April 4

Guldfonder 2024 – Tips På Bästa Guldfonderna

Last Updated on 12 April, 2024 by Håkan Samuelsson

Diversifiering av aktieportföljer är grunden till framgångsrika investeringar, och du kan förbättra din diversifiering genom att placera i guldfonder. Intresset för att köpa tillgångar som är kopplade till guldpriset är stort, likväl i Sverige som globalt. Det finns olika tillvägagångssätt att exponera en värdepappersportfölj mot tillgången, du kan köpa fysiskt guld, certifikat, gruvbolag eller guldfonder.

Den senaste tidens oroligheter i har ökat intresset för guldfonder, och guldpriset har fått sig ett ordentligt lyft. I denna artikel kommer vi att ge tips på några bra fonder. Dessutom går vi igenom vad du bör tänka på när du bestämmer dig för att investera i en guldfond. Läs vidare för att lära dig mer om följande ämnen:

  • Vad är en guldfond?
  • Vart handlar jag guldfonder?
  • Tips på bra guldfonder
  • Diversifiering med hjälp av guld
  • Varför äga guld?

Tips på bra guldfonder

De flesta är väl medvetna om att det är fördelaktigt att ha delar av sin aktieportfölj placerad i guldfonder. Men det är inte lätt att veta vilken som är den bästa guldfonden. Därför ger vi nedan några tips som du kan kika närmare på.
Det första du måste bestämma är om du föredrar att investera i en traditionell fond eller en ETF. Som vi nämnt tidigare finns det många att välja på hos likväl Avanza som Nordnet. Ha i åtanke när du handlar med dessa att de använder cookies för att ge dig en bättre kundupplevelse. Med det sagt, här följer några bra tips.

BGF World Gold A2 USD

BGF World Gold A2 är en fond med BlackRocks som ansvarig utgivare, världens största fondbolag. BlacRock har enligt DI under de senaste åren intagit andra plats rörande de största ägarna på Stockholmsbörsen. I skrivande stund är detta den största fonden i termer av ägare på Avanza, med 5801 registrerade ägare. En föridel med detta investeringsobjekt är att du kan placera pensionsbesparingarna här med hjälp av PPMs hemsida.
Denna fond har en högre riskprofil än vad det innebär att investera direkt i råvaran guld. Det beror på att fonden inte äger råvaran direkt, utan istället fokuserar sina investeringar mot gruvbolag. Självklart är dessa gruvbolag i hög utsträckning aktiva inom guldutvinning. Detta till trots har de tillskrivit sig rätten att även investera i andra metall samt gruvrelaterade aktier.
De företag som utgör aktieportföljen återfinns i de traditionellt stora gruvländerna så som Kanada, Australien och Sydafrika samt Ryssland. Fullständig information återfinns i faktabladet. Här återfinns även information rörande avgiftsstrukturen och riskprofilen.

Läs gärna mer om bästa fonderna enligt mig.

WisdomTree Physical Swiss Gold

För dig som är mer intresserad av att äga fysiskt guld, och föredrar att göra det genom en riktigt bra guldfond är detta ett alternativ. WisdomTree Physical Swiss Gold är en fond som ger dig som innehavare en exponering mot den fysiska råvaran då de äger guldtackor i sina guldfonder.

Guldfond med guldtackor
Bolaget bakom fonden, WisdomTree Metal Securities Ltd är övervakade av tillsynsmyndigheten på Jersey. Detta är en fond som handlas direkt över börsen, en så kallad Exchange Traded Fund. Priset på denna fond nomineras i Euro, vilket skiljer den åt från många konkurrenter. Dessa handlas nämligen, i regel, i dollar.
Du som är intresserad av att handla fonden kan vända dig till Nordnet som erbjuder produkten till sina kunder. Visst kan man tänka sig att även Avanza erbjuder produkten till sina kunder, men i skrivande stund är så ej fallet.

