February 2

Pensionsförvaltare – 9 saker du bör tänka på vid val av förvaltare för din pension

Last Updated on 18 February, 2024 by Håkan Samuelsson

Bästa pensionsförvaltare

Pensionsförvaltare är ett ämne som jag tycker är intressant. Jag tycker generellt att vi i Sverige är dåligt informerade om vad saker och ting kostar hos olika förvaltare. Dom flesta har väldigt höga kostnader och avgifter som kunderna får betala för att överhuvudtaget få bli kund sedan betalar man ofta ännu mer pengar för att placera sina pengar i olika fonder.
Att sedan varje förvaltare rekommenderar just sina fonder spär ytterligare på det faktum att kunder blir mer eller mindre grundlurade av sina förvaltare. Pensions- och försäkringsförvaltning är idag en stor inkomstkälla för många av aktörerna. Det gäller inom både tjänstepension och premiepension PPM.

Pensionsförvaltare
Pensionsförvaltare

Några enkla steg

Det finns några steg man kan ta för att se över sin pensionsförvaltning som man bör läsa innan man börjar med att byta.

  • Se över kostnaderna hos din pensionsforvaltare. Det finns ett flertal idag som har mycket låga avgifter och i princip inga avgifter alls. Dom är att föredra.
  • Kan du flytta dina pengar hur du vill och när du vill. Tar dom ut en avgift för det?
  • Ta reda på om det finns några gömda avgifter någonstans. Många Där fenomenala på att ta ut avgifter för en massa tjänster som man inte tänkt på. Fråga om detta.
  • Hur stort är fondutbudet? Du vill gärna ha mycket att välja på här och då helst fonder med LÅGA avgifter. Avgifterna är även om det inte låter mycket en stor utgift när du sparar. 1% per år är mycket, det finns idag ett flertal alternativ till detta med mycket låga avgifter och fler är på väg. 1% årlig avgift utslaget på många år med en normal värdeökning blir MYCKET stora summor efter ett antal år som går till din pensionsförvaltare. Undvik det och behåll pengarna själv.
  • När du väljer fonder så ta inte råd av dom som du har dina fonder hos. Dom kommer i 9 fall av 10 välja fonder som är sina egna eller fonder som dom får en bonus för att rekommendera.
  • Hur är servicen? Hur är deras bemötande och tillgänglighet. kan du ringa dom och nå dom med frågor när du behöver det. Det är du som är kund och du har ingenting att be om ursäkt för. Det är dom som skall tacka dig för att du valt dom, inte tvärtom. Notera om så är fallet.
  • Betalar du avgifter för att fondförvaltaren har en massa kontor över hela Sverige med en massa anställda på en lönelista? Undvik dessa. Välj istället förvaltare som driver sitt företag slimmat utan en massa onödiga kostnader. Gärna med stor internet närvaro.
  • Vad skall du välja för fonder? Sök upp någon oberoende som kan hjälpa dig välja. Betala inte en massa pengar för detta och ta absolut inte råd av pensionsförvaltarna själva, dom är partiska och vill tjäna pengar. Har du ingen att fråga så är det bästa du kan välja indexfonder med LÅGA avgifter. Majoriteten av alla fonder slår nämligen inte index. Du kan här ta exempelvis Morningstar till hjälp. Det är en oberoende tjänst som finns på nätet. Den innehåller en massa information. En regel är att diversifiera så mycket du kan bland olika indexfonder.
  • Är det lätt att hitta information på deras sajt och är det lättnavigerat? en sajt skall vara användarvänlig och lätt att hitta i.

 

Läs mer om de bästa fonderna enligt mig.

 

Bästa pensionsförvaltare

Vilken är den bästa pensionsförvaltaren? Det går att göra en lång lista av olika pensionsförvaltare att välja och jämföra emellan. Vissa mer kända än andra men ofta med ganska stor spridning bland placerarna. Många har inte aktivt valt pensionsförvaltare och om du funderar på hur du ska förvalta din pension så titta inte endast på avgiftena. Gör en grundlig undersökning om hur olika förvaltare har haft för avkastning tidigare. Att ta hand om sin pension är något alla bör aktivt göra. Du jobbar trots allt ihop de pengarna under hela ditt arbetsamma liv och sen vill du kunna ha en god pension. Så att välja rätt förvaltare är viktigt för din framtida pension. Du är alltid välkommen att jämföra våra PPM-portföljer.

PPM Offensiv
PPM Balans
PPM – Bra Fonder
Bästa PPM tipsen för din premiepension.

 

Här kan du läsa mer om våra fondguider och artiklar samlade i vårt arkiv på ett ställe. 

Related Posts

Prova Trading Signaler (Dagligen + Live Resultat) – Endast 9 SEK

Prova Trading Signaler (Dagligen + Live Resultat) – Endast 9 SEK

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer – (Resultat Från 2008)

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer – (Resultat Från 2008)

Norman belopp, vad är det? | Definition och förklaring av Normanbeloppen

Norman belopp, vad är det? | Definition och förklaring av Normanbeloppen

AP7 Såfa 2024 – Utveckling, hävstång, avkastning och Avanza

AP7 Såfa 2024 – Utveckling, hävstång, avkastning och Avanza