9 saker du bör tänka på när du väljer pensionsförvaltare

By 5 oktober, 2008Blogg

PPM

Det här är ett ämne som jag tycker är ganska intressant. Jag tycker generellt att vi i Sverige är dåligt informerade om vad saker och ting kostar hos olika förvaltare. Dom flesta har väldigt höga kostnader som kunderna får betala för att överhuvudtaget få bli kund sedan betalar man ofta ännu mer pengar för att placera sina pengar i olika fonder.

Att sedan varje förvaltare rekommenderar just sina fonder spär ytterliggare på det faktum att kunder blir mer eller mindre grundlurade av sina förvaltare. Pensions- och försäkringsförvaltning är idag en stor inkomstkälla för många av aktörerna.

Det finns några steg man kan ta för att se över sin pensionsförvaltning.

  • Se över kostnaderna hos din förvaltare. Det finns ett flertal idag som har mycket låga avgifter och i princip inga avgifter alls. Dom är att föredra.
  • Kan du flytta dina pengar hur du vill och när du vill. Tar dom ut en avgift för det?
  • Ta reda på om det finns några gömda avgifter någonstans. Många förvaltare är fenomenala på att ta ut avgifter för en massa tjänster som man inte tänkt på. Fråga om detta.
  • Hur stort är fondutbudet? Du vill gärna ha mycket att välja på här och då helst fonder med LÅGA avgifter. Avgifterna är även om det inte låter mycket en stor utgift när du sparar. 1% per år är mycket, det finns idag ett flertal alternativ till detta med mycket låga avgifter och fler är på väg. 1% årlig avgift utslaget på många år med en normal värdeökning blir MYCKET stora summor efter ett antal år som går till din förvaltare. Undvik det och behåll pengarna själv.
  • När du väljer fonder så ta inte råd av dom som du har dina fonder hos. Dom kommer i 9 fall av 10 välja fonder som är sina egna eller fonder som dom får en bonus för att rekommendera.
  • Hur är servicen? Hur är deras bemötande och tillgänglighet. kan du ringa dom och nå dom med frågor när du behöver det. Det är du som är kund och du har ingenting att be om ursäkt för. Det är dom som skall tacka dig för att du valt dom, inte tvärtom. Notera om så är fallet.
  • Betalar du avgifter för att fondförvalteren har en massa kontor över hela Sverige med en massa anställda på lönelistan? Undvik dessa. Välj istället förvaltare som driver sitt företag slimmat utan en massa onödiga kostnader. Gärna med stor internet närvaro.
  • Vad skall du välja för fonder? Sök upp någon oberoende som kan hjälpa dig välja. Betala inte en massa pengar för detta och ta absolut inte råd av förvaltarna själva, dom är partiska och vill tjäna pengar. Har du ingen att fråga så är det bästa du kan välja indexfonder med LÅGA avgifter. Majoriteten av alla fonder slår nämnligen inte index. Du kan här ta exempelvis Morningstar till hjälp. Det är en oberonde tjänst som finns på nätet. Den innehåller en massa information. En regel är att diversifiera så mycket du kan bland olika indexfonder.
  • Är det lätt att hitta information på deras sajt och är det lättnavigerat? en sajt skall vara användarvänlig och lätt att hitta i.
  • Är det något annat du undrar över så skicka mig ett email så skall jag försöka att svara så gott jag kan OCH i mån av tid. samuelssonsrapport@gmail.com

Följ gärna någon av våra PPM-portföljer

PPM Offensiv
PPM Balans
PPM – Bra Fonder

DN har i dag en artikelserie som har en del med detta att göra.

PPM-flyttlasset går

Följ Mikael Ohlssons flytt