April 4

Afrikafonder – Vilken är bästa Afrikafond? | (Fondtips & Avanza)

Last Updated on 12 April, 2024 by Håkan Samuelsson

Afrikafonder som innehåller aktier från länder i Afrika blir allt hetare bland investerare. Afrikanska nationer är idag bland de snabbast växande ekonomierna i världen, vilket också stimulerar den globala tillväxten.

Afrikafonder är enligt många bästa fonder som äger olika tillgångar utfärdade på den afrikanska kontinenten. Afrikafonder täcker ett stort antal afrikanska aktier och obligationer inom alla sektorer, branscher, marknadsandelar, kreditkvaliteter och löptider. De kan passivt eller aktivt hanteras.

Vilka Afrikafonder har varit bäst det senaste året?

Här nedanför är en lista med afrikafonder som är listade efter hur avkastningen varit på 1 år. Det är Avanza som har gjort den listan med fonder. Klickar du på länken så kommer du till Avanzas analyssidor.

Bra Afrikafonder på ett års sikt

Tundra Frontier Africa Fund A SEK
Amundi Fds Equity MENA A USD C
Franklin MENA A(acc)USD
JPM Emerging Middle East Eq A (dist) USD
JPM Africa Equity A perf (acc) USD

 

Här är en bra lista hos Avanza med Afrika fonder blandat med mellanösternfonder.

target="_blank">img 5f10d1bde9ae3 Samuelssons Rapport

Här ovan kan du se vilka fonder du kan välja mellan. Riskinformation: historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonderna kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

Läs mer om bästa fonderna enligt mig.

Investera i Afrikafonder: Nord, Syd eller Mellan?

Till skillnad från Europa eller Sydamerika varierar investeringar i Afrika ganska mycket efter region. Nordafrika liknar mycket av Mellanöstern i fråga om oljebaserade tillgångar och stora industrier, medan Sydafrika anses vara en mer utvecklad marknad med en stark gruvindustri. Afrika söder om Sahara är fortfarande otillgängligt för internationella investerare och innehåller mindre utvecklade ekonomier. Oavsett vad så har Afrika otroliga naturresurser.

 

Sydafrika är det mest populära sättet att investera i Afrikafonder och Afrikaaktier. Driven till stor del av råvaror och gruvdrift, är landet den största tillverkaren av guld, platina och krom i världen. Landets jordbruks- och banksektorer är emellertid också ganska stora och konsumentklassen sänker långsamt avlitet på export och bränsleuppgången inom den inhemska servicen.

Nordafrika består av Algeriet, Egypten, Libyen, Mauretanien, Marocko, Tunisien och Västsahara. Många av dessa länder är kända för sina omfattande råolje reserver. Libyen rymmer till exempel Afrikas största oljereserver och de åttonde största reserverna i världen. Över tio procent av all råolja som importeras till Europa kommer från Libyen. Multinationella företag har insatser i många av dessa oljereserver, även om politiken ofta stör verksamheten.

Här kan du läsa mer om våra fondguider och artiklar samlade i vårt arkiv på ett ställe. 

Related Posts

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer – (Resultat Från 2008)

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer – (Resultat Från 2008)

Prova Trading Signaler (Dagligen + Live Resultat) – Endast 9 SEK

Prova Trading Signaler (Dagligen + Live Resultat) – Endast 9 SEK

Vad är fonder?

Vad är fonder?

Fondavgifter: Allt du behöver veta om fondernas avgifter

Fondavgifter: Allt du behöver veta om fondernas avgifter