April 4

Handla och Köpa aktier på helgen?

Last Updated on 12 April, 2024 by Håkan Samuelsson

Köpa aktier på helgen

På Svenska och Europeiska börser samt den amerikanska så kan man inte handla aktier på helgen. Från 1887-1952 så var dock den amerikanska börsen öppen på lördagar.
Vill du handla terminer så kan du handla vissa av dom sent på söndagar då dom öppnar för veckan. Dom öppnar ungefär 17-1800 amerikansk tid (NY,Chicago) på söndag eftermiddag och har öppet till fredag klockan 17-1800.

Israels börs är öppen och har handel på söndagar. Även börsen i Iran har sina dagar öppna mellan lördag till onsdag.
Den Egyptiska börsen har öppet på söndagar och accepterar att man handlar och köper akiter. Den är dock stängd på fredag och lördag istället för normala lördag söndag i många andra delar av världen.

Andra börser som har öppet för handel mellan söndag till torsdag och har stängt på fredag och lördag är följande:

Bahrain
Dhaka (Bangladesh)
Chittagong (Bangladesh)
Dubai
Qatar
Saudiarabien

Introduktion

Aktiebörserna är i regel öppna måndag – fredag 09:00 – 17:30, men kan man köpa och sälja aktier på helgerna? Allt fler vill ägna sig åt trading på helgen, en aktivitet som blivit mer populär med Bitcoins dygnet runt handel. Det finns tillvägagångssätt att köpa aktier på helger för den verkligen vill göra det. Ofta är det fulltidsproffs, alternativt individer som vill förbättra sina trading kunskaper, som använder denna möjlighet. I denna artikel lär du dig hur trading på helgen fungerar och hur du kan handla utanför aktiebörsens öppettider.

Handla för och efter-handeln

En metod som används för att placera order utanför aktiemarknadens öppettider är för-och efterhandeln. Det engelska begreppet är ”callen”, och du kan ha hört detta begrepp på diverse forum.

Stockholmsbörsen handlas börsen under femton minuter innan börsen öppnar, 08:45 – 08:59. Under denna tid utförs inga köp och sälj, istället byggs en orderbok upp. När handeln startar, skapas ett jämviktspris där flest order placerats.

Det är detta jämviktspris som genererar gap-öppningar. Men detta besvarar inte frågan, ”kan man handla aktier på en söndag?”.

Här kan man köpa aktier på helgen

Det finns faktiskt aktiebörser runt om i världen som är öppna utanför den svenska aktiebörsens öppettider. I några av dessa länder är börsen öppen på helgen. Det gäller i somliga länder i mellanöstern, likt Saudi Arabien samt en del andra som du kan läsa mer om nedan.

Det kluriga med att handla där är att få tillgång till marknaden. Det finns inte lika många aktörer som erbjuder småsparare en möjlighet att utföra order där. Således krävs det en hel del efterforskning, men i dessa regioner kan man handla aktier på en lördag.

Även i Israel, på aktiebörsen i Tel-Aviv kan du handla aktier under helgen. För dig som går i tankar likt ”fungerar trading på helger?” blir säkert glad att höra att Tel-Aviv börsen är öppen på söndagar.

Om det låter intressant att bedriva aktiehandel på helgerna i Tel-Aviv, erbjuder Interactive Brookers handel på denna marknad.

Andra börser som har öppet för handel mellan söndag till torsdag och har stängt på fredag och lördag är följande:

 • Bahrain
 • Dhaka (Bangladesh)
 • Chittagong (Bangladesh)
 • Dubai
 • Qatar
 • Saudiarabien

Nu vet du att det finns platser runt om i världen där aktiehandel på helgerna. Låt oss nu kika på fördelar och nackdelar med att handla dessa börser.

Fördelar med trading på helgen

Att handla aktier även på helgerna är bra för en trader som vill hitta fler affärsmöjligheter. Det är trots allt så att många föredrar att stänga sina positioner under aktiemarknadens stängningstider. Säkerheten av att inte ha pengar i marknaden kommer med en alternativkostnad, de arbetar inte för dig.

köpa och sälja aktier på helgerna
Köpa och sälja aktier på helgerna

Genom att studera aktiebörserna som är öppna på helgerna ges du möjlighet att hålla igång dina pengar mer frekvent. Således ökar din potentiella avkastning. Men det är inte den enda fördelen.

