April 4

Småbolagsfonder 2024 – Vilken är bästa småbolagsfond?

Last Updated on 12 April, 2024 by Håkan Samuelsson

Småbolagsfonder investerar i de lite mindre bolagen på börsen. Genom att investera i småbolagsfonder har du möjlighet att dra nytta av deras tillväxt som ofta är starkare än hos de större bolagen. På sikt ger det möjlighet till en bättre avkastning än börsen som helhet. Samtidigt innebär det en högre risk och man får vara beredd på att svängningarna kan bli större i småbolag än i börsens bjässar.

Vad är en småbolagsfond?

Man föreställer sig gärna småbolagsfonder som fonder med mycket små bolag i, men så är det faktiskt sällan. Definitionen för vilka bolag som kan kvala in i en småbolagsfond varierar mellan förvaltarna. I USA brukar man definiera Small Cap som aktier med ett börsvärde på mellan 300 miljoner och 2 miljarder dollar. Enligt den definitionen är nästan alla bolag på Stockholmsbörsen Small Cap. För småbolagsfonder med fokus på den svenska marknaden används därför andra kriterier för bolagens storlek.

Bästa småbolagsfonder senaste 3 åren

Även om dessa fonder inte nödvändigtvis behöver gå lika bra i framtiden så är det en bra start i ditt letande efter den bästa småbolagsfonden. Länkarna nedan tar dig till Avanza analyssidor om respektive fond.

SEB Nordamerikafond Småbolag
Threadneedle (Lux) Glb Smlr Coms AE
UBS (Lux) EF Small Caps USA (USD) P
Handelsbanken Amerika Småbl Tema A1 SEK
Threadneedle (Lux) Pan Eurp SmCp Opps AE
SEB Europafond Småbolag

Storlek på bolag i småbolagsfonder

Många svenska småbolagsfonder har som krav att inget bolag i fonden får vara större än motsvarande 1 procent av börsens totala värde. Detta gäller för till exempel Dinder & Gerge småbolag, Lannebo småbolag, Handelsbanken småbolag, Länsförsäkringar småbolag och den börshandlade fonden XACT Svenska Småbolag. Nordea småbolag har satt den övre gränsen för aktiernas storlek till 0,5 procent av de nordiska börsernas sammanlagda värde. Sedan finns det fonder som till exempel Didner & Gerge Small and Microcap som främst ska investera i bolag med en storlek som är mindre än 0,5 procent av Stockholmsbörsens värde. Carnegie Fonder har en Micro Cap-fond som investerar i bolag med ett börsvärde på mellan 0,5 och 5 miljarder kronor.

Många svenska småbolagsfonder investerar bara i svenska bolag. En del investerar både i småbolag och mellanstora bolag. Sedan finns det småbolagsfonder för de europeiska marknaderna, småbolag på global nivå och i enskilda länder. Det finns till och med japanska småbolagsfonder.

 

Småbolagsfondernas utveckling

Fonder inom kategorin små- och medelstora företag i Sverige har i snitt ökat med drygt 17,4 procent per år de senaste 10 åren. MSCI World Small Cap Index har gett drygt 9 procents avkastning per år sedan 2001. Att svenska småbolag haft så pass mycket bättre utveckling än småbolagen i världsindex kan ha att göra med storleken på de bolag som ingår i respektive index. Många av de bolag som ingår i MSCI World Small Cap Index har nämligen en storlek i nivå med de svenska Large Cap-bolagen.

Läs mer om bästa fonderna enligt mig.

Samuelssons SR Small Caps – Småbolag Sverige

Samuelssons Rapport har sedan 2006 förvaltat “Sveriges vassaste Small Cap-portfölj”, som är ett bra alternativ till småbolagsfonder. Genom att investera i små- och medelstora företag av hög kvalitet har aktieportföljen kunnat slå index år efter år. Det finns inga förhoppningsbolag i portföljen utan alla bolag tjänar pengar. För att minska risken i tider av börsnedgång använder Samuelsson en egenutvecklad marknadstimingssignal som varnar för större fall på börsen.

