Last Updated on 18 October, 2024 by Håkan Samuelsson
Det finns många begrepp att lära sig när du ska börja investera dina pengar. Ett av alla dem är schablonintäkt och det är precis vad vi ska gå igenom idag. Det kan låta komplicerat när du först hör det men lita på oss, det är inte så svårt att förstå som du tror.
Vad är Schablonintäkt?
Schablonintäkt kommer du först lägga märke till när du ska betala skatt. Som tur är behöver du inte bekymra dig. Den är redan beräknad och ifylld på din blankett. I teorin behöver du faktiskt inte göra något. Dock kvarstår frågan, vad är egentligen Schablonintäkt?
Schablonintäkten är 0,4% av värdet för dina fonder den 31 december varje år. På Schablonintäkten får du sedan betala 30% i skatt. Det betyder att du i praktiken betalar 0.12% i skatt på värdet av dina fondandelar. Det spelar ingen roll hur dina fonder har rört sig under året, om dem stigit eller sjunkit i värde. Det enda schablonintäkten kollar på är värdet den 31 december. Nu ska vi gå igenom hur du kan räkna på din egen schablonintäkt för att kontroller skatteverkets uppgifter.
Räkna på Schablonintäkt:
Det är faktiskt väldigt enkla beräkningar. Vi antar att du har tre olika fonder.
- Fond 1: 50 000
- Fond 2: 20 000
- Fond 3: 5000
Schablonintäkten beräknas för varje fondandel.
- Fond 1: 50 000 X 0.4% = 200
- Fond 2: 20 000 X 0.4% = 80
- Fond 3: 5 000 X 0.4% = 20
Totalt blir din schablonintäkt därför 200 + 80 + 20 = 300 kronor. Du kan också göra beräkningen genom att ta (50 000 + 20 000 + 5000) X 0.4% = 300. På dessa 300 kronor får du sedan betala 30% i skatt. 300 X 30% = 90 kronor. Om du har fondandelar värda 75 000 kronor ska du alltså betala 90 kronor via schablonintäkt.
Hur deklarerar jag mina investeringar?
Om allt fungerar som det ska behöver du inte deklarera något. Det sköter företaget där du investerar dina pengar automatiskt. Det enda du behöver göra är att kontrollera uppgifterna på din skattsedel så att allt stämmer. Glöm inte det steget, det är faktiskt väldigt viktigt. Om något är fel som du inte märker kommer du få betala för mycket i skatt. Kontrollera därför alltid att schablonintäkten stämmer.
När används schablonintäkt?
Värt att nämna är att schablonintäkt inte används vid alla investeringar. Det används bara när du använder ett s.k. ISK – konto. Det innebär att du inte betalar skatt när du säljer dina fondandelar och du betalar inte skatt på räntor eller utdelningar. Det enda du betalar skatt på är just din schablonintäkt, alltså det totala värdet vid årets slut. Schablonintäkten ignorerar helt om du gått med vinst eller inte. Det finns även andra konton där skatten fungerar lite annorlunda. Vilket konto som passar dig bäst får du själv avgöra efter hur mycket pengar du tjänar genom investeringar varje år.
Som du ser är schablonintäkt faktiskt inte så komplicerat som man först kan tro. Med en enkel beräkning kan du själv ta reda på vad du ska betala. Hoppas du funnit vår artikel hjälpfull.