April 4

Aktiedepå, Vad är Det? – Hitta och Jämför priset på Aktiedepåer

Last Updated on 12 April, 2024 by Håkan Samuelsson

Aktiedepå

Aktiedepå är detsamma som en värdepappersdepå vilket också är det formella namnet. En aktiedepå kallas också VP-konto efter V och P i ordet värdepappersdepå.
En aktiedepå (VP-konto) används för att registrera vilka värdepapper en placerare äger.
En aktiedepå är alltså en typ av konto där man förvarar sina värdepapper som aktier, optioner, warrants och obligationer.
Aktiedepå betyder på engelska custody account.

Så hittar du en bra aktiedepå – Jämför Gratis


Tjänsten att jämföra aktiemäklare är gratis att använda!  Den visar aktiemäklarnas officiella priser och villkor för handel på den svenska Stockholmsbörsen.

Isk vs aktiedepå och KF vs aktiedepå?

En aktiedepå beskattas som inkomst av kapital vilket i skrivande stund är 30% på vinsten. I en kapitalförsäkring eller i en ISK (investeringssparkonto) så beskattas du på hela beloppet istället. Det brukar vara runt 1% per år men förändras lite upp och ner. Skatten beräknas automatiskt och den bestäms genom det totala värdet vid ingången på varje kvartal inklusive insättningar du gjort.
Var ligger brytpunkten mellan en ISK och en aktiedepå? Rika Tillsammans har gjort en del beräkningar på detta och han har kommit fram till följande: “Det betyder att om du i dagsläget har en genomsnittlig avkastning på 2.13 % totalt sett, så spelar det ingen roll om du har en ISK/KF eller en vanlig depå. Skatten är då exakt likadan. Men om du har en avkastning över 2.13 % så tjänar du mer på ISK/KF-lösningen.”

Flytta från aktiedepå till isk?

Om jag skall svara generellt så lönar det sig att flytta aktier till ISK om man är långsiktig. Är du inte det så är jag tveksam. Du måste nämligen betala en hel del skatt om du vill byta och är du kortsiktig så hinner du inte tjäna tillbaka det i en ISK och det blir därmed dyrare. Mitt svara är generellt och grovt men man kommer långt med det svaret.

Vad är skillnad mellan VP-konto och aktiedepå?

Ett VP-konto används för att registrera vilka värdepapper en placerare äger. Ètt VP-konto förs av ett kontoförande institut som kan vara en bank eller en fondkommissionär. En aktiedepå däremot är ett konto i en bank eller internetmäklare där man kan ha aktier och fonder.

Gemensam aktiedepå

En gemensam aktiedepå fungerar precis som ett vanligt Aktie- och fondkonto förutom att man är fler delägare till kontot.

 

Gäller insättningsgarantin för aktiedepå?

Pengarna på en aktiedepå omfattas av den statliga insättningsgarantin enligt beslut av Riksgälden.

Vad är bäst? Investeringssparkonto, kapitalförsäkring eller aktiedepå?

Vad är bäst? Investerings-sparkonto, kapitalförsäkring eller aktiedepå? Ja, istället för att uppfinna hjulet igen så rekommenderar jag dig att läsa denna artikel som reder ut frågan.

Aktiedepå företag

Det går alldeles utmärkt att öppna en aktiedepå om man har ett företag.

Aktiedepå utomlands

Du kan ha hur många aktiedepåer som helst utomlands. Det är inga som helst problem. Däremot så är det viktigt att du redogör för dom i din skattedeklaration och tar upp dom för beskattning.

Euroclear

Värdepapperscentralen heter sedan 2008 Euroclear Sweden och är en del av Euroclear Group. De har som uppgift att registrera all handel med värdepapper. Euroclear registrerar detta via ett datoriserat system som heter VP-systemet.
Här hittar du en ekonomisk ordlista med alla de viktigaste begreppen.

Related Posts

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer – (Resultat Från 2008)

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer – (Resultat Från 2008)

Prova Trading Signaler (Dagligen + Live Resultat) – Endast 9 SEK

Prova Trading Signaler (Dagligen + Live Resultat) – Endast 9 SEK

Assuradör, vad är det? – förklaring och definition av assuradörer

Assuradör, vad är det? – förklaring och definition av assuradörer

Övertrassering, vad är det? – Förklaring och definition av övertrasseringar

Övertrassering, vad är det? – Förklaring och definition av övertrasseringar