Amundi Fds CPR Global Gold Mines AU

Precis som många andra guldfonder i guld segmentet, riktar denna godbit in sig på investeringar i gruvbolag som bryter guld. Således får du som investerar en bra riskspridning på dina guldinvesteringar, även om du inte äger själva råvaran. Innehavsbolagen återfinns i hög utsträckning i Kanada, lite drygt 50% av portföljbolagen är hemmahörande där. Även företag från USA, Australien, Sydafrika samt några till återfinns i aktieportföljen.
Fonden drivs av Amundi Asset Management med säte i Luxemburg. Viktig information kring villkor, regler och avgifter hittar du i fondens faktablad.

Olika guldinvesteringar

Att handla med ädelmetaller i allmänhet och guld i synnerhet kan göras på flera olika sätt. De olika metoderna som finns att tillgå medför olika fördelar respektive nackdelar.
Du kan köpa fysiskt guld och förvara det själv. Denna metod har så klart fördelen att du gör dig av med motpartsrisken när guldet väl är i dina händer. Dessvärre har det visat sig svårt och krångligt att försäkra fysiskt guld i hemmet.
Ett alternativ är att köpa terminskontrakt eller certifikat som är tänkta att följa guldprisets utveckling. Detta är dock en aning mer komplicerat och kräver djupare kunskaper om terminsbörsen än att investera i aktier.
För att på ett enkelt sätt handla råvaran väljer många att vända sig mot aktiebörsens olika guldproducenter. Dessa har dock en historia av att vara väldigt volatila och i hög utsträckning har resultaten inte levt upp till förhoppningarna. Exempel på dessa är Nordic Mines som tvingades ansöka om likvidering 31 december 2019.
Ett enkelt sätt som ger dig som småsparare en väg mot en enklare guldinvestering för dig som småsparare är guldfonder. Dessa förekommer i flera olika varianter. Somliga erbjuder en exponering mot fysiskt guld som förvaras i ett bankvalv. Andra investerar i flera olika guldutvinnande gruvbolag och ger dig därigenom en bra diversifiering mot dessa bolag samtidigt som du får in guldpriset i din aktieportfölj.

Så handlar du guldfonder

När du beslutat dig för att addera en guld fond till din aktieportfölj är det dags att bestämma vilken fond typ. Likväl Avanza som Nordnet erbjuder sina kunder att handla de senaste guldfonderna. Hos Nordnet finns dock ett större utbud av ETF:er som utvecklas med guldets värde.
Rörande traditionella fonder så hittar du dem enkelt genom att söka efter termen ”gold” på respektive företags fondlista. Sök är ett enkelt sätt att snabbt identifiera de fonder du är intresserad av. En av de fonder som då kommer upp är ”BGF World Gold A2 USD” samt ”Amundi Fds CPR Global Gold Mines AU”.
Det som är viktigt att tänka på är att undersöka vilket fondbolag som är ansvarig utgivare av fonden du vill handla. Läs mer om det i fondens faktablad, även om mycket information finns tillgänglig direkt via din nätmäklare. Tänk på att du godkänner förvaltarnas villkor när du placerar dina besparingar hos dem. En fördel är att det är gratis att handla fonder hos dessa.

Hur investera i guld

Många undrar hur man kan investera i guld, och fondplaceringar är ett bra alternativ. Både för att du slipper göra efterforskning själv. Dessutom kan du automatisera sparandet när det passar dig i månaden, exempelvis när lönen betalas. Genom att spara per månad, kan du få dina pengar att växa på ett stadig sätt utan att aktivt göra något. Det automatiska sparandet tar också bort känslorna som kan påverka investeringsbeslut.

Diversifiering med hjälp av guldfonder

Vi har nu gått igenom några av de guldfonder som du kan handla via de stora svenska börsmäklarna online. Dessa erbjuder bra villkor, men fonden tar ut en procent sats på avkastningen i avgift. Det har nu blivit dags att förklara varför det är så bra att placera delar av din aktieportfölj i guldfonder.
I regel rör sig guldpriset i motsatt riktning till aktier. Den tekniska termen för detta fenomen är att guld fonder och aktier är negativt korrelerade. Men det är inte bara med aktier som den negativa korrelationen förekommer. Även andra populära investeringar, så som fastigheter, tenderar att ha en värdeutveckling som avviker från guldpriset.
Så genom att inkludera fonder som beror följer guldprisets utveckling, kan du skapa en motrörelse i din aktieportfölj vid ett börsras. Med andra ord ökar du diversifieringen i din aktieportfölj om du investerar delar i guldfonder. Diversifiering är en term som lärs ut på introduktionskursen i finans på världens universitet. Alltså är det en väldigt viktig del av investeringar.

