April 4

Så investerar du i fonder – 11 tips för att investera i fonder

Last Updated on 16 July, 2024 by Håkan Samuelsson

Så investerar du i fonder – 11 tips

Vill du investera i fonder? Intresserad och nyfiken, men aldrig riktigt tagit steget ut och investerat? Här får du 11 konkreta tips som kommer göra det enklare för dig att hoppa på tåget. Fonder erbjuder en rad fördelar som är svåra att nå via enbart aktier och rena aktieportföljer. Du får en bredare exponering mot marknaden, en bättre riskspridning samt riktiga proffs som dagligen fattar beslut kring hur dina pengar på bästa sätt sätts i arbete. Då kör vi – 11 tips för dig som vill investera i fonder!

1. Bestäm dig för vilken risk du vill ta

Hur stor risk du är villig att ta ska vara själva grunden för hur du sedan väljer dina fonder. Vill du investera en liten del av ditt totala kapital för att på kort eller medellång sikt ge dig själv chansen att tjäna lite extra pengar? Eller vill du ha en trygg investering för att om 20 år kunna ge dina barn deras första lägenhet?
En annan fråga man kan ställa sig är; hur påverkas jag om jag förlorar dessa pengar jag nu tänker investera? Rör det dig inte i ryggen så har du all rätt i världen att ta en stor risk med dina fonder. Är det pengar som du kommer behöva till pensionen så bör du ta en mycket lägre risk. Ganska logiskt va?
Varför inte investera i flera fonder med olika risknivåer? Då får du både action och trygghet på samma gång. Kombinationerna är oändliga och det viktigaste är att dina investeringar speglar den risk du är bekväm med att ta på ditt kapital.

Läs mer om de bästa fonderna enligt mig.

2. Håll koll på avgifterna

Vad många inte tänker på är att om du vill investera i fonder så har dessa en avgift. Den kan tyckas liten vid första anblick. Men när du investerar i fond så betalar du för fondens kontor, löner, kaffemaskiner och friskvårdsbidrag. Bland annat. Alla dessa kostnader ska täckas innan fonden ens når break even och kan börja tjäna pengar.
Avgifterna kan variera mycket mellan fonder så se till att jämföra dom mot varandra innan du gör en investering.

3. Vilka är fondförvaltarna?

Vilka är människorna bakom fonden? Ofta går det att bilda sig en bra uppfattning om fonden bara genom att studera vilka som förvaltar den. Är det erfarna och seniora förvaltare eller mer juniora? Arbetar dom i ett stort team eller är det mer en “one man’s show”?
Vad man också kan titta efter är att försöka utröna om fondförvaltarna har något av sitt eget kapital investerat i fonden. Affärsvärlden publicerade en intressant artikel 2009 där dom frågade 10 fondförvaltare om dom hade något av sitt eget kapital investerat i fonden som dom förvaltar och alla 10 svarade ja. Läs artikeln här.
Det skapar så klart en ytterligare tyng till fondförvaltarnas engagemang i fonden, när man vet att deras privata kapital finns investerat i fonden.

4. Delar du filosofi med fonden?

Alla fonder har en tydlig investeringsstrategi som du som investerare kan ta del av. Det är viktigt att du känner att du kan skriva under på den filosofin innan du börjar med att investera i fonder. Annars kommer du ganska snart hitta ursäkter att sälja av dina andelar så fort det börjar gå lite utför. Delar du filosofi med fonden så kommer det vara lättare att känna tilltro till förvaltarna även i svårare tider.

