Last Updated on 4 January, 2025 by Håkan Samuelsson
Att starta en aktieportfölj kan verka som en svår uppgift för många men det är faktiskt enklare än vad de flesta tror. I denna artikel ger jag några konkreta tips på hur du kommer i gång med en bra och väldiversifierad aktieportfölj som kan utvecklas starkt på sikt.
1. Öppna ett konto hos en nätmäklare
Visst – det går att starta en aktieportfölj hos vilken storbank som helst. Mitt tips är ändå att använda en nätmäklare som Avanza eller Nordnet.
Att använda en modern nät-mäklare för sin aktieportfölj ger flera fördelar. Deras användargränssnitt är lättanvänt och du får snabbt en god överblick över dina innehav. Det är lätt att både köpa och sälja aktier i din portfölj.
Dessutom är priserna för att köpa och sälja aktier – courtaget – ofta mycket lägre än hos storbankerna.
Starta aktieportfölj hos Avanza Starta aktieportfölj hos Nordnet
2. Bestäm vilka aktier du ska köpa
För att din aktieportfölj som du startar ska lyckas på sikt behöver du givetvis köpa bra aktier. Hur vet man vilka aktier som är värda att köpa?
I princip är det ganska enkelt. Till skillnad mot vad många felaktigt anser är börsen inget lotteri. Det är en handelsplats för bolag vilka var och en har någon form av verksamhet. Det är denna verksamhet som ligger till grund för bolagens värde.
I takt med att företag växer, tar marknadsandelar och blir mer lönsamma brukar de premieras av aktie – marknaden genom att priset på kursen stiger. Många bolag delar dessutom ut en del av vinsten till aktieägarna genom utdelningar.
Alltså bör du köpa aktier i bra bolag som har en förutsättning att lyckas med sin verksamhet på sikt. Lönsamma bolag som expanderar. Gärna företag som har en verksamhet som du förstår dig på och kan bedöma.
Det stora antalet aktier att välja bland gör det dock lite svårt att veta exakt vilka man ska köpa till sin aktieportfölj. Därför behöver du någon form av strategi.
En vanlig strategi är att köpa utdelningsaktier, aktier i företag som delar ut en del av vinsten år efter år och ofta höjer utdelningen.
Ett annat exempel på strategi är att köpa lönsamma tillväxtbolag. Det är också vanligt att köpa värdeaktier – aktier som har ett lågt pris i förhållande till sitt fundamentala värde.
För att hitta rätt bland tusentals aktier kan du använda dig av en aktiescreener som exempelvis Börsdata eller TradingView.
Ofta är det en god idé att också titta på hur ledningen i företaget verkar. Vilka visioner har de för framtiden? Har de själva betydande aktieinnehav i bolaget?
Tips – Ett sätt att snabbt komma igång med din aktieportfölj är ta rygg på en befintlig portfölj. Här på Samuelssons Rapport har jag flera aktieportföljer som slagit index sedan 2008. Om du följer en av dem får du ett mail en gång i månaden med tips ifall portföljens strategi säger att det är dags att uppdatera innehaven.
3. Diversifiera din aktieportfölj
Att diversifiera sina innehav är A och O när du startar en och skall bygga en aktieportfölj. Givetvis känner du till begreppet ”lägg inte alla äggen i en korg”. Det är precis så det fungerar med aktier.
Jag brukar säga att det kan vara bra att sikta på att ha minst 12 till 15 olika bolag i en aktieportfölj. Det ger ett robust skydd ifall ett eller ett par av bolagen plötsligt skulle drabbas av problem och tappa i värde.
Tyvärr är det allt för många nybörjare som bara har en, två eller kanske tre aktier. Om du har två aktier och en av dem tappar 70 procent i värde har du plötsligt förlorat 35 procent av din förmögenhet.
Ifall du istället har 15 aktier och en av dem faller med 70 procent kommer du bara att förlora knappt 5 procent givet att övriga innehav är oförändrade.
Genom att köpa olika aktier sprider du på risken mellan bolag. Vidare bör du diversifiera din aktieportfölj genom att köpa aktier från olika branscher. Till exempel kan portföljen ha en mix av industribolag, konsumentvaror, servicebolag, IT-bolag, finansbolag, farmaceutiska bolag och så vidare.
Du kan även sprida på risken mellan olika marknader. Till exempel kan du ha svenska aktier, amerikanska aktier och europeiska aktier.