Som traders är vi i regel bundna till att sitta framför skärmarna måndag till fredag, givet att vi inte kör algotrading. Somliga traders vill dock ha en ökad flexibilitet i sitt schema och styra sin tid. Om du är en av dessa kan du överväga att läsa på om aktiehandel på börserna som har helgöppet.

Dessvärre finns det inte några gratisluncher, utan det har även nedsidor att köpa aktier på helgen.

Nackdelar med aktiehandel på helgerna

För dig som vill testa på att handla aktier under helgerna finns det riskfaktorer att ta i beaktning. Eftersom varken Avanza eller Nordnet erbjuder handel på någon av de aktiebörser som har öppet på helgen, måste du kika på courtaget. De mer okända börserna handlas ofta till ett dyrare pris, i termer av aktiemäklaravgift.

Det faktum att du ger dig in på nya marknader innebär också att du måste lära dig om nya aktier. Hur ser volatiliteten ut, vilka aktier har mest likviditet och så vidare. Med det i åtanke, kom ihåg att det är bäst att läsa på och backtesta en strategi innan du sätter den i verket.

Hur köper man aktier på en helg i västvärlden?

Alla vill trots allt inte handla aktier på främmande aktiebörser, kanske är du en av dem? Tyvärr kan du inte handla direkt i svenska aktier under helgdagarna. Men det finns aktörer som erbjuder dig att handla repliker av diverse aktieindex utanför aktiebörsens öppettider, helgen inkluderad.

Ha i åtanke att det du handlar är så kallade CFD-produkter, vilket innebär högre risk och mer volatilitet än traditionella aktier. Bland de aktörer som är aktiva på den svenska marknaden återfinns bland annat IG Markets. De låter dig handla instrument för 70 olika amerikanska aktier under helgen. De underliggande aktierna och värdepapperna är utspridda på följande aktiebörser:

 • NYSE
 • NYSE Amex
 • NASDAQ

Fördelarna med att delta i denna handel är att du kan handla rapporter som släpps utanför börsens öppettider. Således kan du ta position på information som, potentiellt, inte är inkluderad i priset för den underliggande aktien.

Nackdelarna med denna typ av handel är att risken är markant högre. Således är denna handelsform mer lämplig för erfarna traders med djup förståelse för finansiella instrument. Men det är inte den enda nedsidan. Följande aspekter är också viktiga att ha i åtanke:

 • Högre trading avgifter
 • Färre trading möjligheter
 • Risk att ordern inte verkställs

Högre trading avgifter på helgen

Eftersom de börsmäklare som erbjuder handel på helgen är mindre konkurrensutsatta kan de ta mer betalt. Det är helt enkelt en fråga om utbud och efterfrågan. Dessutom är det inte courtage för aktier som sådant du betalar, utan för de CFD produkter som används för att replikera värdeutvecklingen på de underliggande aktierna.

Färre trading möjligheter

Utbudet är begränsat av naturliga skäl. Handel på helgen sker endast i aktier och index som under ordinarie handel har hög omsättning. Detta gäller främst om du väljer CFD-varianter.

Utebliven order

Har du otur kan det hända att ordern inte verkställs. Det beror på att färre aktörer är aktiva. Dessutom kan du utsättas för slippage.

Summering Helghandel

Det går att handla aktiebörsen på helgerna, främst via CFD produkter hos somliga börsmäklare. Du som är riktigt sugen kan också utvärdera om du skulle vilja handla i mellanöstern, där helgdagarna skiljer sig från västvärlden.

Tänk dock på att transaktionsavgifterna är högre, volatiliteten lägre och risken att din order inte genomförs är påtaglig.

Related Posts

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer – (Resultat Från 2008)

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer – (Resultat Från 2008)

Prova Trading Signaler (Dagligen + Live Resultat) – Endast 9 SEK

Prova Trading Signaler (Dagligen + Live Resultat) – Endast 9 SEK

Diversifiera din aktieportfölj – 6 tips som sänker risken

Diversifiera din aktieportfölj – 6 tips som sänker risken

Likaviktad eller värdeviktad aktieportfölj? – Vad är bäst?

Likaviktad eller värdeviktad aktieportfölj? – Vad är bäst?