Prova Våra Aktieportföljer


  • Med resultat sedan 2008
  • Vi har slagit index varje år utan 1 år sedan 2008!
  • Vi investerar i de största och mest lönsamma bolagen.
  • Bygg vidare på beprövade resultat för att maximera dina investeringsmöjligheter.
  • Enkla instruktioner & uppdateringar m epost varje månad.
  • Låg risk genom diversifierade portföljer.
  • Prova Helt Riskfritt. Avsluta när du vill – inga bindningstider.

Köpvärda fonder – 4 saker att tänka på (Fonder att köpa nu)

Last Updated on 4 January, 2025 by Håkan Samuelsson

Vill du köpa fonder men är osäker på vilka du ska köpa? I denna artikel ger vi tips på köpvärda fonder. Vi berättar också hur du hittar billiga fonder och hur du själv kan bedöma om de bästa fonderna är värda att köpa eller inte.

Köpvärda fonder

Här är en lista med fonder som är köpvärda 2020. Gemensamt för dem alla är att de har en mycket låg – eller ingen – förvaltningsavgift. Tips – klicka på fondens namn så kan du läsa mer om den hos Avanza.

Köpvärd Fond Total avgift 
Avanza Zero 0.00%
Avanza Global 0.10%
Avanza Europa 0.17%
Avanza USA 0.17%
Länsförsäkringar USA Indexnära 0.20%
DNB USA Indeks A 0.21%
SPP Aktiefond USA 0.22%
Länsförsäkringar Global Indexnära 0.22%
Länsförsäkringar Sverige Indexnära 0.22%
SPP Aktiefond Sverige A 0.22%
Länsförsäkringar Japan Indexnära 0.22%
DNB Global Indeks A 0.23%
SPP Aktiefond Japan 0.23%
SPP Aktiefond Europa 0.23%
Länsförsäkringar Europa Indexnära 0.23%
Swedbank Robur Access USA 0.26%
SEB Sverige Indexfond 0.26%
Handelsbanken Sverige 100 Ind Cri A1 SEK 0.26%
Swedbank Robur Access Mix 0.26%
Handelsbanken USA Ind Crit A1 SEK 0.27%

Så vet du om en fond är köpvärd

Det finns ett antal saker du kan titta på för att bedöma om en fond är köpvärd eller inte. Du får tänka på att fonder skiljer sig från aktier. En fond innehåller minst 16 olika aktier eller andra värdepapper, t.ex. räntepapper. Därför behövs en lite annan metod för fonder jämfört med när du letar efter köpvärda aktier.

Låt dig inte luras av när analytikerna skriver ”tolv köpvärda fonder i maj” eller ”tio köpvärda fonder i januari”. Det är inte sällan denna typ av köpråd är godtyckliga och i bästa fall en kvalificerad gissning. Då är det bättre att själv undersöka fondmarknaden.

Här är de viktigaste faktorerna för att bedöma om det är värt att köpa en viss fond:

  • Förvaltningskostnad
  • Fondens och förvaltarens historik
  • Värdering
  • Risk och volatilitet

Låt oss titta närmare på dessa fyra aspekter:

Fonder med låg förvaltningskostnad

Generellt sett är det absolut viktigaste när du väljer fonder vilken förvaltningskostnad den har. Förvaltningskostnaden är den avgift som fondförvaltaren eller banken tar ut för att sköta fonden. Detta jobb handlar om att köpa, sälja och balansera om de olika innehaven i fonden. I aktivt förvaltade fonder letar fondförvaltaren ständigt efter nya intressanta företag att investera pengarna i.

Allt detta kostar pengar. Bland alla fonder som finns att köpa i Sverige varierar förvaltningsavgiften från noll kronor upp till över 5 procent.

Det är mycket sällan det lönar sig att betala särskilt mycket i fondavgift. Anledningen är att de flesta fondförvaltare inte lyckas uppnå en bättre avkastning än jämförelseindex på sikt. De gånger förvaltaren lyckas äter fondavgiften ofta upp en stor del av eller hela överavkastningen.

Därför är det allt fler som förordar ett sparande i indexfonder. Bland annat multimiljardären Warren Buffet menar att det är ett gott råd för småsparare. En sådan fond är ofta mycket köpvärd eftersom den är billig eller rent av gratis, som t.ex. Avanza Zero.

Fonden och förvaltarens historik

Om du trots allt väljer att spara i en aktivt förvaltad fond är det en god idé att undersöka fondförvaltarens historik.

