Prova Våra Aktieportföljer


  • Vi har slagit index varje år utan 1 år sedan 2008!
  • Vi investerar i de största och mest lönsamma bolagen.
  • Bygg vidare på beprövade resultat för att maximera dina investeringsmöjligheter.
  • Enkla instruktioner & uppdateringar m epost varje månad.
  • Låg risk genom diversifierade portföljer.
  • Prova Helt Riskfritt. Avsluta när du vill – inga bindningstider.

Utdelningshistorik – Allt du behöver veta

Last Updated on 18 October, 2024 by Håkan Samuelsson

Att titta på en akties utdelningshistorik handlar om att studera hur utdelningarna varit år för år.

Det finns många bra aktier (och utdelningsaktier) på Stockholmsbörsen med stabila utdelningar och regelbundna utdelningshöjningar. Ofta är det en lönsam affär att äga aktier med god utdelningshistorik.

Aktieportföljer och fondportföljer med resultat sedan 2008!

I denna artikel går vi igenom vad utdelningshistoriken fungerar, hur man hittar den och hur man kan dra nytta av denna aspekt i sina investeringar. Vi ska också titta på historiken i några av Stockholmsbörsens populäraste aktier.

Tips på aktier med stark utdelningshistorik

Här är några av de aktier på Stockholmsbörsen med allra bäst historik på sina utdelningar. Tips – klicka på namnet så kan du läsa mer om aktien hos Avanza!

Aktie Bransch
Castellum Fastigheter
Hufvudstaden A Fastigheter
Vitec Software IT
Wihlborgs Fastigheter
ABB Verkstadsbolag
Hexagon Mätteknik
Loomis Kontanthanteringar
Atlas Copco A Industri
Assa Abloy Industri – lås
Swedish Match Tobak
Sweco A Konsultbolag
NIBE Värmeteknik

OBS – Detta är inget investeringsråd. Gör din egen analys innan du köper aktier. Du kan även läsa mer om dessa bolag lite längre ner på denna sida.

Utdelningsaktier och utdelningshistorik

Att spara i utdelningsaktier har visat sig vara en lönsam strategi. Aktier som regelbundet delar ut en del av sin vinst till aktieägarna måste vara lönsamma – annars hade de inte kunnat bli några utdelningar.

Så ser logiken bakom utdelningsaktier ut. Att hitta bolag med stabil utdelningshistorik blir som en sorts kvalitetssäkring kan man säga. Endast bra bolag kan dela ut pengar år efter år.

Dessa bolag har en långsiktig utdelningsstrategi som gör att de kan fortsätta expandera samtidigt som aktieägarna också får en del av vinsten.

För dig som investerar i utdelningsaktier innebär dessutom utdelningarna att du får ett ständigt flöde med pengar in på kontot. Dessa pengar kan du investera i nya aktier.

Därför blir utdelningsaktier ofta en bra affär.

Vad är utdelningshistorik?

Konsten är att hitta de bästa utdelningsaktierna. Det behöver nämligen inte alla gånger bli en bra investering bara för att en aktie har utdelningar.

Därför är det användbart att undersöka aktiernas utdelningshistorik – inte bara direktavkastningen. Oddsen är ofta goda för aktier som kunnat ha utdelningar i många år och dessutom höjt dem med jämna mellanrum.

För att identifiera aktier med god historik för sina utdelningar kan du titta på följande:

  • Antal år med utdelningar: Hur många år har aktien gett utdelningar sedan den börsnoterades?
  • Oavbrutna utdelningar: Hur många år i rad har det varit utdelningar?
  • Utdelningshöjningar: Hur ofta har bolaget höjt utdelningen?
  • Utdelningssänkningar: Hur ofta händer det att bolaget sänker sin utdelning?
  • Slopade utdelningar: Händer det att utdelningen uteblir?
  • Utdelningstillväxt: Med hur många procent har aktien höjt sin utdelning i snitt per år, t.ex. på 5, 10 och 15 års sikt?
  • Utdelningsandel: Hur stor del av vinsten brukar bolaget dela ut? Den bör ligga en bra bit under 100 procent för att vara hållbar i längden.
  • Trender: Ökar eller minskar utdelningsandelen med tiden? Tilltar eller avtar utdelningshöjningarna?

