March 7

Vikten av en tradingbuddy och verktyg för att forma din tradingstil

Last Updated on 11 April, 2023 by Håkan Samuelsson

Tradingbuddy

Mot slutet av min swingtradingutbildning på Samuelssons Rapport kände jag mig fullproppad med kunskap och otålig att komma igång och handla på riktigt. Jag hade fått många goda råd, läst mängder med trading böcker skrivna av framgångsrika amerikanska traders och kanten på datorskärmen var tapetserad med post-it lappar.
Så äntligen var jag igång. Egna riktiga trades, för egna riktiga pengar. En del går upp, en del går ner. All tradingpsykologi, alla tankar och känslor, som jag bemött med ett leende under utbildning. Nu upplever jag dom själv, gör nybörjarmisstagen som jag nyss skrattade åt, och svettas framför skärmen.
Men det finns nog ingen annan väg. Det räcker inte med att läsa om andras bedrifter och misstag. Om hur traders riskerar att handla irrationellt när rädsla eller girighet griper tag i dem. Vi behöver göra våra egna erfarenheter. Helst inte för dyrköpta, men våra egna, där vi lär oss hur våra tankar och känslor ibland styr oss i oväntad riktning. Hur vi reagerar i olika stressande situationer. Detta är ett oundvikligt steg vi måste ta när vi går från att vara teoretiska traders under utbildning till att bli riktiga självständiga traders. Det är ett steg i riktningen mot att hitta och utveckla sin egen tradingstil. Några saker som jag fick med mig under swing tradingutbildningen har varit till extra stor hjälp i denna process och det tänkte jag nu berätta om i korthet.

Tradingplan

En tradingplan är ett skriftligt dokument, där du konkret och så exakt som möjligt beskriver vad som gäller för din trading. Delar som bör ingå i planen är bla följande:

  • Vilken/vilka typer av finansiella instrument ska jag handla med?
  • Vilka marknader skall jag handla på?
  • Hur ska tradingen gå till? Vilken/vilka strategier ska jag använda i min trading för att indikera köp respektive sälj?
  • När mina strategier genererar köpsignaler, hur väljer jag då ut vilken/vilka instrument som jag sedan faktiskt väljer att köpa?
  • Vilken storlek skall jag ha på mina trades och hur många öppna positioner kan jag ha samtidigt?
  • Hur hanterar jag min trading när det inte går bra? När jag har ett flertal förlustgivande trades i rad? När jag har förlorat en viss procent av mitt kapital? När bör jag trycka på stoppknappen och pausa min trading?
  • Hur kan jag kontinuerligt utvärdera min trading och mäta följsamhet till min tradingplan?
  • Hur ofta ska tradingplan revideras? När och hur ska strategier utvärderas och ev justeras?

Det kanske kan verka som onödigt mycket jobb att skriva ner en tradingplan. Jag vet ju vad jag gör och allt flyter på bra…Men så vaknar vi en morgon när Trump har avskedat tre ministrar eller ytterligare ett land har röstat för utträde ur EU. Mina tio öppna positioner är alla ner mellan 5 och 10 procent. Och det fortsätter dag efter dag. Kallsvett varje morgon kl 9.01 när nya tuggor tas av mitt kapital. Illamående, yrsel, hjärtklappning…nu får det vara nog! Jag säljer av mina positioner i panik, stänger av skärmen, vill inte se mer av eländet. Det är nu vi saknar vår tradingplan. En konkret beskrivning av vad vi gör om det värsta skulle inträffa. En i förväg och i lugn och ro bestämd plan över hur vi ska agera, så vi slipper fatta sådana beslut när paniken kramar åt kring halsen.
Min och din tradingplan kommer av självklarhet att se olika ut. Jag vill bara handla med nordiska aktier och vill ha maximalt tio öppna positioner som var och en motsvarar tio procent av mitt kapital. Du vill handla med amerikanska likvida ETF:er och har maximalt fyra öppna positioner om vardera 25 procent. Jag använder inga stop loss, medan du vill ha ett stop loss vid tio procent. Skillnaderna kan bero på olikheter vad gäller bakgrund, kunskap och erfarenheter, men det avspeglar också våra olika personligheter. Min egen tradingstil, den som passar mig och min personlighet bäst, genomsyrar min tradingplan. Med tiden kan vår tradingstil komma att förändras och våra tradingplaner justeras för att återspegla detta.

