January 20

Låna pengar för att köpa aktier – går det?

Last Updated on 28 November, 2022 by Håkan Samuelsson

Det är möjligt att låna pengar för att köpa aktier och på så sätt få en större exponering – men belåning är alltid förknippat med en betydligt högre risk. 

Aktier kan handlas med belåning – en så kallad hävstång – i syfte att kunna ta en större position och på så vis få bättre avkastning om aktiekursen stiger uppåt. Risken är dock hög, varför det är viktigt att agera just riskmedvetet och utifrån sina egna ekonomiska förutsättningar. Låt oss kika lite närmare på hur det fungerar.

Kan man låna pengar för att köpa aktier?

Det går att alltså belåna aktieportföljen för att få en högre avkastning. Det fungerar som en hävstång på din investering. Om aktierna stiger i värde tjänar du mer pengar än vad du gjort utan belåning. Ifall aktierna tappar i värde förlorar du å andra sidan mer.

Om du är nybörjare och ska investera i aktier avråder vi bestämt från att låna pengar för att köpa aktier eftersom det ökar risken i aktieportföljen markant. Vi ska ändå ta en snabb titt på vad det innebär.

Att belåna aktieportföljen innebär att du knyter ett belåningsavtal med din aktiemäklare för att få tillgång till likvida medel som du kan investera i aktier för. Både Avanza och Nordnet erbjuder belåning av portföljen.

När du belånar portföljen får du en så kallad värdepapperskredit, vilket innebär att nätmäklaren har dina aktier som säkerhet. Det kan jämföras med ett bostadslån där bostaden är säkerheten för banken.

Nätmäklarna sätter ett belåningsvärde på olika aktier. Det kan till exempel vara 50 % eller 80 %. Belåningsvärdet avgör hur stor andel av aktien som kan användas för att få lån. Ju större och säkrare aktier desto högre brukar belåningsvärdet vara. Vissa aktier med hög risk har ett mycket lågt eller inget belåningsvärde.

Hos både Avanza och Nordnet går det att få rabatt om din belåningsgrad är låg. Belåningsgraden visar hur stort ditt lån är i förhållande till depåns värde. Hos Avanza kallas detta rabatterade lån för Superlånet och hos Nordnet heter det Knockoutrabatt.

Tips: Avanza erbjuder dig att belåna portföljen med 0 % i ränta. Lånet kallas för Superlånet. Villkoret är att du inte lånar mer än 50 000 kronor och att belåningsgraden är maximalt 10 procent. Läs mer

 För att förstå vad belåning av portföljen betyder kan vi titta på ett konkret exempel:

 • Du har aktier till ett värde av 100 000 kronor.
 • Du belånar portföljen till 20 % och får alltså 20 000 kronor att köpa aktier för.
 • På ett år stiger värdet på aktieportföljen med 8 %.
 • Ditt nya portföljvärde är nu 129 600 kronor.
 • Du betalar tillbaks lånet genom att sälja aktier för 20 000 kronor.
 • Din vinst är 9 600 kronor (129 600 – 100 000 – 20 000). Det motsvarar en ökning med 9,6 % på dina investerade 100 000 kronor.
 • Tack vare belåningen har du fått en hävstång på din investering. Din avkastning blev 9,6 % istället för 8 %.

Hävstången fungerar tyvärr också åt andra hållet. Låt oss se vad som händer om portföljen sjunker i värde:

 • Du har aktier till ett värde av 100 000 kronor.
 • Du belånar portföljen till 20 procent och får alltså 20 000 kronor att investera i aktier för.
 • På ett år sjunker värdet på aktieportföljen med 8 procent.
 • Din portfölj är nu värd 110 400 kronor.
 • Du betalar tillbaks lånet genom att sälja aktier för 20 000 kronor.
 • Kvar har du 90 400 kronor, vilket innebär en värdeminskning på 9,6 procent.
 • På grund av belåningen förlorade din aktieportfölj 9,6 procent istället för 8 procent.

OBS! Din belånade portfölj kan sjunka så mycket i värde att lånet överskrider belåningsvärdet. Då måste du sätta in pengar eller sälja av dina innehav till förlust för att inte bli överbelånad. Annars kommer nätmäklaren själv att tvångsförsälja dina innehav för att återställa säkerheten i portföljen.

ap7
ap7

Ett exempel på hävstången vid belåning i praktiken. Den statligt förvaltade globala aktiefonden AP7 Aktiefond (ingår i AP7 Såfa) använder 10 procent hävstång. Här ser vi hur fonden har utvecklats sedan 2010 jämfört med två globala index. Källa: Morningstar.se

Givetvis går det även att låna pengar via ett privatlån och investera i aktier, men det avråder vi skarpt från. Om dina investeringar inte går som du tänkt dig måste du förstås ändå betala tillbaks lånet och dess ränta, vilket kan vara förödande.

Läs vår guide om Aktier för nybörjare och lär dig mer om hur du kommer igång med aktiehandel från scratch – utan lån och med bra diversifiering.

Related Posts

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer (Resultat från 2008)

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer (Resultat från 2008)

Hur hittar man bra aktier?

Hur hittar man bra aktier?

Hur får man utdelning på aktier?

Hur får man utdelning på aktier?

Vätgas aktier som investering (guide) – Bästa vätgasaktierna på börsen

Vätgas aktier som investering (guide) – Bästa vätgasaktierna på börsen