P/E tal – Vad är det? | Definition och förklaring

P/E tal – Vad är det? | Definition och förklaring

P/E-tal är en förkortning för price/earnings och är ett av de vanligaste nyckeltalen som används av många för att se om en aktie är köpvärd eller inte. Price står för aktiens pris och earnings står för bolagets vinst. Nyckeltalet visar alltså priset på en aktie i relation till bolagets vinst per aktie. Vinsten per aktie är bolagets totala vinst delat med antal aktier som finns i bolaget. Läs mer här.

Hur räknar man ut P/E-tal?

Du räknar ut ett företags P/E-tal genom att dela aktiens pris med bolagets vinst per aktie.
P/E-tal = aktiekurs/vinst per aktie

Hur beräknas P/E?

P/E räknas fram på följande vis.

P/E-tal

P/E-tal

P/E-talet säger hur lång tid det tar innan man får tillbaka sin investering, förutsatt att vinsterna förblir oförändrade.

P/e tal minus – negativt p/e tal

Vad betyder det när ett P/E-tal är negativt? Ett P/E-tal på minus betyder att företaget går med förlust. Om ett bolag går med förlust kan man inte beräkna P/E-talet eftersom det inte finns någon årsvinst att ställa priset i relation till.

P/e tal historik

Är du intresserad av P/E tal med historik så hittar du det här på Börsstatistiks sida med börsdata.

Vad är ett bra p/e tal?

Detta är ganska subjektivt. Jag skulle rekommendera dig att undersöka detta vidare på egen hand och själv bilda dig en uppfattning om vad som är bra eller dåligt. Men för att hjälpa till lite och ge dig en start att börja med så föreslår jag att du börjar med att anta att ett P/E tal på 15 är neutralt. Ovanför är dyrt och under billigt. I stigande och sjunkande grad givetvis. Sedan kan det vara svårt att jämföra olika branscher med varandra. Det bästa är att försöka jämföra aktien med sig självt eller med ett bolag i sin egen sektor.

Du kanske också är intresserad av att läsa detta?

P/B tal – Vad är det?

P/S tal – Vad är det?

CAGR

Räntabilitet

EBITDA

Du Pont-modellen

EBIT

Det finns många nyckeltal man kan använda om man vill göra en fundamental analys. Om det görs rätt så kan nyckeltal ge oss bra och värdefull info om ett företag och dess aktie. Om du vet hur du skall tolka dessa så kan de ge dig en värdefull bild på hur ett företags verksamhet ser ut. Här kan du läsa mer om vår syn på fundamental analys.

Här hittar du en ordlista inom både ekonomi,trading och finans i Sverige. En ekonomisk ordlista med alla de viktigaste begreppen.

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com