April 4

FAANG bolagen, vad är det? – Bäst FANG aktier?

Last Updated on 12 April, 2024 by Håkan Samuelsson

FAANG/FANG bolagen

FAANG är en akronym för några USA-börsens fem mest populära och bäst presterande teknikaktier. Dessa aktier är Facebook, Apple, Amazon, Netflix och Google (Alphabet). FAANG kommer ursprungligen från Akronymen, FANG, som inte hade Apple inkluderat när CNBC: s Jim Cramer myntade termen. FAANG bolagen är giganter inom sina teknikområden: sociala medier, e-handel, streamingtjänster, mobil och datorenheter och sökmotorer och en hel del annat.

Vilka är FAANG bolagen?

Här är de 5 bolag som i dagsläget ingår:

Dessa är fem teknikjättar som handlas på USA-börsen. Jim Cramer grupperade dessa företag i en akronym för att fånga den kollektiva inverkan som dessa företag har på börsen i övrigt. Den 20 mars 2018 var börsvärdet av dessa företag $472 .38b + $760 .36b + $888 .66B + $136 .92B + $757 .54b = 3.015 biljoner dollar.
Utöver det otroliga värdet av dessa fem företag så har deras tillväxt också gjort att stora hedgefond managers och investare som Warren Buffett och George Soros investerat i dessa bolag till sina portföljer.
Alla FAANG bolagen handlas på NASDAQ-börsen och ingår i SP500 indexet. Eftersom SP500 är en brett index med stor representation på börsen i helhet så speglar rörelser på börsen rörelser i indexet. Tillsammans, utgör FAANG ungefär 1% av SP500, som har totalt 500 av de största företagen på NYSE och NASDAQ. Man kan tydligt se hur dessa bolag kraftigt påverkar riktningen på börsen.

Är FAANG i en bubbla?

Värderingen och det spektakulära resultatet av FAANG har liknats med IT-boomen innan IT-kraschen år 2000, som också hade en massa övervärderade IT-företag. Vissa analytiker har dock noterat att det finns en skillnad mellan IT-kraschen och FAANGs nuvarande uppgångar och anger att det finns gott om utrymme för bolagen att växa inom områden såsom molntjänster, sociala medier, e-handel, artificiell intelligens (AI), machine learning och “big data” fortsätter att utforskas och utvecklats. FAANG bolagen är: Facebook, Amazon, Apple,  Netflix och Alphabet.

BAT-aktier

Det finns nu även en annan akronym som börjar att uppmärksammas alltmer. Det är de så kallade BAT-företagen. Dessa kommer från att FAANG-aktiernanu fått direkt konkurrens från Kina och Asien i form av de så kallade BAT-aktierna. BAT-aktierna är Baidu (BIDU), Alibaba (BABA) och Tencent 0700.HK.

Skall man köpa Faang aktier?

Vissa människor kan vara nyfiken på om FAANG bolagen skulle vara ett bra val för investeringar i sina investeringsportföljer. Tyvärr är det inte en enkel och okomplicerad fråga av flera skäl.

  1. För det första investerar olika människor av olika skäl, vilket innebär att olika investeringar passar bäst för dem. Till exempel köper vissa människor investeringar i hopp om att se en hög grad av uppskattning inom en kort tidsperiod så att de kan sälja dem till vinst så snart som möjligt vilket är ett tillvägagångssätt som kommer med stor risk men kan erbjuda intresserade individer stor belöning också. FAANG skulle emellertid inte vara särskilt väl lämpat för dessa människor, eftersom de har potential för fortsatt tillväxt, de är tillräckligt stora och mogna att de inte kommer att se den typ av tillväxt som finns i småkapitalstockar.
  2. För det andra diskuteras huruvida FAANG-aktier kan bli alltför populära. Trots allt har FAANG-aktier och relaterade ETF er blivit mycket populära de senaste åren, vilket innebär att det finns förståelig rädsla för begränsad uppåtrikad potential. Som ett resultat kanske investerare med kontrarisk syn på saker kanske vill se åt något annat håll för tillfället.
  3. För det tredje, bara för att FAANG-aktier har gruppats ihop betyder det inte att de är likadana. Enkelt uttryckt finns det några FAANG-aktier som är bättre än andra, vare sig de har visat sig kunna överleva allvarliga ekonomiska chocker eller eftersom de befinner sig i en bättre position på sin utvalda marknad. Till exempel har Facebook aldrig upplevt en lågkonjunktur som ett offentligt handlat företag, vilket innebär att hur ledarskapet beter sig under sådana omständigheter är mer orsäkert än vad många människor förstår. Däremot tror ett stort antal människor att Netflix är mer lågkonjunkturbeständigt än de flesta företag där ute, eftersom det erbjuder ett utmärkt värde i förhållande till priset, vilket stöds av sitt imponerande antal i Brasilien. Oavsett om någon väljer att investera i FAANG bolagen för att behålla dem på lång sikt, behöver de fortfarande se till att de har valt rätt FAANG-aktier.

Här hittar du en ekonomisk ordlista med alla de viktigaste begreppen.

Related Posts

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer – (Resultat Från 2008)

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer – (Resultat Från 2008)

Prova Trading Signaler (Dagligen + Live Resultat) – Endast 9 SEK

Prova Trading Signaler (Dagligen + Live Resultat) – Endast 9 SEK

Assuradör, vad är det? – förklaring och definition av assuradörer

Assuradör, vad är det? – förklaring och definition av assuradörer

Övertrassering, vad är det? – Förklaring och definition av övertrasseringar

Övertrassering, vad är det? – Förklaring och definition av övertrasseringar