Portföljen består som regel av 8 till 15 aktier och den stäms av månadsvis. Genom att ta rygg på Samuelsson har du möjlighet att slå de bästa småbolagsfonderna utan att betala dyra fondavgifter. Istället betalar du en månadsavgift som är låg i jämförelse med de flesta fonders avgift. Skillnaden märks extra tydligt för lite större sparkapital eftersom månadsavgiften är fast. En gång i månaden får du ett mail med en lista på aktier som ska köpas eller säljas. Utskicket sker alltid på en söndag.

Småbolagsfonder seb sverigefond småbolag swedbank robur
Småbolagsfonder

 

Stor skillnad mellan olika småbolagsfonder

Det finns drygt 50 fonder inom kategorin svenska små- och medelstora bolag. De bästa fonderna har gett över 18 procent per år i genomsnittlig avkastning de senaste 5 åren. Motsvarande siffra för de sämsta fonderna inom samma kategori är runt 12 procent per år. Det är alltså en stor skillnad mellan de sämsta och bästa småbolagsfonderna. De bästa amerikanska småbolagsfonderna har haft en årlig avkastning på runt 17 procent per år de senaste fem åren. De sämsta småbolagsfonderna på andra sidan Atlanten har i likhet med de svenska fonderna legat på drygt 12 procent per år under samma period.

Akta dig för höga förvaltningsavgifter

Många fonder har höga avgifter. Det är något som du bör passa dig för eftersom en hög förvaltningsavgift äter upp en stor del av avkastningen på sikt. Det kanske inte märks så tydligt på ett år men under en livstid kan det handla om stora belopp på grund av ränta-på-ränta-effekten. De dyraste svenska småbolagsfondernas förvaltningsavgift ligger på runt 2 procent. De billigaste fonderna kostar under 0,5 procent i avgift. De dyraste amerikanska småbolagsfonderna kostar cirka 1,5 till 2 procent medan det nästan inte finns någon småbolagsfond i USA som kostar mindre än 1 procent i förvaltningsavgift.

Så hittar du bra småbolagsfonder

Det första beslutet som du bör fatta om du vill investera i småbolagsfonder och bygga upp en fondportfölj är vilken geografisk inriktning du vill ha på din fond. Det finns småbolagsfonder för Sverige, Norden, Europa, USA, globala småbolagsfonder eller fonder för enskilda länder. Genom att satsa på Sverige eller någon annan mindre marknad kan du få exponering mot lite mindre bolag än om du väljer amerikanska eller globala småbolagsfonder. Du kan även titta på storleken på de bolag som ingår i fonden eftersom det varierar mellan olika förvaltare. Sedan gör du gott i att välja bort de dyraste fonderna. Det är alltid bra att granska de olika förvaltarna. Välj en förvaltare som har ett gott rykte och som har en god historik.

Att bygga en portfölj med småbolagsfonder

Många väljer att investera i småbolagsfonder för att få en extra ”krydda” i portföljen. Småbolag brukar ge en bättre avkastning på sikt eftersom det handlar om bolag som befinner sig i sin tillväxtfas. Samtidigt kan småbolag medföra en högre risk eftersom volatiliteten ofta är större. Ju längre sparhorisont du har desto större andel småbolagsfonder kan du ha i din portfölj. Du måste emellertid själv avgöra hur stor andel småbolag du känner dig bekväm med i portföljen.

När ska man spara i småbolagsfonder?

Den senaste tiden har småbolag gått starkt. Man kan bara sia om huruvida småbolag kommer att prestera bättre än börsen som helhet de närmsta åren. Det förekommer svängningar på världens börser över tid då vissa sektorer presterar bättre än andra under en tidsperiod. På lång sikt är det mycket som talar för att småbolagen kommer att prestera bättre än resten av börsen tack vare den starkare tillväxten.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde. Det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Artikeln innehåller affliiatelänkar till Avanza. Vi använder cookies. Genom att fortsätta använda den här webbplatsen godkänner du detta. Läs mer information på vår hemsida.

Här kan du läsa mer om våra fondguider och artiklar samlade i vårt arkiv på ett ställe. 

Related Posts

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer – (Resultat Från 2008)

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer – (Resultat Från 2008)

Prova Trading Signaler (Dagligen + Live Resultat) – Endast 9 SEK

Prova Trading Signaler (Dagligen + Live Resultat) – Endast 9 SEK

Vad är fonder?

Vad är fonder?

Fondavgifter: Allt du behöver veta om fondernas avgifter

Fondavgifter: Allt du behöver veta om fondernas avgifter