April 4

Verkstadsaktier – 27 Bästa Svenska Verkstadsbolag 2024

Last Updated on 12 April, 2024 by Håkan Samuelsson

Verkstadsaktier kallas aktier verkstadsbolag eller industriföretag. Ibland kallas dessa aktier även för industriaktier. Stockholmsbörsen domineras av verkstadsaktier. Sverige har en lång tradition av verkstad och industri. Det typiska verkstadsbolaget på börsen har betydande export till utlandet.

Svenska verkstadsbolag

Det finns flera välkända verkstadsbolag på Stockholmsbörsen som ni ser nedan. Här är några av de största industriaktierna. Tips – klicka på företagsnamnet för att läsa mer om bolaget på Avanzas analyssidor.

Aktie Inriktning
ABB Industrimaskiner
Alfa Laval Industrikomponenter
AQ Group Industrikomponenter
Assa Abloy Byggmaterial
Atlas Copco Industrimaskiner
Beijer Alma Industrikomponenter
Bufab Industrikomponenter
Bulten Industrikomponenter
Cavotec Industrimaskiner
Concentric Industrikomponenter
Epiroc Industrimaskiner
GARO Elektroniska komponenter
Gränges Industrikomponenter
Haldex Industrikomponenter
Hexagon Mätutrustning
Hexatronic Elektroniska komponenter
Lindab Installation & VVS
NIBE Industrier Värmepumpar
Saab Försvarsmateriel
Sandvik Industrimaskiner
SKF Industrikomponenter
Systemair Installation & VVS
Traton Industrimaskiner
VBG Industrikomponenter
Volvo Industrimaskiner
XANO Industri Industrikomponenter

Vad är verkstadsaktier och industriaktier?

Till verkstadsaktier och industriaktier hör alla de bolag som har någon form att tillverkande industri och verkstäder. Dessa kallas för industriföretag. Det handlar ofta om ganska kapitalintensiva industribolag med stora produktionsanläggningar.

Verkstadsbolag kan ha olika inriktning, bland annat:

  • Maskiner, motorer och fordon
  • Verktyg och redskap
  • Utrustning till industri
  • Elektroniska komponenter
  • Vitvaror och utrustning i hemmet
  • Militärindustri
  • Komponenter som t.ex. muttrar och skruvar
  • Vissa byggvaror, t.ex. lås
  • Tillbehör
  • Rederier

Många verkstadsföretag har funnits länge och är sällan nya. Flera av de svenska verkstadsbolagen grundades för 100 år sedan eller ännu tidigare än så. Ofta handlar det om mogna bolag med etablerad marknadsposition. Tillväxten är som regel måttlig. De allra flesta verkstadsbolag väljer istället att dela ut en del av vinsten genom utdelningar till aktieägarna.

Om du letar efter värde-aktier finns en stor chans att det är just bland industribolagen som du hittar flest köpvärda bolag. Dessa är nästan alltid så kallade cykliska – aktier. Konjunkturen påverkar omsättningen i hög grad.

Verkstadsbolag är stora på börsen

Att Sverige har en lång tradition av verkstadsarbete och industri återspeglas i Stockholmsbörsen. Sverige har gjort sig känt i utlandet för industribolag som exempelvis Volvo, Sandvik, AtlasCopco och Alfa Laval.

Runt en tredjedel av aktierna i indexet OMXS 30 (som innehåller de 30 mest omsatta aktierna) är verkstadsbolag. Börsvärdet av dessa utgör nästan 40 procent av indexet. Totalt sett står tillverkningsindustrin för runt 20 procent av förädlingsvärdet i Sverige.

Verkstadsbolagen är inte särskilt många sett till antalet. Bland alla papper på Stockholmsbörsens Large Cap, Mid Cap och Small Cap-listor är endast ett 40-tal renodlade verkstadsaktier.