 

Så bedömer du historiken

För att hitta de bästa utdelningsaktierna är det säkrast att göra en samlad bedömning av utdelningarnas historik. Det är ett bra sätt att hitta köpvärda aktier.

Du måste själv göra en bedömning av vilka av de punkter som jag nämnde ovan som du tycker är viktigast.

Vissa vill endast investera i aktier med oavbrutna utdelningar. Samtidigt kan en sådan strikt regel göra att du missar vissa bra utdelningsaktier.

Det kan till exempel finnas goda anledningar till varför en utdelning sänks eller slopas. Om det råder djup ekonomisk kris i omvärlden kan det vara klokt av ett bolag att behålla lite mer av vinsten det året.

Coronapandemin 2020 och de slopade utdelningar som följde i spåren av denna är ett annat bra exempel. Många av dessa bolag är fortfarande bra utdelningsaktier.

Försök göra en bedömning av den långsiktiga trenden och stabiliteten i utdelningarna.

Titta på en graf som visar utdelningarna. Du får ganska snabbt en känsla för om historiken är bra, lite skakig eller rent av otillförlitlig.

Vi har även en hel artikel om varför en del säger varning för utdelningsaktier. Läs den gärna, jag tror du kommer tycka den är intressant.

Här hittar du aktiernas utdelningshistorik

Det finns flera sätt att hitta utdelningshistoriken i olika aktier:

Samuelssons Rapport – Längre ner på denna sida hittar du en sammanfattning av historiken i några av de mest populära aktierna. Detta är det snabbaste sättet.

Börsdata.se – En utmärkt aktiescreener där du kan se utdelningshistorik för alla aktier i Sverige, Norden, många marknader i Europa, USA och Kanada.

Utdelningshistorik på Börsdata - Castellum
På Börsdata klickar du på grafen för utdelningar för att se historiken de senaste tio åren.

 

Längre historik för Castellums utdelningar på Börsdata
Det går även att se utdelningshistoriken ur ett längre perspektiv på Börsdata.

Marcus Hernhag – En aktiebloggare som har en välskött lista med bra utdelningsaktier.

Avanza – Hos nätmäklaren Avanza kan du se när varje aktie haft utdelningar och hur stor den var varje gång. I varje fall de senaste åren. Titta i kursgrafen för varje aktie och klicka för ”Utdelningar” i fliken ”Händelser”.

Utdelningshistorik på Avanza
På Avanza kan du se hur ofta och hur stora utdelningar en aktie haft historiskt sett. Datat är dock inte heltäckande. Här ser vi Castellum som haft utdelningar sedan 1998 men på Avanza visas endast historik från 2015.

De stabilaste utdelningsaktierna på börsen

I USA är det populärt att spara i stabila utdelningsaktier. Bland annat finns så kallade utdelningsaristokrater – Dividend Aristocrats.

Jag har själv en portfölj med svenska utdelningsaristokrater som du hittar bland mina portföljer i menyn ovan.

Men generellt sett är utbudet ganska tunt i Sverige jämfört med i USA. Det har inte bara att göra med att aktiemarknaden är mindre. Det finns inte en lika väletablerad kultur av att spara i utdelningsaktier jämfört med i USA.

Det innebär inte att det saknas stabila utdelningsaktier i Sverige. Det finns tillräckligt många av dem för att du ska kunna bygga en diversifierad utdelningsportfölj.

Här är de svenska utdelningsaktier som uppvisar allra bäst utdelningshistorik:

Castellum

Fastighetsbolaget Castellum har höjt utdelningen varje år sedan 1997, året efter börsintroduktionen. Det är en omtyckt fastighetsaktie som intar en naturlig plats i många utdelningsportföljer.

Trots ständiga utdelningshöjningar har utdelningstillväxten varit i snitt hela 7,6 procent per år de senaste tio åren.