Tradingjournal

”Hur kan jag kontinuerligt utvärdera min trading och mäta följsamhet till min tradingplan?” var en av punkterna som jag föreslog skulle ingå i tradingplanen. Frågan har säkert flera svar, men jag skulle gärna vilja slå ett kraftfullt slag för tradingjournal.
I tradingjournalen skriver du ner alla dina trades. Alla! Både lyckade och misslyckade. Basaldata kring traden bör ingå såsom datum för köp och sälj, köp- och säljpris, antal instrument som traden omfattade, courtage och ev andra avgifter samt tradens nettoresultat. Sedan det kanske viktigaste, en kommentar med dina egna reflektioner kring traden och dess genomförande. Var det en välplanerad trade eller ett impulsköp? Togs traden som ett resultat av en köpsignal från din strategi eller var det ett diskretionärt beslut? Kände du stor tvekan inför traden eller kunde du lägga din köporder utan större vånda? Agerade du enligt din tradingplan när traden gick åt fel håll? Följde du din strategi vad gäller sälj eller blev du nervös och rädd att missa en vinst och klev därför av traden för tidigt?
Jag kan utan minsta tvekan säga att journalen, och särskilt då kommentarsfältet, har varit det viktigast verktyget för att utveckla min trading. När jag går igenom kommentarerna från mina trettio första trades så blir mönstret tydligt. Med viss smärta ser jag vilka psykologiska hang-ups som spökar för mig gång efter gång. Men medvetenhet ger mig möjlighet att arbeta för förändring. Att fundera över hur jag kan komma förbi detta hinder och bättre följa min tradingplan.

Tradingbuddy

Nyligen satt jag och lyssnade på en tradingpod, där en av mina amerikanska tradingidoler blev intervjuad. Han fick allmänna frågor kring trading och programledaren pumpade honom på goda råd till såväl nybörjare som mer erfarna traders. ”Alla ska ha en tradingbuddy”, sa han lika plötsligt som självklart. Jag hajade till först, men när han utveckla sin tanke lite grann så kändes det helt naturligt att så måste det förstås vara.
Han hade själv en tradingbuddy sedan 8 år tillbaka. Trots sin stora kunskap och omfattande erfarenhet, så hade stödet från en tradingbuddy varit till stor hjälp vid otaliga tillfällen. När tradingen går dåligt, när vi tvivlar på vårt tradingsystem eller på vår egen förmåga, när kapitalet sakta men säkert äts upp. Då kan det vara oerhört värdefullt att få prata med någon som vet hur det känns, som kan peppa oss att följa vår tradingplan och uppmuntra oss att fortsätta våga ta trades och lita på vår edge.
En tradingbuddy kan förstås också vara någon att bolla idéer med. Kanske hjälpas åt att utveckla och testa en ny strategi. Tipsa varandra om bra böcker och matnyttiga bloggar. Och förstås fira när tradingen går bra! Ja, du kan säkert hitta fler exempel på hur man kan arbeta tillsammans och stötta varandra.
Att bli tradingbuddy med en totalt främmande person, som man inte känner och aldrig har träffat, kan förstås verka lite skrämmande (tycker jag i alla fall). Men också en häftig möjlighet, eller hur?
Glöm inte tradingforumet på Samuelssons Rapport. Ett lysande tillfälle att lära känna andra traders, dela erfarenheter och stöta och blöta allt som vi brottas med inom trading. Kanske möter du någon som är lätt att prata med och tradingkemi uppstår. En tradingbuddy.
Vi ses på forumet!

Related Posts

Turtle trading – vad är det och hur fungerar strategin? Teori, backtesting och regler

Turtle trading – vad är det och hur fungerar strategin? Teori, backtesting och regler

Trendföljande strategier och system – komplett guide med backtesting och statistik

Trendföljande strategier och system – komplett guide med backtesting och statistik

Mean reversion tradingstrategier och backtesting 2023 – Stor guide till mean reversion system

Mean reversion tradingstrategier och backtesting 2023 – Stor guide till mean reversion system

Tradingstrategi för råolja – stor guide med backtesting 2023

Tradingstrategi för råolja – stor guide med backtesting 2023