Guldfond ökar diversifieringen
Guldfonder ökar diversifieringen

Guldfonder diversifierar valutarisken i aktieportföljen

Utöver att få en diversifiering från aktier med hjälp av investeringar i guldfonder, får du även ökad spridning på valutarisken. Det innebär att du kan dra nytta av att den svenska kronan försvagas, eftersom dessa fonder ofta handlas i USD eller Euro.
Att ha en god diversifiering i termer av valutor i din aktieportfölj innebär att du står bättre rustad för att ha bra riskjusterad avkastning när räntorna förändras. Detta gäller oavsett om du handlar aktier baserat på tekniska indikatorer, eller fundamental analys.
Samtidigt innebär det givetvis en risk att ha utländska valutor i din aktieportfölj. Skulle din investering stiga i värde är det givetvis bra. Men om den valuta som fonden är nominerad i minskar i värde gentemot kronan, förlorar du delar av din avkastning.

Därför ska du äga guld

Många undrar varför man ska exponera sig mot guld. Ett motargument som ofta lyfts fram är att guld inte genererar någon direktavkastning, och faktiskt inte är något annat än en fin metall. Detta kan dock bemötas med att guld är en utmärkt värdebevarare.
Det är guldets förmåga att bevara värde över tid som gör det till en attraktiv investering. Framför allt med tanke på den senaste tidens expansiva penningpolitik som med hög sannolikhet kommer leda till ökad inflation. Guldets förmåga att bevara ett värde innebär alltså att det är en bra försäkring mot just inflation som urvattnar värdet på besparingar.
Men, det faktum att guld är en bra placering för dig som vill bevara pengarnas köpkraft ändrar inte på att det inte genererar någon direktavkastning. Skulle du investera i någon av de tidigare nämnda guldfonderna kan du få utdelning från bolagen.
Så att äga guld ger dig ökad diversifiering av din aktieportfölj, samtidigt som det skyddar mot inflation. Ett alternativ till guldfonder som vuxit sig starkare på senare tid är Bitcoins. Dessa har dock inte samma historiska trovärdighet som guld.

Guldfond eller Bitcoin?
Bitcoin

Risker med guldinvesteringar

Man kan också köpa aktier i ett gruvbolag som producerar guld om man vill exponera sig mot guld. Värdet av dessa guldaktier och guldfonder kommer att vara mycket beroende av guldpriset i detta fall. Men inte bara guldpriset blir relevant utan även företagets ledning, geopolitiska risker och annat kommer att öka dina risker.

Börshandlade guld-fonder (EFT)

Börshandlade fonder kan handlas som vanliga aktier hos mäklare som Avanza och Nordnet. Det finns flera att välja på och några av dessa ETFér och börshandlade guldfonder är:

Alternativ placering för exponering mot guld – Tracker

Summering av guldfonder

Guldfonder handlas antingen som traditionella fonder, eller som ETF. Några av de mest populära guldfonderna finns att köpa guld Avanza eller Nordnet. Guldfonder är attraktiva investeringar då de skyddar din portfölj mot inflation, samtidigt som de ger dig en ökad diversifiering. Därigenom kan du minska risken i din aktieportfölj. Ytterligare en fördel till att äga fonder är att de, till skillnad från råvaran, kan generera utdelning om företagen går med vinst.

Här kan du läsa mer om våra fondguider och artiklar samlade i vårt arkiv på ett ställe. 

Related Posts

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer – (Resultat Från 2008)

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer – (Resultat Från 2008)

Prova Trading Signaler (Dagligen + Live Resultat) – Endast 9 SEK

Prova Trading Signaler (Dagligen + Live Resultat) – Endast 9 SEK

Bästa Fonderna 2024 – Tips för långsiktigt fondsparande

Bästa Fonderna 2024 – Tips för långsiktigt fondsparande

Vad är fonder?

Vad är fonder?