Castellum utdelningshistorik
Castellum är en av börsens stabilaste aktier. Här ser vi utdelningshistoriken de senaste tio åren.

Hufvudstaden

Hufvudstaden är en annan fastighetsaktie som lyckats med konststycket med att höja utdelningen år efter år. Detta bolag har haft höjda utdelningar varje år sedan 2002.

Den genomsnittliga utdelningstillväxten var 5,42 procent per år de senaste 10 åren. Inte enormt mycket, men ändå robusta utdelningshöjningar.

Utdelningar i Hufvudstaden
Det har varit regelbundna utdelningshöjningar i fastighetsbolaget Hufvudstaden.

Vitec

IT-bolaget Vitec är en av de bästa utdelningsaktierna på Stockholmsbörsen. Med höjda utdelningar sedan 2003 är detta en av favoriterna inom kategorin programvaruföretag.

Utdelningstillväxten har varit över 18 procent per år de senaste 10 åren, vilket är mycket starkt.

Utdelningarna i Vitec
Vitec är ett exempel på en aktie med hög utdelningstillväxt och regelbundna höjningar av utdelningen.

Wihlborgs

Sedan 2006 har fastighetsaktien Wihlborgs höjt utdelningen varje år. Utdelningstillväxten har varit nästan 10 procent per år de senaste 10 åren, vilket är en bra bit över snittet för branschen.

Tio års utdelningar i Wihlborgs
Wihlborgs utdelningshistorik är robust. På senare tid har utdelningstillväxten tilltagit.

ABB

Det svensk-schweiziska verkstadskoncernen ABB har höjt sin utdelning varje år sedan 2009. Tänk på att utdelningarna är i Schweiziska franc vilket gör att summan i svenska kronor kan variera på grund av valutafluktuationer.

På årlig nivå har utdelningshöjningen i ABB varit drygt 6,5 procent de senaste 10 åren.

ABB utdelningar
ABB är bra på att höja sina utdelningar. Viss fluktuation beror på växelkursen mellan CHF och SEK.

Hexagon

Mätteknikbolaget Hexagon har höjt sina utdelningar varje år sedan 2009. Undantaget är 2020 då Hexagon, liksom många andra bolag, sköt upp sin utdelning på grund av Coronapandemin.

Hexagon historik för utdelningarna
Fin utdelningshistorik i Hexagon som dock tillfälligt avbröts på grund av Coronapandemin.

Loomis

Loomis är ett företag för kontanthanteringar. Sedan 2009 har utdelningen höjts varje år. Coronapandemin satte dock käppar i hjulen och därför sköts utdelningen för 2020 upp på framtiden.

Utdelningar i Loomis
Kontanthanteringsföretaget Loomis historik av utdelningar.

Atlas Copco

Man behöver inte nödvändigtvis bara köpa aktier som höjt utdelningen varje år. Atlas Copco är ett exempel på en aktie med mycket lång och säker utdelningshistorik. Det har inte alltid varit höjningar men inte heller några sänkningar.

Sedan 1984 har Atlas Copco antingen höjt eller hållit utdelningen oförändrad. Liksom många andra bolag blev det dock ett hack i kurvan 2020 i och med Coronapandemin.

Tittar man på grafen ser man också en ett tapp 2018 men det beror bara på att Epiroc knoppades av från Atlas Copco, vilket medförde en lägre utdelning.

Stabila utdelningar i Atlas Copco aktie
Atlas Copco höjer ofta sina utdelningar. Epiroc separerades från bolaget 2018 vilket förklarar den minskade utdelningen från det året.

Assa Abloy

Låstillverkaren Assa Abloy är en favorit bland många aktiesparare. Varje år sedan 1995 har bolaget lyckats behålla eller höja utdelningen.

Under Coronapandemin 2020 beslutade Assa Abloy att skjuta upp en del av utdelningen men det är fortfarande en av de bästa utdelningsaktierna.

Assa Abloy utdelningshistoria
Assa Abloy har varit bra på att höja utdelningarna genom åren. Här ser vi historiken de senaste 10 åren.

