April 4

Lämpar Sig Kapitalförsäkringar För Trading? (Daytrading & Swingtrading)

Last Updated on 12 April, 2024 by Håkan Samuelsson

Vi fick idag en intressant fråga som jag många andra skulle vara intressera av också. Därför publicerar jag fråga och svar här.
FRÅGA:

Hej,

Varför skriver ni i tradingkursen:
  • Kapitalförsäkring – Denna typ av konto är inte lämpligt för swingtrading eller daytrading och kommer därför inte ytterligare att diskuteras.
Jag förstår inte riktigt varför detta inte skulle lämpa sig för Tradingkonto och blev lite intresserad av varför ni skriver så.

img 60ca4e613de98 Samuelssons Rapport

SVAR:
Tack för din fråga om kapitalförsäkring. Kapitalförsäkringar är en synnerligen heterogen grupp. Kapitalförsäkringen kan betraktas som ett skal, som erbjuder förmånlig beskattning. Frågan är vem som betalar för detta skal (dvs för försäkringen).
Det som är aktuellt vid handel med aktier mm är den typ av kapitalförsäkring som ofta benämns depåförsäkring. De flesta storbanker och nätmäklare erbjuder någon typ av depåförsäkring. Den största nackdelen med depåförsäkring jämfört med investeringssparkonto (ISK) är i allmänhet avgifterna!
Avgifterna i en depåförsäkring kan vara dels fasta årsavgifter, dels en försäkringsavgift som vanligen är 0.2-0.5% av kapitalet. Sedan finns en riskavgift för att täcka återbetalningsskyddet i försäkringen.
Nätmäklare (som tex Avanza och Nordnet) har ibland betydligt billigare depåförsäkring med endast riskavgift. Men vem betalar för försäkringen? “Det man vinner på gungorna förlorar man på karusellen” säger man ju ibland. Om en nätmäklare erbjuder en billig depåförsäkring, så tror jag att de tar igen detta på courtagesidan (dvs avgifter på de köp och sälj av aktier som du utför i din depåförsäkring).
Finns andra skillnader mellan ISK och depåförsäkring? Ja, det finns skillnader i ägande och rösträtt mm, men det bryr sig nog de flesta swingtraders inte om. En skillnad som kan vara av betydelse är reglerna för kvittning. För både ISK och depåförsäkring beräknas en årlig schablonintäkt, som i fallet ISK kan kvittas fullt ut mot förluster i kapital (tex ränteutgifter), men detta gäller inte för depåförsäkring (eller andra typer av kapitalförsäkring).
“At the end of the day” finns det egentligen inga bra argument för att en swingtrader ska välja kapitalförsäkring före ISK. Det vi skrivit i kursen om kapitalförsäkring kanske är lite väl kategoriskt, men ibland behövs nog förenklingar också.
Har du några tankar kring vilken eller vilka marknader du själv önskar handla på? Det kan vara värt att fundera lite över just med hänsyn till courtage och andra avgifter.
Hoppas du fått svar på din fråga.


Related Posts

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer – (Resultat Från 2008)

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer – (Resultat Från 2008)

Prova Trading Signaler (Dagligen + Live Resultat) – Endast 9 SEK

Prova Trading Signaler (Dagligen + Live Resultat) – Endast 9 SEK

En daytraders lön? – Vad tjänar man på en dag? | Hur mycket tjänar man på daytrading?

En daytraders lön? – Vad tjänar man på en dag? | Hur mycket tjänar man på daytrading?

Silvergruvbolag går också att hitta fina daytradingedger i

Silvergruvbolag går också att hitta fina daytradingedger i