Det finns bra aktivt förvaltade fonder som gjort rätt för sin fondavgift, i varje fall historiskt sett. För att hitta dessa fonder finns det i varje fall tre saker du kan göra.

Först och främst kan du undersöka vilka fonder som presterat bättre än övriga fonder inom samma kategori de senaste åren. Detta kan du göra i Morningstars fondverktyg. Morningstar har ett betygsystem med 1 till 5 stjärnor. En fond som har 5 stjärnor tillhör de 10 procent bästa fonderna inom sin kategori.

Tänk bara på att Morningstars rating endast visar den historiska avkastningen. Den säger egentligen inget om framtida avkastning.

Likväl – det är bara första steget. När du filtrerat fram historiskt starka fonder kan du lägga in ett filter för att ta bort de riktigt dyra fonderna. Även om du väljer en aktivt förvaltad fond är det troligtvis dumt att betala mer än cirka 1 eller 1,5 procent per år i avgift.

Nu är antalet fonder som är kvar relativt litet. Avgränsa urvalet ytterligare genom att välja vilken marknad eller sektor du är intresserad av. I det sista steget för att hitta köpvärda fonder är det dags att ta en titt på varje fond för sig. Kontrollera hur länge fondförvaltaren haft hand om just den fonden. Om en förvaltare varit ansvarig för samma fond i tio år eller mer och den gått bättre än index hela tiden är det ett gott tecken. Ta också en titt i kursgrafen och kontrollera att avkastningen ser stabil ut över tid.

Köpvärda fonder - Kontrollera fondförvaltarens historik på Morningstar
På Morningstar kan du se hur länge en fondförvaltare varit ansvarig för en viss fond.

Värdering – ett sätt att hitta riktigt köpvärda fonder

Bland investerare är det vanligt att titta på värderingen av aktier för att avgöra om de är köpvärda. Få känner till att det även går att värdera fonder.

Vad är värdering? Det innebär att man undersöker hur mycket en aktie kostar i förhållande till ett så kallat fundamentalt värde. Vanliga mått är priset i förhållande till vinsten (P/E-tal) och priset i förhållande till omsättningen (P/S-tal).

Tanken är att en lågt värderad aktie är mer köpvärd. I verkligheten är det inte riktigt så enkelt eftersom det ofta händer att aktier blir billiga av en anledning, t.ex. att en sektor eller ett företag drabbats av problem.

Det är lägre risk att köpa fonder än enskilda aktier. Samma sak gäller för värdering av fonder. Det är lägre risk att köpa en lågt värderad fond än en lågt värderad aktie. Fonder som är billiga sett till värderingen är det ofta för att marknaden gått in i en svagare period, t.ex. på grund av konjunkturen. Då kan det vara ett riktigt fint köpläge om du är långsiktig!

Hur hittar man värderingen på fonder? Du kan se nyckeltal som P/E och P/S för varje fond hos Morningstar under fliken ”portfölj”. Jämför dessa värden med andra fonder som du funderar på. Ju lägre värde på P/E och P/S desto billigare är fonden kan man säga. Värdet avser den genomsnittliga värderingen för alla de aktier som ingår i fonden.

Risk och volatilitet i fonder

Vilka fonder man ska köpa har mycket att göra med vilken risk du vill ta. Det finns i huvudsak fyra olika fonder:

  • Aktiefonder: Nästan bara aktier. Hög risk men även stor chans till en mycket god avkastning på sikt.
  • Räntefonder: Olika former av räntepapper som exempelvis obligationer, företagsobligationer och räntepapper i statsskuldsväxlar. Låg eller relativt låg risk. Bra för kortsiktiga placeringar.
  • Blandfonder: Innehåller både aktier och räntepapper. Fördelningen kan vara fast eller variera beroende på fond. En kompromiss mellan risk och avkastning.
  • Hedgefonder: Kan investera i nästan vad som helst. Många hedgefonder följer inte den generella marknadsutvecklingen.

Har du en sparhorisont på fem år eller mer brukar det generella tipset bland sparekonomer vara att satsa på aktiefonder. Det ger en fin avkastning på sikt. Risken är samtidigt högre i aktiefonder.

Inom finans definieras ofta risk som volatilitet – hur mycket priset svänger. Vill du ha en god avkastning får du finna dig i att det kommer att svänga på vägen. Vissa år kanske dina fonder minskar i värde med 10, 20 eller rent av 50 procent. Den långsiktiga trenden är dock upp.