Sett till börsvärdet är däremot verkstad dominerande. Bland Stockholmsbörsens 50 största aktier är cirka 30 procent industribolag. Ytterligare cirka 20 procent är investmentbolag, vilka ofta har en stor andel noterade och onoterade verkstadsbolag i sina portföljer.

Index för industriföretag

Det finns ett index för svenska industriföretag och verkstadsbolag – Stockholm Industrials Index, SX50PI. Detta industriindex innehåller de 50 största industriföretagen på Stockholmsbörsen. Indexet kallas även för ”industrivaror” och fungerar som jämförelseindex för hela sektorn.

Här ingår stora verkstadsbolag som exempelvis Atlas Copco, Sandvik, ABB, Volvo och Assa Abloy. Samtidigt handlar det inte uteslutande om verkstadsbolag. SX50PI innehåller även aktier inom byggnadsprodukter, konstruktion inom byggindustri, projektering och diverse kommersiella tjänster. Något renodlat index för verkstadsbolag finns således inte i Sverige.

Så investerar du i verkstadsaktier

Det är tacksamt att investera i dessa eftersom sektorn innehåller en stor andel företag av hög kvalitet. Dessa bolag har många år på nacken och tagit sig igenom uppgångar och nedgångar genom historien. Ofta har dessa bolag en erfaren företagsledning och de backas av stora och namnkunniga investerare.

Med andra ord har du ett gott utbud av kvalitetaktier att välja bland inom denna sektor. Du kan lätt hitta bolag som har en fin historik av aktie-utdelningar. En utdelning portfölj kan med fördel innehålla en eller flera verkstadsbolag.

Samtidigt är det som sagt en cyklisk sektor. Det innebär att företagens omsättning och vinst varierar ganska mycket i takt med att konjunkturen förändras. Investerar du i dessa måste du vara beredd på att det kan svänga en del i aktiepriset. Är du långsiktig kan du se de tillfälliga dipparna och de svagare perioderna som köptillfällen – i synnerhet om du köper stabila utdelningsaktier inom sektorn.

Ett tips är att leta efter bolag som uppvisar tillväxt över tid. Håll utkik efter verkstadsaktier med stabila vinstmarginaler. Eftersom många av dessa ibland kan klassas som värdeaktier kan du även försöka hitta möjligheter genom att titta på värderingsmultiplar som P/E-tal och P/S-tal.

Ett alternativt sätt att få en bred exponering mot verkstadssektorn, vid sidan av andra sektorer, är genom att köpa en index – fond – förslagsvis med ett regelbundet sparande. Några bra exempel är Avanza Zero, Länsförsäkringar Sverige Indexnära och SPP Aktie fond Sverige A.

FAQ

Vilka faktorer påverkar priset på verkstadsaktier?

Faktorer som kan påverka priset på verkstadsaktier inkluderar företagets finansiella prestationer, nyheter och utvecklingar inom branschen, ekonomiska förutsägelser och allmän marknadstrend.

Hur kan man investera i verkstadsaktier?

Man kan investera i verkstadsaktier genom att köpa aktier i ett verkstadsföretag på en börs eller genom att investera i en aktiefond som fokuserar på verkstadssektorn. Det finns också möjlighet att investera i verkstadsaktier genom att använda en mäklare.

Vad är skillnaden mellan verkstadsbolag och andra typer av bolag?

Verkstadsbolag är företag som tillverkar produkter eller utför tjänster inom industrisektorn, till exempel maskiner, fordon, verktyg och elektronik. Andra typer av bolag kan vara inom tjänstesektorn, till exempel finansiella tjänster eller detaljhandel.

Hur ser den historiska avkastningen ut för verkstadsaktier?

Den historiska avkastningen för verkstadsaktier kan variera beroende på olika faktorer, inklusive företagets prestationer, branschen och den allmänna marknaden. Det är svårt att generalisera om den historiska avkastningen för verkstadsaktier eftersom den kan skilja sig mycket mellan olika företag och sektorer.

Vad är fördelarna med att investera i verkstadsaktier?