Swedish Match

Swedish Match är som bekant ett tobaksbolag. Det många inte känner till är att det också är en av de mest ihärdiga utdelningsaktierna.

Ända sedan 1997 har Swedish Match antingen höjt eller behållit utdelningen på samma nivå som året innan. De senaste 10 åren har den årliga utdelningstillväxten varit drygt 8,5 procent per år.

Höjda utdelningar i Swedish Match
Utdelningarna i Swedish Match höjs ofta.

Sweco

Konsultbolaget Sweco har aldrig sänkt en utdelning sedan 1999. Då och då delar bolaget dessutom ut extrautdelningar.

Sweco utdelningar
Sweco har inte sänkt en utdelning sedan börsintroduktionen. Under Coronapandemin sköt bolaget fram halva utdelningen till hösten – därför ser det ut som ett hack i kurvan.

Nibe Industrier

Nibe tillverkar bland annat värmepumpar för luft och bergvärme, solpaneler och varmvattenberedare. Sedan börsintroduktionen 1997 har Nibe inte sänkt utdelningen en enda gång.

Precis som för många andra bolag blev det uppskjuten utdelning i samband med Coronapandemin 2020.

Utdelningarna i Nibe
Det är en fröjd att titta på utdelningshistoriken i Nibe. Här ser vi utdelningarna de senaste tio åren.

AstraZeneca

Det svenska läkemedelsföretaget Astra Zeneca är ett av få riktigt stora bolag inom läkemedelsindustrin på Stockholmsbörsen.

Detta bolag har inte sänkt sin utdelning en enda gång sedan sammanslagningen mellan Astra och Zeneca år 2000.

Värt att tänka på är dock att Astra Zeneca har utdelningar i amerikanska dollar. Exakt hur mycket det blir i svenska kronor varierar beroende på växelkursen.

En rolig detalj är att AstraZeneca har utdelning två gånger om året – i februari och i augusti.

AstraZeneca utdelningshistorik
AstraZeneca har hittills inte sänkt utdelningen något år. Däremot fluktuerar den något i svenska kronor eftersom beloppet sätts i USD.

Beijer Ref

Beijer Ref är en handelskoncern med inriktning på teknik. Detta bolag har haft höjd eller oförändrad utdelning varje år sedan 2002.

Året innan delades Beijer Electronics ut från Beijer Ref och därför blev det en lägre utdelning det året.

Bolaget höjer ofta utdelningen sakta men säkert. För 2018 blev det dock en rejäl utdelningshöjning.

Under Coronapandemin gjorde Beijer Ref precis som många andra bolag och sköt en del av utdelningen på framtiden. Det är ändå alltjämt en stabil utdelningsaktie.

Beijer Ref utdelningar
Beijer Ref har en jämn utdelningskurva.

BTS Group

Det globala konsultbolaget BTS Group arbetar med strategiimplementering och ledarskapsutbildning med mera.

Sedan 2002, året efter börsintroduktionen, har BTS Group aldrig sänkt en utdelning. De senaste tio åren har utdelningstillväxten varit över 10 procent per år, vilket är mycket bra.

BTS Group utdelningar
Stark utdelningstillväxt och fin historik i BTS Group aktie.

Fastpartner

Fastighetsbolaget Fastpartner har aldrig sänkt en utdelning. De första utdelningarna kom 2002 och sedan dess har de antingen höjts eller varit oförändrade.

Utdelningstillväxten är utmärkt. De senaste tio åren har den legat på 9,5 procent per år i snitt.

Fastpartner utdelningsgraf
Jämn och förutsägbar utdelningshistorik i Fastpartner.

Beijer Alma

Industribolaget Beijer Alma har haft en mycket fin utdelningskurva sedan 2003. Sedan dess har bolaget inte sänkt utdelningen en enda gång.

Däremot har Beijer Alma höjt sin utdelning då och då. Undantaget är 2020 på grund av den speciella situation som Coronaviruset orsakade.

Utdelningar i Beijer Alma
Höjd eller behållen utdelning sedan 2003 i Beijer Alma. Här ser vi historiken de senaste tio åren.

