April 4

Hypotek, vad betyder det? – Allt du behöver veta om hypoteket

Last Updated on 12 April, 2024 by Håkan Samuelsson

Hypotek är ett slags pantlån där pantobjektet i fråga inte överlämnas till borgenären. Det är ett vanligt förekommande ord i belåningssammanhang, men det är inte alltid helt solklart vad det faktiskt innebär. För att förhoppningsvis göra det lite enklare att förstå, följer här en kort guide till vad ett hypotek är och hur det fungerar.

Definition hypotekslån

Ett hypotekslån är enkelt förklarat ett lån som kräver någon form av säkerhet. Det är således motsatsen till ett så kallat blancolån. Ordet härstammar från grekiskans hypotheke som betyder “pant”, varför pant också är en vanlig synonym till det något krångligare begreppet hypotek. Det engelska ordet för hypotek är mortgage.

Hypotek är bästa sättet att få billigt bolån

De vanligast förekommande hypotekslånen är bostadslån – i sammanhanget även kallat bottenlån. När du lånar pengar till en bostad använder du huset eller lägenheten i fråga som säkerhet – alltså en form av pant. Du behöver dock inte överlämna panten/bostaden till din bank, såvida du inte missköter amorteringar och ränteinbetalningar. Du har fortfarande äganderätt, och istället skrivs den belånade tillgången in i ett pantbrev, vilket registreras hos banken som en reell säkerhet för lånet.

Hypotek/bolån är det vanligaste och mest fördelaktiga sättet att finansiera ett bostadsköp i Sverige (undantaget om du inte behöver låna alls förstås) och det lån som ger billigast bolåneränta. Tips på var du kan vända dig för att söka bostadslån med låg ränta? Både större som mindre banker fungerar. Hypoteket bolån är ytterligare en aktör, vilka särskilt specialiserat sig på så kallad hypotekarisk pant.

Annan form av hypotek?

I praktiken innefattar hypotek och hypoteket lån där bostäder eller fastigheter står som pant, men rent teoretiskt skulle det kunna röra sig om lån med andra intecknade tillgångar också.

Så fungerar hypotekspension

Många pensionärer får nöja sig med låg pension men äger samtidigt högt värderade bostäder som endast är lite eller inte alls belånade. Hypotekarisk pant för pensionärer har av den anledningen tagits fram för att ge rätt till en form av kapitalfrigöringskredit – utan krav på amorteringar eller löpande räntebetalningar.

Bostaden belånas, men till skillnad från ett vanligt hypotek betalas allt tillbaka i sin helhet först när låntagaren själv vill lösa lånet. Detta sker vanligtvis genom att bostaden säljs eller låntagaren avlider.

Sök smidigast via nätet

Oavsett vilken långivare man vill vända sig till, görs en ansökan om hypotekslån enklast via nätet. Precis som vid andra typer av låneansökningar kommer en kreditupplysning att tas, varefter panten kan intecknas och lånet betalas ut om man blir godkänd.

Mer information

Önskar du detaljer om lånevillkor och räntor för de olika hypoteken på marknaden? Sök information på bankernas hemsidor alternativt ring eller maila in din förfrågan till de långivare du är intresserad av.

Related Posts

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer – (Resultat Från 2008)

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer – (Resultat Från 2008)

Prova Trading Signaler (Dagligen + Live Resultat) – Endast 9 SEK

Prova Trading Signaler (Dagligen + Live Resultat) – Endast 9 SEK

Förmånstagarförordnande, vad betyder det? – Förklaring av förmånstagarförordnanden

Förmånstagarförordnande, vad betyder det? – Förklaring av förmånstagarförordnanden

Internationella valutafonden, vad är det? – (IMF)

Internationella valutafonden, vad är det? – (IMF)