April 4

Utdelningsaktier för- och nackdelar

Last Updated on 12 April, 2024 by Håkan Samuelsson

Utdelningsaktiers för- och nackdelar

Utdelningsaktier har olika för-och nackdelarna. Det är bra att ta reda på vad som är vad med denna typ av investering innan du riskerar några pengar. Här är några av de främsta fördelarna och nackdelarna med att investera i utdelningsaktier.

Fördelar

  • Aktieutdelning gör så att du kan utnyttja ränta på ränta effekten. När du återinvesterar dina utdelningar tillbaka in i aktien, får dina utdelningar ännu mer utdelning i framtiden. Ju längre tid du låter dina investeringar vara desto mer växer det.
  • Utdelningar gör att du kan säkra upp de pengar som du satt in från början snabbare. Aktien kan falla 5%, men om aktien betalar 4% i utdelningar har du bara förlorat 1% på din investering. Utdelningarna kan på detta sätt kompensera för eventuella förluster i aktien.
  • Lönsamma företag ökar ofta utdelningen. Mer vinst ger ofta mer i utdelning.
  • Stabila företag delar ut pengar i form av utdelningar och det betyder mindre volatilitet för din investering.
  • Utdelningsaktier tenderar att klara nedgångar på börsen bättre än övriga marknaden. Företagen betalar utdelningar som ett sätt att hålla aktieägarna kvar. Många investerare söker också tryggheten i utdelningsföretag i dåliga tider.

Nackdelar

  • En utdelning kan ökas, minskas eller tas bort när som helst. Företag kan när som helst besluta att de inte har råd att betala ut utdelningar längre. Det finns alltså ingen garanti för att utdelningsbetalningen fortsätter.
  • Bra utdelningsaktier brukar sällan vara några snabbväxare utan är ofta äldre företag som hellre returnerar vinster till ägarna. Snabbväxande företag behöver sitt kapital i sin verksamhet för att växa. På detta sätt är det ofta svårt att hitta några tillväxtföretag vars aktiekurs mångdubblas.
  • Höga utdelningar kan vara vilseledande. Höga utdelningar kan vara ett tecken på ekonomiska svårigheten. Gör en ordentligt analys om varför utdelningen är så hög. Det kan betyda ökad risk.
  • Skatten för utdelningar kan ändras när som helst.

Ovan för och nackdelar speglar några av möjligheterna och svårigheterna med att investera i utdelningsaktier. Med rätt analys och information så kan det dock bli en riktig bra investering. Vinnarna är de som kommer att göra sin hemläxa.

Vi har även en hel artikel om varför en del säger köp inte utdelningsaktier. Läs den gärna, jag tror du kommer tycka den är intressant.

 

Här kan du läsa mer i våra artiklar om utdelningar och utdelningsaktier.

Related Posts

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer – (Resultat Från 2008)

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer – (Resultat Från 2008)

Prova Trading Signaler (Dagligen + Live Resultat) – Endast 9 SEK

Prova Trading Signaler (Dagligen + Live Resultat) – Endast 9 SEK

Nordiska utdelningsaktier

Nordiska utdelningsaktier

X-datum, vad är det? – förklaring och definition av X-datumen

X-datum, vad är det? – förklaring och definition av X-datumen