Atrium Ljungberg

Fastighetsbolaget Atrium Ljungberg bildades 2006 efter att Ljungberggruppen gick ihop med Atrium. Sedan dess har bolaget inte sänkt utdelningen en enda gång.

Utdelningshistoriken i Ljungberg var faktiskt god redan innan dess också.

Utdelningarna höjs ganska ofta i Atrium Ljungberg. Denna förutsägbarhet har bidragit till en jämn kursutveckling också.

Utdelningstillväxten har legat på drygt 7,6 procent per år i snitt de senaste tio åren. Det är en helt OK siffra.

Atrium Ljungberg utdelningar historiska
Det är vanligt med utdelningshöjningar i fastighetsbolaget Atrium Ljungberg.

AAK

Aarhus Karlshamn (AAK) är ett kemi- och industribolag som fokuserar på vegetabiliska oljor. Dessa oljor används som ingredienser inom livsmedelsindustri, läkemedelsindustri, kosmetika och kemi.

Från och med 2006 har AAK en mycket vacker utdelningshistorik. Sedan dess har detta bolag inte sänkt utdelningen en enda gång. Under Coronapandemin 2020 gjorde dock företaget ett undantag.

AAK utdelning
Frekventa utdelningshöjningar i AAK som tillverkar vegetabiliska oljor.

Intrum

Intrum jobbar med inkasso och köp av fordringar. Det är en mycket robust utdelningsaktie på Stockholmsbörsen.

Bolaget har en fin utdelningshistorik sedan 2006 och har sedan dess inte sänkt utdelningen ett enda år.

Utdelningstillväxten i Intrum ligger på över 10 procent per år de senaste 10 åren.

Intrum utdelningshistorik
I Intrum är det stor chans att utdelningarna höjs från år till år.

Lagercrantz

Lagercrantz är en stor teknikgrossist. Sedan 2006 har bolaget inte sänkt utdelningen något år. För det mesta har det varit utdelningshöjningar.

Det enda undantaget var utdelningarna under Coronapandemin, vilket vi får acceptera.

Lagercrantz utdelningsaktie
Lagercrantz är en teknikgrossist som ofta höjer utdelningen. Här ser vi historiken de senaste 10 åren.

Softronic

Aktien i IT-konsulten Softronic åkte på en smäll i samband med IT-bubblan 2000, men därefter har den haft en fin utveckling.

Det är också en bra utdelningsaktie. Sedan bolaget började med utdelningar 2006 har de höjts med totalt över 230 procent! Vi bortser från 2020 då Softronic skippade sin utdelning p.g.a. Covid-19.

Utdelningar i Softronic
Utdelningshöjningar är inte så frekventa men ibland ganska rejäla i IT-konsulten Softronic.

Axfood

Livsmedelsjätten Axfood är en favorit bland många utdelningsinvesterare och aktiesparare. Det är också aktie med stor andel insiderägande.

I samband med finanskrisen 2008 sänkte Axfood sin utdelning. Sedan dess har det tuffat på bra med höjd eller behållen utdelning år för år.

Stabila utdelningar i Axfood
Stabil utdelningshistorik i matvarubolaget Axfood.

Andra aktier med bra utdelningshistorik

Det finns många fler exempel på aktier med bra utdelningshistorik på Stockholmsbörsen. Här är ett urval:

Alfa Laval

Det klassiska svenska industribolaget Alfa Laval har varit helt utan sänkningar i utdelningen sedan 2002 då bolaget noterades på börsen.

Precis som i många andra aktier bröts trenden 2020 i samband med Covid-19-pandemin.

Historiska utdelningar i Alfa Laval
Alfa Lavals utdelningar de senaste tio åren.

Fenix Outdoor

Fenix Outdoor är ett företag med stora framgångar inom friluftsprylar. Bland koncernens varumärken finns bland annat Fjällräven, Primus och Tierra.

Sedan 1993 har bolaget endast sänkt utdelningen en enda gång och det var i samband med Coronapandemin.

Utdelningstillväxten har varit otroligt bra. Exempelvis var den över 1600 procent mellan 2001 och 2019.