Tips – Ett av de bästa sätten att skapa ett värde i sin aktieportfölj är genom att månadsspara. Köp aktier varje månad så kommer kapitalet att växa extra fort. Då kan du även passa på att köpa mer av de aktier som gått lite sämre så behåller du balansen i portföljen.
4. Håll dig till din strategi
För att lyckas med din aktieportfölj på sikt är det viktigt att du håller dig till din strategi och inte tar några förhastade beslut.
Det är både lätt och roligt att vara på börsen när ekonomin går bra och de flesta aktier stiger i värde. Men förr eller senare kommer börsen att drabbas av motgångar, fall och kanske till och med en krasch.
Jag vet att börsen är ett bra ställe att investera på och att du kan tjäna mycket pengar på din aktieportfölj på sikt. Samtidigt tycker jag att det är viktigt att inse att börsen inte är en spikrak resa uppåt. Det kommer att bli motgångar och det kommer att bli turbulent ibland.
Detta är en viktig insikt eftersom det sätter din strategi och dina nerver på prov. Kommer du att stå fast vid din investeringsfilosofi och låta den aktieportfölj som du nu startar vara i fred om börsen sjunker med säg 50 procent under en tid?
Om du tror att svaret är nej på den frågan är det bättre att du från början anpassar strategin för din aktieportfölj så att den får en lägre risk.
Till exempel kan du välja att ha en andel lite mer defensiva aktier. Du kan även överväga att ha en andel guld och / eller räntefonder vid sidan av dina aktieinnehav.
Tips – de flesta som försöker tajma börsen och sälja innan den börjar gå dåligt brukar misslyckas. Det är nämligen väldigt svårt att förutspå.
5. Balansera om portföljen
Med tiden kommer du att märka att vissa av innehaven i din aktieportfölj kommer att stiga mycket mer i pris än andra. En del aktier kommer att gå svagare än snittet i portföljen.
På sikt skapar det en obalans genom att de aktier som gått bäst kommer att ta en oproportionerligt stor del av aktieportföljen. Det är inte bra eftersom risken bland dina innehav då förskjuts. Det är förvånansvärt många – både nybörjare och vana investerare – som inte tänker på att balansera om portföljen.
Därför bör du ta för vana att balansera om din aktieportfölj i varje fall en gång om året. Sälj av en del av de aktier som gått bäst och köp mer av dem som gått sämre. Beroende på vilken strategi du har kanske det är dags att se över innehaven också och eventuellt byta ut aktier och köpa in nya som matchar strategin bättre.
Tips – När du använder dig av någon av mina aktietjänster behöver du inte tänka på att balansera om din portfölj. Du får ett mail en gång i månaden där jag berättar vilka aktieinnehav jag rekommenderar just nu.
6. Låt din aktieportfölj vara långsiktig
När du startar och skall bygga aktieportfölj är det en bra tankeövning att fundera på hur länge du tror att du ska behålla portföljen. Sparar du till något speciellt om fem år, en lägenhet, pensionen eller något odefinierat mål någon gång i framtiden?
Oavsett sparhorisont är det viktigt att tänka på att en aktieportfölj behöver tid på sig för att kunna utvecklas. Din viktigaste insats är när du ska bygga aktieportfölj och välja strategi. Utöver ett månadssparande och regelbunden rebalansering av portföljen är det bäst att hålla fingrarna borta.
Låt portföljen arbeta utifrån den strategi som du valt och rör inte innehaven.
Ifall du vill kunna ”ha kul” på börsen och satsa pengar på häftiga startups, prova på daytrading och så vidare är det bättre att skapa en liten parallell ”lekportfölj” vid sidan av dina riktiga besparingar. I en sådan portfölj kan du ha ett litet kapital som du kan tillåta dig att experimentera med.
Läs mer om Samuelssons Rapports olika aktieportföljer
Lästips om aktieportföljer:
- Så skapar du en aktieportfölj åt barnen
- Hur startar man en aktieportfölj? – 6 enkla steg
- Skapa en långsiktig aktieportfölj i 5 steg
- En defensiv aktieportfölj med lägre risk
- Hur man simulerar en aktieportfölj – 4 tips
- Analysera din aktieportfölj i 7 enkla steg
- Diversifiera din aktieportfölj – 6 tips som sänker risken