När du letar köpvärda fonder är det viktigt att du frågar dig vilken risk du vill ta. Detta får avgöra om du ska köpa en aktiefond, räntefond eller kanske en blandfond.

När du valt din riskvillighet kan du jämföra fonder på just detta mått – volatilitet. Det gör du genom att jämföra den så kallade standardavvikelsen. Även detta mått hittar du i Morningstars screener för fonder (under fliken risk).

Om ditt mål är att spara till en låg risk kan de mest köpvärda fondera vara de som har en lägre standardavvikelse än övriga fonder inom samma kategori.

Risk - ett sätt att bedöma köpvärda fonder
På Morningstar kan du se vilken risk en fond har bl.a. genom att titta på standardavvikelsen. Dessutom anges risken i förhållande till andra fonder inom samma kategori.

Vilka fonder ska man köpa?

Att tänka på alla dessa faktorer för att bedöma vilka fonder man ska köpa är inte lätt. Egentligen behöver du inte göra det så komplicerat. Det är lättare än vad du tror att hitta bra fonder.

Här är ett enklare sätt att hitta köpvärda fonder:

  1. Vilka marknader? Börja med att bestämma dig för vilka marknader du vill spara på. Ofta är det smart att ha en globalfond och en Sverigefond. Eventuellt kan du komplettera med en Europafond samt en tillväxtmarknadsfond som krydda.
  2. Hur många fonder? Det räcker i princip med en fond – om den är tillräckligt bred, t.ex. en globalfond. För de flesta är det bäst med 2 – 4 fonder i fondportföljen.
  3. Köp billiga fonder. Om du inte är helt säker på vad du gör är det bäst att köpa en riktigt billig fond. Sikta på att den ska kosta max 0,5 % per år.

Följer du dessa tre steg kommer du med stor sannolikhet att köpa bra, billiga och köpvärda fonder.

Funderar du på vilka PPM-fonder som är bäst att köpa just nu? Med ett medlemskap i Samuelssons Rapport får du tips varje månad på vilka som är de bästa fonderna. Läs mer om våra fondportföljer och aktieportföljer.

När ska man köpa fonder?

Aktiemarknaden svänger hela tiden. På lång sikt går den upp men på kort sikt kan det bli turbulent. Därför är det en befogad fråga att ställa – när ska man köpa fonder?

Det är nästan alltid dumt att försöka tajma köp och sälj av fonder. Ska du lyckas med det på sikt behöver du ha tillgång till kraftfulla analysverktyg. Det är något som de flesta inte har. Därför är det ofta bättre att lägga in ett automatiskt fondsparande ett visst datum varje månad.

När det går tillfälligt dåligt på börsen får du ännu mer ”fonder för pengarna”. När marknaden förr eller senare vänder upp igen kommer du att tjäna extra mycket på att ha sparat automatiskt även då börsen dippade.

FAQ – Frågor och svar om köpvärda fonder

Vilka fonder är köpvärda?

Det finns olika sätt att bedöma vilka fonder som är köpvärda. Det kan vara fonder med låg förvaltningsavgift, låg värdering, en förvaltare med bra historik och en risknivå som passar dina mål med ditt sparande.

När är bästa datum att köpa fonder?

Historiskt sett har det gett bäst avkastning att köpa den 9:e, 10:e eller 23:e i månaden. Det går dock inte att rekommendera en speciell dag att köpa fonder på. För de flesta är det mest praktiskt att spara automatiskt i samband med löning.

Vilka fonder ska jag köpa?

Köp helst ganska billiga fonder. Om du är osäker på vilka fonder du ska köpa kan du välja indexfonder. Välj gärna breda fonder och en fond inom varje kategori, t.ex. en globalfond och en Sverigefond. Det räcker med 2 – 4 fonder.

Vilka fonder ska man köpa nu?

Är du långsiktig är det bäst att köpa en blandning av breda fonder och inte försöka tajma utvecklingen inom enskilda sektorer.

Hur mycket ska man köpa fonder för?

Spara så mycket i fonder som du tycker att du har råd med varje månad. Många fonder har som minimibelopp 100 eller 200 kronor per insättning.

Här kan du läsa mer om våra fondguider och artiklar samlade i vårt arkiv på ett ställe. 

Get in touch

Name*
Email*
Message
0 of 350