Fenix Outdoor - utdelningar
Fenix Outdoor är en aktie med mycket stark utdelningstillväxt.

H&M

Klädjätten H&M är en riktig folkaktie som också haft en utmärkt utdelningshistorik genom åren.

Sedan 1974 då Hennes & Mauritz börsintroducerades hade bolaget inte sänkt utdelningen en enda gång förrän Coronaviruset drog över världen.

Dessförinnan hade utdelningstillväxten också planat ut till följd av en allt tuffare marknad för klädbranschen.

H&M utdelningshistorik
Flack men stabil utdelningshistorik i H&M de senaste 10 åren – tills Corona kom.

Investor

Investmentbolaget Investor har varit bra på att dela ut pengar till sina aktieägare. Sedan 2003 har Investor bara sänkt utdelningen en gång – under finanskrisen.

Coronapandemin gjorde också att Investor sköt på en del av utdelningarna.

Investor utdelningar historik
Vacker utdelningsgraf i Investor.

Nordea

Nordea Bank har ofta ganska generösa utdelningar och hög direktavkastning. Däremot är aktiens utdelningshistorik rätt så skakig.

Sedan 2001 har Nordea sänkt sin utdelning två gånger – 2008 i samband med finanskrisen och 2011.

Nordea utdelningshistorik
Nordea har generösa utdelningar men lite skakig utdelningshistorik.

SCA

Skogsbolaget SCA har en av börsens mest imponerande historik av utdelningar.

När SCA sänkte sin utdelning 2009 i samband med finanskrisen var det första gången sedan 1950.

Stabila utdelningar i skogsbolaget SCA
Aktieägarna i SCA har kunnat njuta av stabila och regelbundna utdelningar som ofta höjts.

Skanska

Byggbolaget Skanska har varit bra på att dela ut pengar till aktieägarna. Våren 2019 kom den första utdelningssänkningen på 15 år.

Skanska utdelningshistoria
Utdelningshistorik i Skanska de senaste 10 åren – ordinarie utdelning.

Telia Company

Telia Company är en populär utdelningsaktie. Kurspotentialen brukar vara begränsad men många köper aktien på grund av sin relativt höga direktavkastning.

Sedan 2002 hade Telia Company oförändrade eller höjda utdelningar ända fram till 2016 då det blev ett hack i kurvan.

Telia utdelningshistorik
Telia Company hade en fin historik fram till 2016. Därefter har det varit lite mer osäkert.

Wallenstam

Bostadsföretaget Wallenstam har haft höjda eller behållna utdelningar sedan 1995.

Under Coronapandemin tvingades Wallenstam slopa utdelningen. Det är dock troligt att bolaget fortsätter sin fina utdelningshistorik inom en snar framtid.

Wallenstam utdelning
Regelbundna utdelningshöjningar i Wallenstam fastighetsaktie.

ÅF Pöyry

ÅF Pöyry är en teknikkonsult som haft fina utdelningar genom åren. Bolaget sänkte utdelningen 2002 och därefter 2019. I övrigt har trenden i historiken varit tilltagande.

Utdelningar ÅF Pöyry
Utdelningar i PF Pöyry de senste tio åren.

Andra populära utdelningsaktier

Betsson

Spelbolaget Betsson är en populär aktie. Troligtvis beror det delvis på den höga direktavkastningen som länge legat på ca 4 – 7 procent.

Betsson har haft utdelningar sedan 2006, ofta med höjningar. Samtidigt är det ett bolag som inte drar sig från att sänka utdelningen vid behov.

Betsson utdelning
Ganska stabila utdelningar i Betsson. De varierar dock upp och ner något från år till år.

Fortum

Det finska energiföretaget Fortum har ofta en hög direktavkastning. Tyvärr svänger utdelningarna en del.

Bolaget har delat ut pengar till aktieägarna varje år sedan 2006. I samband med finanskrisen 2008 kom en sänkning men bolaget fortsatte att dela ut pengar.

Därefter kom ett par utdelningshöjningar men 2016 sänkte Fortum utdelningen igen.