5. Håll koll på fondens normanbelopp

Normanbeloppet är ett svenskt begrepp, döpt efter tidigare finansmarknadsminister Peter Norman. Normanbeloppet är ett utmärkt nyckeltal att titta på när man vill jämföra fonder med varandra, samt se vad alternativkostnaden är på de avgifter man betalar.
Formeln visar alltså inte enbart avgiften för att investera i fonden utan också hur mycket du hade tjänat genom att investera samma summa i en hypotetisk avgiftsfri fond.
Normanbeloppet = *
För att kunna jämföra fonder med varandra använder man avgiften för fonden vid 1000 kr månadssparande under 10 års tid. När det gäller den hypotetiska avkastningen så varierar den beroende på om det är en aktiefond, en blandfond eller en räntefond man tittar på.
När du tittar på fonderna hos din nätmäklare så kan du se normanbeloppet och på så sätt jämföra fonder med varandra.

6. Håll koll på jämförelseindex – investera i fonder

Alla fonder har ett jämförelseindex. Alltså det index som är mest relevant att jämföra fonden emot. Tar man till exempel en fond som investerar i svenska bolag så är det så klart mest naturligt att jämföra fondens utveckling mot utvecklingen av OMSX30.
På samma sätt är det viktigt att jämföra äpplen med äpplen och inte äpplen med päron. Två fonder som investerar i helt olika marknader och kanske till och med olika sektorer kan ibland vara svåra att jämföra mot varandra.

7. Sträva efter att diversifiera din portfölj

Warren Buffet är känd för att investera i ett fåtal bolag i sina företag. Detta gör han efter gedigen och mycket avancerad analys. Han är ett geni och ett proffs. Alla vi andra bör sprida våra risker och se till att ha exponering mot flera marknader. Genom att investera i fonder kan du på ett ganska enkelt sätt diversifiera din portfölj.

8. Indexfonder – perfekt om du vill månadsspara

Indexfonder är fonder som strävar efter att följa utvecklingen av ett specifikt index. Dessa fonder kan vara en bra inkörsport om du vill börja med fonder. Speciellt om du vill månadsspara. Index har i regel en stabil utveckling och diversifieringen får du ju inbakad i indexet.

investera i fonder
investera i fonder

9. Internationella fonder för att sprida exponeringen ytterligare

Internationella fonder kan vara intressant att titta på av två huvudsakliga skäl. Dels om du vill sprida din exponering och se till att investera i geografiskt skilda marknader. Men också om du vill kunna krydda din portfölj med tillväxtmarknader. Sydamerika är ett exempel på en marknad som har en stark tillväxt.

10. Köp i omgångar om du vill investera i fonder

Det här tipset ska inte underskattas. Sitt inte och vänta på rätt läge att göra dina fondköp. Utan köp istället vid en bestämd dag varje månad. Vissa månader kommer du betala lite mer för dina fonder och vissa månader kommer du handla till rabatt. I det långa loppet så kommer det jämna ut sig och genom att handla på det här sättet så minskar du din risk.

11. Nyttja dina kunskaper

Det elfte och sista tipset är inte heller att underskatta – se till att dra nytta av din egen kompetens om du skall investera i fonder. Ofta vet man mer än vad man tror. Små saker som kan indikera vart en marknad eller bransch är på väg. Kanske arbetar man själv inom byggnadsindustrin och hör snacket på arbetsplatsen? Man har en känsla av att stora investeringar är på gång. Eller kanske arbetar man inom IT och ser hur efterfrågan på miljöcertifierade programvaror stiger? Se till att ha öronen öppna och var inte rädd att använda dina kunskaper som en del av ditt beslutsunderlag när du väljer fonder.

Här kan du läsa mer om våra fondguider och artiklar samlade i vårt arkiv på ett ställe. 

Related Posts

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer – (Resultat Från 2008)

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer – (Resultat Från 2008)

Prova Trading Signaler (Dagligen + Live Resultat) – Endast 9 SEK

Prova Trading Signaler (Dagligen + Live Resultat) – Endast 9 SEK

Bästa Fonderna 2024 – Tips för långsiktigt fondsparande

Bästa Fonderna 2024 – Tips för långsiktigt fondsparande

Vad är fonder?

Vad är fonder?