska så spännande affärsidé. En entusiastisk ledning ger sken av att nästan allt är möjligt och inte ens himlen utgör en gräns för möjligheterna.

Det ett förhoppningsbolag inte har är hårda data som bevisar att affärsidén håller i verkligheten. Denna typ av företag går inte med vinst och har inte tillräckligt lång historik för att man ska kunna dra några slutsatser från balansräkningen.

Mitt tips är – håll dig borta i alla förhoppningsbolag. Hur lockande det än är att försöka förvandla 1000 kronor till en miljon är det bättre att inse att det nästan aldrig lyckas.

Att hitta vinnaraktier handlar inte om att gissa hejvilt. Du behöver lägga tid på att analysera aktierna och vara ganska så kritisk i ditt urval. Och här hör förhoppningsaktierna definitivt inte hemma.

Tänk på konjunkturen

Börsen är inte frikopplad från hur det går för ekonomin i ett samhälle. Allt hänger samman. Företagens resultat påverkas av hur mycket folk och företag spenderar.

När du letar efter vinnaraktier för den kommande perioden bör du först fundera lite kring det ekonomiska läget.

Cykliska vs ocykliska aktier

Lite grovt kan man säga att det finns cykliska aktier och ocykliska aktier på börsen.

De cykliska rör sig upp och ner mer i takt med att konjunkturen blir bättre, avmattas och blir sämre för att sedan bli bättre igen. Exempel på cykliska bolag är verkstadsaktier, industribolag, skogsbolag och råvaruaktier.

De ocykliska aktierna (som även kallas för kontracykliska) är mindre känsliga för hur ekonomin utvecklas. Exempel på ocykliska aktier är de inom hälsovård, dagligvaror och telekom.

När ekonomin går bra är de ocykliska aktierna inte lika starka, men när ekonomin backar är de ofta ett tryggt val.

Ska du hitta vinnaraktier för det kommande året och konjunkturen håller på att mattas av finns troligtvis ganska få aktier som kommer att gå starkt bland de cykliska aktierna. Det ligger i sakens natur att dessa tappar kraft när konjunkturen toppat.

Istället kan du då med fördel leta bland de ocykliska bolagen.

Samtidigt kan nedgångar vara relativt kortvariga. Investerar du på lång sikt kan därför den tillfälliga nedgången på börsen och i många aktier vara ett tillfälle att investera i de bolag som kommer att gå allra bäst när börsen blir på bättre humör igen.

Vissa vinnaraktier bryr sig inte om konjunkturen

Vissa vinnaraktier verkar inte heller bry sig om konjunkturläget. Så kan det bli om bolaget expanderar kraftigt, kanske både organiskt och genom uppköp. Då kan värdeskapandet trotsa det dystra börsklimatet.

Men generellt sett kan det vara bra att ha konjunkturläget i åtanke så att du inte ger dig in i en bransch som förväntas ha tuffa år framför sig.

Häng på en megatrend

Ibland kan det vara större skillnad mellan olika sektorer på börsen än vad det är mellan enskilda aktier.

Om exempelvis IT-sektorn går bra kommer de flesta aktierna i denna bransch att stiga. Är oljesektorn på fall kommer majoriteten av aktierna i oljebolag att gå dåligt. Det finns alltid undantag, men generellt sett är det så.

Det innebär att utgångsläget med fördel kan vara att identifiera bra sektorer snarare än att börja med att analysera enskilda bolag.

Här kan de så kallade megatrenderna vara till hjälp.

En megatrend är en mycket stor trend som förändrar det sätt en del av samhället och ekonomin fungerar på. Man kan tala om paradigmskiften men det handlar om förändringar som sker på lite längre sikt.

Om du lyckas identifiera en megatrend och hoppar på den i ett tidigt skede finns det pengar att tjäna. Sannolikheten att hitta vinnaraktier inom en bransch som gynnas av en eller flera megatrender är också ganska stor.

Vinnaraktier bland megatrender - vindkraftverk och hållbar utveckling
Hållbarhet och ekologi är en av megatrenderna. Det finns goda chanser att hitta vinnaraktier inom sådana sektorer.

Vilka megatrender finns det?