Fortum utdelningshistoria
Aktiekursen i Fortum rör sig ofta sidledes. Bolaget har dock som regel en hög direktavkastning.

Handelsbanken

Den svenska storbanken Handelsbanken har cirka 150 år på nacken. Det är en av de stabilaste finansaktierna på Stockholmsbörsen.

Utdelningshistoriken i Handelsbanken har ofta varit positiv. Frekventa utdelningshöjningar och få sänkningar.

Utdelningen sänktes dock i samband med finanskrisen 2008 och åter igen 2013.

Handelsbanken utdelningshistorik
Handelsbanken är en omtyckt finansaktie med regelbundna utdelningar.

NCC

Byggföretaget NCC har för det mesta utdelningar men de varierar en hel del över tiden.

Som du ser i grafen nedan finns det ingen riktig trend i utdelningshistoriken för NCC. Bolaget höjer och sänker utdelningen allt utifrån hur den finansiella situationen ser ut för tillfället.

Utdelningar genom tiderna i NCC
Utdelningar i NCC.

Sampo

Det finska finansbolaget Sampo Group är storägare i det svenska försäkringsbolaget IF.

Är det en bra utdelningsaktie? Ja – Sampo har haft mycket stabila utdelningar historiskt sett.

Sedan 2005 har det bara haft två sänkningar. Den ena var i samband med finanskrisen och den andra i samband med Corona.

Direktavkastningen är ofta hög, men tyvärr är också utdelningsandelen stundtals lite väl stor.

Sampo utdelningshistorik
Stabila utdelningar i finansbolaget Sampo.

SEB

Den svenska storbanken SEB är en omtyckt utdelningsaktie bland svenska aktiesparare. Trenden ser bra ut förutom ett avbrott i utdelningshistoriken i samband med finanskrisen och inställd utdelning under Coronapandemin.

Intressant för just SEB är att direktavkastningen brukar vara hög samtidigt som utdelningsandelen inte är farligt hög.

SEB utdelningar
Utdelningshistorik i SEB.

Swedbank

Swedbank är en annan populär storbank att äga aktier i. Precis som i många andra banker brukar direktavkastningen vara hög. Det är inte ovanligt att den är över 6 procent i Swedbank.

Under finanskrisen var Swedbank i rampljuset för sina riskfyllda affärer i Baltikum. I samband med det uteblev utdelningen i två år.

Under Coronapandemin gjorde Swedbank som många andra bolag och skippade utdelningen.

Swedbank utdelningshistoria
Swedbank har historiskt sett haft fina utdelningar. Finanskrisen är dock en mörk fläck i bankens historik.

Tele2

Tele2 är ett telekombolag i Kinneviksfären. Det som karaktäriserar Tele2:s utdelningar är att de stundtals är ganska stora. Extrautdelningar är inte ovanliga.

Samtidigt är det svårt att se någon trend i utdelningshistoriken för Tele2. Det går upp och ner för det mesta. Utdelningsandelen brukar också vara hög.

Tele2 utdelningsgraf
Tele2 har ganska skakiga men stundtals stora utdelningar.

FAQ – Vanliga frågor och svar om aktiers utdelningshistorik

Varför är utdelningshistoriken viktig?

Genom att titta på historiken för utdelningarna kan du bedöma hur troligt det är att en aktie ger utdelningar i framtiden. Stabila utdelningsaktier tenderar att ha en utdelningspolicy som innebär fortsatt utdelningstillväxt.

Vad är en bra utdelningsandel?

Utdelningsandelen bör vara en bra bit under 100 procent för att utdelningarna ska vara hållbara. Sikta gärna på att den historiskt sett ligger på under 80 procent, men gärna ännu lägre.

Ska jag jämföra direktavkastningen?

Egentligen är det mindre intressant att jämföra direktavkastningen för utdelningsaktier. Ofta blir det en mer lönsam affär om du köper aktier med stark utdelningstillväxt och med en utdelningsandel som ligger på en rimlig nivå.

Här kan du läsa mer i våra artiklar om utdelningar och utdelningsaktier.

Get in touch

Name*
Email*
Message
0 of 350