Fördelarna med att investera i verkstadsaktier kan inkludera möjligheten att dra nytta av företagets tillväxt och möjligheten att tjäna på prisuppgångar på aktier. Det kan också ge en bättre avkastning än vad man skulle kunna få på värdepapper som till exempel räntebärande obligationer.

Vad är riskerna med att investera i verkstadsaktier?

Riskerna med att investera i verkstadsaktier kan inkludera möjligheten att förlora pengar på grund av prisnedgångar på aktier, företagets dåliga finansiella prestationer och branschrelaterade problem. Det är viktigt att vara medveten om dessa risker innan man investerar i verkstadsaktier.

Hur kan man diversifiera en portfölj med verkstadsaktier?

Man kan diversifiera en portfölj med verkstadsaktier genom att investera i aktier från olika verkstadsföretag och sektorer, samt genom att investera i andra typer av värdepapper såsom obligationer och fastigheter. Detta kan minska risken för förluster genom att spridningen av risker över flera olika investeringar.

Vad är bolagsstyrningen och ledningen för verkstadsbolag som man kan investera i?

Bolagsstyrningen och ledningen för verkstadsbolag som man kan investera i kan variera mellan olika företag. Det är viktigt att undersöka bolagets struktur och ledning innan man investerar, eftersom det kan påverka företagets möjligheter att generera vinst och tillväxt.Finns det några specifika verkstadsbolag som är väl värda att överväga för investeringar?

Finns det några specifika verkstadsbolag som är väl värda att överväga för investeringar?

Det finns många verkstadsbolag att överväga för investeringar, och det är viktigt att göra sin research och förstå företagets verksamhet, finansiella prestationer och branschen innan man investerar. Några verkstadsbolag som kan vara väl värda att överväga kan inkludera ABB, Caterpillar och GE.

Det finns många andra faktorer att beakta när man överväger att investera i verkstadsaktier. Här är ytterligare några frågor och svar som kan vara relevanta:

Vad är fördelarna med att investera i verkstadsaktier jämfört med andra typer av aktier?

En av fördelarna med att investera i verkstadsaktier kan vara att företagen i denna bransch ofta har en stark ekonomisk grund och kan generera goda vinster. Verkstadsföretag kan också ha en långsiktig tillväxtpotential, eftersom industrisektorn ofta är viktig för ekonomin i allmänhet.

Vad är riskerna med att investera i verkstadsaktier jämfört med andra typer av aktier?

En av riskerna med att investera i verkstadsaktier kan vara att branschen kan vara konjunkturkänslig och kan påverkas negativt av ekonomiska förändringar eller nedgångar. Verkstadsföretag kan också vara känsliga för förändringar i efterfrågan på deras produkter eller tjänster.

Hur kan man välja rätt verkstadsaktier att investera i?

Det finns många saker att beakta när man väljer verkstadsaktier att investera i. Det kan vara bra att undersöka företagets finansiella prestationer, tillväxtpotential och branschläge, samt att beakta eventuella risker såsom konkurrens och förändringar i efterfrågan. Det kan också vara bra att diversifiera sin portfölj och inte bara investera i en enda verkstadsaktie eller bransch.

Ansvarig utgivare om du försöker logga in är inte Samuelssons Rapport. Allt nytt och det senaste hamnar på börsbloggen först. Vår webbsida använder cookies. Du kommer också kring månadsskiftet hitta steg för hur du skall investera i portföljer.

Related Posts

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer – (Resultat Från 2008)

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer – (Resultat Från 2008)

Prova Trading Signaler (Dagligen + Live Resultat) – Endast 9 SEK

Prova Trading Signaler (Dagligen + Live Resultat) – Endast 9 SEK

Diversifiera din aktieportfölj – 6 tips som sänker risken

Diversifiera din aktieportfölj – 6 tips som sänker risken

Likaviktad eller värdeviktad aktieportfölj? – Vad är bäst?

Likaviktad eller värdeviktad aktieportfölj? – Vad är bäst?