Att förutspå vad som kommer att hända i framtiden till hundra procent är givetvis omöjligt. Mycket kan hända längs vägen. Men här är i alla fall några av de största trenderna som troligtvis kommer att påverka vissa aktier positivt:

 • Digitalisering: Samhället digitaliseras allt mer. Vissa förutspår att Internet of Things (IoT) kommer att bli stort.
 • Åldrande befolkning: Världens befolkning blir äldre och äldre. Det är allt färre länder som har den klassiska befolkningspyramiden med en liten del gamla och en stor del unga människor.
 • Artificiell intelligens (AI): Datorer, telefoner, maskiner och fordon blir allt smartare och kommer att fatta egna beslut. Dessutom automatiseras samhälle och industri allt mer.
 • Urbanisering: Människor världen över söker sig till storstäderna. Det kan gynna såväl teknikbolag som fastighetsbolag.
 • Hållbarhet: Sverige, EU och många av världens länder har äntligen insett att vi måste skapa en mer ekologisk och miljömässigt hållbar värld. Det kommer att skapa investeringsmöjligheter.
 • Säkerhet: På senare tid har vi upplevt allt fler hot från terrorism, brottslighet och IT-kriminalitet. Säkerhetssektorn kan bli en vinnarsektor.
 • E-handel: Samtidigt som traditionella butikskedjor kämpar för sin överlevnad blomstrar e-handeln. Den långsiktiga trenden för webbutiker pekar uppåt.
 • Friluftsliv och hälsa: Vi tänker allt mer på vår hälsa och allt fler söker sig ut i naturen. I takt med att världens befolkning blir allt rikare kommer fler att få tid över till rekreation.

Givetvis kommer inte alla bolag inom dessa sektorer att bli vinnaraktier. Det finns dock en stor chans att du lättare hittar bra aktier att investera i inom dessa områden än inom många andra branscher.

Aktier som gått bra brukar fortsätta upp

Slutligen tänkte jag gå igenom ett sätt att hitta vinnaraktier utan någon som helst fundamental analys.

Du kan faktiskt hitta vinnaraktier genom att titta på vilka som gått bäst den senaste tiden. Starka aktier brukar fortsätta upp (och svaga brukar fortsätta att falla).

Om en sådan strategi används utan några hänsyn till fundamentala data skulle vi kunna kalla det för trading. Men det kan också bli rätt så effektfullt om du först gör ett urval av fundamentalt starka aktier och sedan går vidare och siktar in dig på dem som visar störst styrka i aktiekursen.

Det kan verka kontraintuitivt att köpa aktier i bolag som redan stigit mycket. Risken finns givetvis att de nått toppen och kommer att tappa i värde.

Samtidigt visar historiska data att den som systematiskt köpt enbart de starkaste aktierna slagit börsindex under långa tidsperioder.

Detta sätt att hitta vinnaraktier kallas för momentum. Ordet fångar vad det handlar om: Att hitta aktier som har en stark rörelse uppåt i förhållande till andra aktier.

Så fungerar en momentumstrategi

Det finns mängder med tekniska indikatorer och tradingstrategier för att hitta aktier med starkt momentum. Men om du investerar på medellång till lång sikt (månader eller år) behöver det inte vara så invecklat.

Så här kan du göra:

 1. Bestäm tidsaspekt

Till att börja med behöver du avgöra vilken tidsperiod som ska vara avgörande för ditt urval av aktier. Ska du exempelvis köpa aktier som gått bäst den senaste veckan eller månaden? Eller tittar du på utvecklingen de senaste tre månaderna eller kanske under ett år?

Det finns inte ”rätt” och ”fel”, men ju kortare tid du tittar på desto större risk är det att prisuppgången är tillfällig.

Vill du göra strategin extra robust kan du leta efter bolag som presterat bra under flera tidsperioder, exempelvis 1 år, 6 månader och 3 månader.

 1. Bestäm hur många aktier du ska köpa

Nästa steg är att avgöra hur många aktier du ska ha i din momentumportfölj. Ett sätt är att utgå från en rimlig riskspridning och låta portföljen bestå av minst 12 till 15 olika aktier.

Ett annat sätt är att investera i den översta momentumdecilen. Det innebär att du köper alla de bolag som tillhör de 10 procent bästa ur urvalet.

 1. Bestäm när du ska byta innehav

Slutligen behöver du avgöra hur ofta du ska balansera om portföljen.

Eftersom det handlar om prisförändringar behöver du troligtvis rebalansera innehaven oftare än om du enbart investerar efter fundamentala data. En gång i månaden eller en gång i kvartalet kan vara en utgångspunkt. Ju kortare tidsperiod som du bygger ditt momentum på desto oftare måste du rebalansera.

Tänk på att du får betala courtage när du byter, något som kan avgöra om du exempelvis byter varje månad eller var tredje månad.

Du bör också ställa dig frågan hur du gör om alla aktierna i urvalet, även de starkaste, har en negativ trend för tillfället.

Exempel – köpa aktier med momentum

Om du vill testa momentum i dina investeringar utan att göra det för invecklat går det faktiskt hur bra som helst med enbart nätmäklaren Avanza som verktyg.

Så här gör du:

 1. Gå till Avanzas aktielista.
 2. Välj land och lista. Sverige med Large Cap och Mid Cap kan vara lämpligt.
 3. Sortera listan efter 1 år % så att de starkaste aktierna kommer först.
 4. Köp exempelvis de 15 starkaste aktierna eller 10 % av alla aktierna i listan.
 5. Upprepa sökningen samma datum om tre månader och uppdatera innehaven i portföljen.
Vinnaraktier - momentumstrategi hos Avanza
Så här ser det ut i aktielistan hos Avanza. Sortera listan efter de aktier som utvecklats bäst i ett år och köp de starkaste.

Fånga inte en fallande kniv

Även om du inte letar vinnaraktier med en momentumstrategi kan du lära dig något viktigt av detta tänkesätt.

På samma sätt som det ofta är en vinnarstrategi att köpa starka aktier är det sällan bra att stoppa in pengar i aktier som tappar mark.

Tänk efter två gånger innan du köper aktier som faller. Med andra ord – försök inte fånga den fallande kniven eller bottenfiska. Risken är nämligen stor att dessa aktier fortsätter att falla och det är mycket chansartat att anta att de kommer att bli vinnaraktier i närtid.

Är du riktigt övertygad på att din fundamentala analys håller och att du hittat en aktie som kommer att bli en riktig vinnare kan det däremot vara anledning att börja bygga upp ett aktieinnehav i bolaget trots att priset fortfarande faller.

Men se upp för att bara chansa. Fallande knivar gör ont och botten är oftast längre ner än vad man tror.

Sammanfattning

Jag har nu gått igenom olika sätt att identifiera riktiga vinnaraktier. Att hitta de bästa aktierna kan verka som en konst som bara några få bemästrar. I denna artikel har jag gett flera exempel på hur du relativt enkelt själv kan slå marknaden.

I grund och botten behöver du en strategi för att veta vilka aktier du ska köpa.

Det kan vara en egenhändigt sammansatt aktiestrategi. Samtidigt finns det flera färdiga strategier som fungerar bra. Jag har bland annat gått igenom utdelningsinvesteringar, magiska formeln och Benjamin Grahams strategi.

Ett av de enklaste sätten att hitta vinnaraktier är genom att följa någon av mina egna portföljer som du hittar här.

Oavsett val av strategi är det viktigt att du håller dig till den och lovar dig själv att inte falla offer för dina känslor när det blir stökigt på aktiemarknaden. För förr eller senare blir det turbulent och det är just då som dina valda aktiestrategier kommer att fungera som ett stöd för ditt kapital.

FAQ – Vanliga frågor och svar om vinnaraktier

Ska jag satsa allt på en enda vinnaraktie?

Nej. Även om du ser att en aktie börjar gå riktigt bra är det aldrig klokt att satsa allt på ett enda innehav. Sprid på riskerna genom att ha minst 12 – 15 olika aktier i din portfölj.

Ska jag öka eller minska innehavet när en aktie stiger i pris?

Det beror på hur stort innehav du har och vilken strategi du valt. Om du har tagit en mycket liten position i en aktie och ser att den börjar gå åt rätt håll kan det vara smart att köpa mer. Men om innehavet blir så stort att det blir obalans i aktieportföljen kan det vara läge att sälja av en del för att ombalansera portföljen.

Vilken strategi är bäst?

Det går inte att svara på vilken strategi som är bäst eftersom det kan variera över tid och beroende på vilken marknad du investerar dina pengar. Det som fungerat bäst de senaste 20 åren behöver inte nödvändigtvis vara det bästa valet de kommande 20 åren.

Är fundamental analys bättre än teknisk analys för att hitta vinnaraktier?

Det ena är inte nödvändigtvis bättre än det andra. Teknisk analys kräver ett mycket mer aktivt engagemang och mer frekventa uppdateringar av portföljen. Du kan även överväga en kombination av fundamental och teknisk analys för att hitta riktiga vinnaraktier.

När ska jag sälja mina aktier?

Ett vanligt misstag är att ta hem en vinst för tidigt, bara för att sedan se hur aktiekursen mångdubblas åren efter försäljningen. Ofta är det bra att behålla vinnaraktier men se bara till så att det inte blir obalans bland innehaven i portföljen.

Var hittar jag vinnaraktier?

Du kan screena fram starka aktier med en aktiescreener och genom att följa en strategi som du på förhand bestämt dig för. Ett enkelt sätt att hitta några av de bästa aktierna är genom att följa en av Samuelssons Rapports aktieportföljer eller fondportföljer.

Vad gör jag med mina innehav när börsen går dåligt?

I samband med att du lägger upp en köpstrategi bör du även bestämma för när du ska sälja. För de flesta småsparare är det klokast att aldrig gå ur marknaden. Däremot är det ofta bra att balansera om portföljen med jämna mellanrum och byta ut innehav mot bättre alternativ enligt den strategi du följer.

Vill du ha konkreta råd om trading och aktiesparande? Få vårt nyhetsbrev!

Dela inlägget

Dela på facebook
Dela på linkedin
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email